Finanční krize neskončila. Ekonomické oživení „není skutečné“

Paul Craig Roberts

9.2.2010 Komentáře Témata: Finance, peníze 1128 slov

Čtenáři se ptají, jestli je finanční krize za námi, jestli je oživení skutečné, a pokud ne, jaké jsou vyhlídky Američanů. Stručnou odpovědí je, že finanční krize neskončila, oživení není skutečné, a USA čelí mnohem horší krizi, než je ta finanční. Zde je situace, jak ji chápu já:

Globální krize je chápána jako bankovní krize přivozená bezmyšlenkovou deregulací americké finanční scény. Investiční banky leveragovaly aktiva do vysoce nezodpovědných úrovní, vydávaly pochybné finanční instrumenty s podvodným investičním ratingem a vydávaly instrumenty prostřednictvím přímých prodejů zákazníkům, spíše než přes trhy.

[ilustrační foto]

Krize byla započata, když USA umožnily Lehman Brothers zkrachovat, čímž došlo k ohrožení fondů peněžního trhu všude. Krize byla použita investičními bankami, které kontrolovaly americkou ekonomickou politiku, aby si zajistily masivní dotace svých zisků z nouzového vyplácení penězi daňových poplatníků a od Federálních rezerv. Nakolik byla krize skutečná a nakolik reklamní švindl se zatím neví.

Protože většina derivátových instrumentů nebyla nikdy oceněna na trhu a protože jejich přesná skladba a poměr dobrých a špatných úvěrů byla neznámá (tyto nástroje jsou založeny na balíčcích sekuritizovaných půjček), pravidlo oceňování oproti trhu (mark-to-market) stlačilo hodnoty velmi nízko, a tím byla ohrožena solventnost mnoha finančních institucí. Bylo rovněž odstraněno pravidlo zakazující nepřetržité krácení (prodej na krátko), což umožnilo hedge fondům a spekulantům zničit tržní kapitalizaci cílových firem tím, že srazily ceny jejich akcií.

Zjevným/nabízejícím se řešením bylo pozastavit pravidlo ohodnocování proti trhu, dokud se nenajde lepší nápad ohodnocování derivátových instrumentů, a aby se zabránilo zneužívání krácení, které ničilo tržní kapitalizaci. Místo toho lidé z Goldman Sachs řídící americké ministerstvo financí, a zřejmě rovněž i Federální rezervy, použili krizi pro zabezpečení dotací bankám z peněz amerických daňových poplatníků a od Federálních rezerv. Vypadá to na manipulovanou krizi, jakož i na skutečnou, která nutně musela přijít v důsledku hrabivosti a finanční deregulace utržené z řetězu.

Krize neskončí, dokud nebude obnovena finanční regulace, ale Wall Street byl schopen re-regulaci blokovat. Navíc reakce na krizi zasela semena nové krize. Deficity vládních rozpočtů explodovaly. Federální rozpočtový deficit USA za fiskální rok byl 1,4 bilionu dolarů, třikrát vyšší, než deficit v r. 2008. Rozpočtové deficity prezidenta Obamy pro roky 2010 a 2011 budou podle posledních zpráv činit celkem 2,9 bilionu dolarů (a nedávno byl opět zvýšen povolený strop pro deficit na 14,3 bilionů – p.p.), a tento odhad je založen na předpokladu, že velká recese skončila. Kde si americké ministerstvo financí půjčí za tři roky 4,3 bilionů dolarů?

Tato částka značně převyšuje celkové obchodní přebytky obchodních partnerů Ameriky, jejichž recyklování financovala minulé americké rozpočtové deficity, a možná i přesáhne výši celkových celosvětových úspor.

Je nejasné, jak byl deficit roku 2009 financován. Pravděpodobným zdrojem byly rezervy bank vytvořené pro finanční instituce Federálními rezervami, když kupovaly jejich toxické finanční instrumenty. Tyto rezervy byly pak použity na nákup nového státního dluhu. Jinými slovy, rozpočtový deficit byl financován zhoršením bilance Federálních rezerv. Jak dlouho může taková výměna aktiv pokračovat, než budou muset Federální rezervy financovat vládní deficity vytvářením nových peněz? (Obávám se, že tyto rezervy na pokrytí zdaleka nestačily a v USA v současné době již probíhá 100% monetizace dluhu, což je zaručený recept hyperinflace – p.p.)

Podobné deficity a problémy s financováním zasáhly EU, obzvláště její finančně slabší členy. Závěr: počáteční krize zasela semena dvou nových krizí: zvyšování státního dluhu a inflace.

Je zde také třetí krize.

K této krizi dojde, až bude ztracena důvěra v americký dolar jako světovou rezervní měnu. Tato krize rozvrátí mezinárodní platební mechanismus. Bude obtížná obzvláště pro USA, protože tato země ztratí schopnost platit za své dovozy vlastní měnou. Jak poklesne schopnost dovážet zboží, poklesne životní úroveň USA.

Finanční krize je v podstatě krizí USA, rozšířenou do zahraničí prodejem toxických finančních instrumentů. Zbytek světa se dostal do problémů tím, že věřil Wall Street. Skutečná americká krize je mnohem horší, než krize finanční. Skutečnou americkou krizí je převod americké výroby, průmyslu a profesionálních míst ve službách, jako vývoj software a informační technologie, do zahraničí.

Najímání pracovních míst v zahraničí bylo započato tlaky Wall Street na vyšší výnosy a na výnosnost navázané bonusy se staly hlavní formou odměny manažerů. Vedení korporací zvýšila zisky a dostala bonusy tak, že americkou práci ve výrobě zboží a služeb prodávaných v USA nahradila levnější prací zahraniční.

Převod pracovních míst do zahraničí ničí mobilitu, která činila z USA společnost příležitostí, a erodoval hodnotu univerzitního vzdělání. Během prvního desetiletí 21. století byla americká ekonomika schopná vytvořit nová pracovní místa pouze v domácích neobchodovatelných službách, jako místa číšnic, barmanů, prodejců, v rámci zdravotnictví a sociální sféry, a před kolapsem nemovitostí ve stavebnictví. Tato pracovní místa jsou méně placená, než byla místa, která byla převedena do zahraničí, a tato pracovní místa nevytváří zboží a služby na export.

Převod pracovních míst do zahraničí zvýšil americký obchodní deficit a vytvořil větší tlak na roli dolaru jako rezervní měny. Když se zboží a služby vytvořené v převedených pracovních místech v zahraničí vrátí do USA, navyšují dovozy, a tím zhoršují obchodní nerovnováhu.

Politika přemísťování pracovních míst do zahraničí je šílenost. Přesouvá růst amerického GDP do zahraničí, jako do Číny, a tím brání růstu příjmů amerických spotřebitelů. V posledních deseti letech americké domácnosti nahradily nedostatek růstu v příjmech zvýšenou zadlužeností, aby pokračovaly ve zvyšování své spotřeby. Za refinancovaných a utracených domovů, nízkých cen nemovitostí a zadlužení kreditními kartami na neudržitelné úrovni již není nadále možné, aby americká ekonomika zakládala svůj růst na růstu spotřebitelského dluhu. Tento fakt je brzdou amerického ekonomického oživení.

Stimulační balíčky nemohou nahradit růst reálných příjmů. Protože tolik pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou a vysokou produktivitou bylo převedeno do zahraničí, neexistuje žádný způsob jak dosáhnout skutečného růstu amerických osobních příjmů. Stimulační výdaje prostě přidávají další polínko ke státnímu dluhu a tlaku na dolar, a zasévají semena vysoké inflace.

Americký dolar přežívá jako rezervní měna proto, že neexistuje žádná skutečná náhrada. Euro má své vlastní problémy. Navíc je euro měnou neexistujícího politického subjektu. Národní suverenita pokračuje, navzdory existenci společné měny na kontinentě (vyjma Velké Británie). Pokud bude dolar opuštěn, pak bude s největší pravděpodobností výsledkem bilaterální vypořádání v domácích měnách, jak v současné době praktikují Brazílie a Čína (a rovněž Rusko, obzvláště v obchodě s Čínou a dalšími zeměmi – p.p.). Alternativně může být zavedené schéma Johna Meynarda Keynese, protože si nevyžaduje zemi s rezervní měnou. Keynesův plán je určen pro udržení obchodní bilance země. Pouze země s rezervní měnou může dostat své obchodní a rozpočtové deficity tak mimo rovnováhu, jak provedly USA. Vyhlídka bankrotu USA anebo inflace a poklesu kurzu dolaru je pro rezervní systém hrozbou.

Hrozby pro americkou ekonomiku jsou extrémní. Přesto ani Obamova vláda, republikánská opozice, ekonomové, Wall Street, ani média nevykazují, že by si toho byly vědomi. Místo toho jsou veřejnosti poskytovány báchorky o oživení a vyšší výdaje na nesmyslné války, které urychlují ekonomický a finanční krach Ameriky.

Dr. Roberts byl náměstkem ministra financí ve vládě Reagana. Jeho poslední kniha, Jak byla ekonomika ztracena, právě vyšla v CounterPunch/AK Press.

Článek The Financial Crisis Is Not Over. The Economic Recovery is "Not Real" vyšel na globalresearch.ca 2. února. Překlad L.Janda.

Známka 1.6 (hodnotilo 16)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 796