Monsanto využívá různé cesty, jak znemožnit používání nemodifikovaných semen

Barbara Peterson

24.2.2009 Komentáře Témata: Genetické inženýrství 1456 slov

Když nechcete mít problémy s Monsantem, prostě si od něj nekupujte setbu, říkají lidé.

Není to tak jednoduché. Kde si dnes mohou koupit farmáři normální setbu? Jak mají zamezit kontaminaci svých polí pylem GM rostlin? Jak mají zastavit detektivy najaté z Monsanta, jak mají zamezit, aby Monsanto nepoužívala helikoptéry k nízkým, špionážním přeletům nad jejich polí?

Monsanto kontaminuje pole, následně vnikne na pozemek, odebere vzorky a pokud nalezne nějaké GM rostliny (nebo řekne, že nalezla), prohlásí, že jí ta setba patří a dají to k soudu. Je to způsob, jak vydělat peníze, neboť farmáři nemají prostředky na dlouhé soudní spory; raději se s Monsantem dohodnou a zaplatí. Nemají jinou možnost.

Monsanto má v zásobě několik triků, jak zabránit farmářům a komukoliv jinému v přístupu ke koupí, sběru nebo úschově normálních semen, použila je v minulosti a používá je i nyní.

1. Koupila všechny semenářské firmy na Středním Západě.

2. Vytvořila semenářské zákony, které zavedly poplatky, papírování, testování a sledování každé variace, a tím učinily (pod pohrůžkou pokut) čistění, sběr a úschovu semen věcí tak komplikovanou, že používání normálních semen je v podstatě nemožné. Přesvědčila legislativu, aby tyto zákony byly přijaty (KRÁSNÝ způsob likvidace normální setby). Má váš stát takové zákony? Dokud neexistovaly, farmáři prostě posbírali semena, dali je do pytlů nebo do sil a příští rok část vysadili, o něco se rozdělili se sousedy a přáteli, něco prodali, pokud chtěli. To už dnes nejde.

Ve státě Illions, který takové zákony má, je mluvčím parlamentu Madigan, jeho tým poradců tvoří lobisté z Monsanta.

3. Monsanto protlačuje antidemokratické zákony, které odstraňují dohled komunity nad vlastními okrsky, takže farmáři a občané v nich nemohou zabránit vysazování GM setby navzdory tomu, že GM setba může kontaminovat další pole. Takže když ve své oblasti prostě nechcete sázet GM semena produkující technické chemikálie či léky, nebo nechcete pěstovat rýži s vloženým lidským DNA, a nechcete, aby pyl z těchto plodin zasáhl vaše rostliny, máte prostě smůlu.

Monsanto

Podívejte se na mapu (obr.1), kde všude už byly schváleny zákony Monsanto, uvidíte, zda váš stát je ještě demokratický nebo patří Monsantu. Farmář v Illions mi řekl, že Bush prosadil nějaké regulace, které plošně znemožňují dohled komunity nad vlastními okrsky. Lidé by to měli ověřit.

4. Je jisté, že Monsanto má prsty v nové vyhlášce FDA, podle které farmářovo čisticí vybavení nyní odporuje zákonu protože je vnímáno jako možný „zdroj kontaminace semen“ (další trik, jak neponechat nic, jen GM semena). Farmáři ještě mohou semena pročisťovat, ale jejich zařízení k tomu určená musí být certifikována. Vyžadovalo by to budovu a novou výbavu za milion až milion a půl... pro KAŽDÝ druh setby, kterou farmář vysazuje. Zvláštní prostory pro úschovu setby (další milion?) a stroje pro sklizeň úrody plus pro dopravu. A hnůj. I ten může být kontaminován semeny. Všimněme si, že chemických hnojiv a pesticidů se nařízení netýká.

Můžete jíst hnůj a nejspíše přežijete (je to fuj, ale není to smrtelně jedovaté). Zkuste pesticidy a umělá hnojiva. Indičtí farmáři to zkusili. Je to jejich oblíbený způsob jak spáchat sebevraždu aby unikli zadlužení, do kterého byli díky Monsantu uvržení.

5. Monsanto se zaměřila na čističe obilí na celém Středozápadě. V Pilot Grove, v Missouri, v Indiana, (Maurice Parr), a nyní i v jižním Illinois (Steve Hixon). Využívají k tomu federální policii, státní vojsko, milice a okrskovou policii. Objeví se ve třech policejních autech před ubohým farmářem, který využil služeb firmy Steve Hixona k pročistění svého obilí, řeknou mu, že informaci mají přímo od Hixona, nebo že byli upozorněni sousedy, výsledkem je, že v šesti okrscích lidé nemluví se svými sousedy a žijí ve strachu. Farmářské komunity se rozpadají pro podezření z donášení Monsantu. Nedávno se někdo vloupal do areálu firmy Steve Hixona, Hixon se domnívá, že umístili sledovací jednotky GPS někde na jeho stroje, neboť jinak by Monsanto nedokázala ve dvou dnech najít 200 až 400 jeho zákazníků – často ve velmi odlehlých oblastech.

Takže když Monsanto vyžaduje po čističích obilí, aby byli schopni rozpoznat normální semeno od GM semena (jinak z nich vysoudí duši), když zkorumpovala zákonodárce, aby přijali zákony o označování semen tak byrokratické, že není možno je dodržet, jaký je její postoj vůči značení vlastních semen? Hádáte správně. Nasazují všechny páky, aby měli zákonem pojištěno, že žádný jejich GM produkt, ať už rostlinný nebo živočišný, neponese žádné označení. Proč?

My to víme a oni to vědí také.

Jak předpovídal Norman Braksick, prezident Asgrow Seed Co. (nyní vlastněné Monsanto): „Pokud byste dali nálepku na geneticky modifikované potraviny, můžete tam rovnou přidat lebku se skříženými hnáty.“

A Monsanto soudí farmáře za to, že říkají pravdu, když uvádějí, že jejich mléko neobsahuje rBGH, ačkoliv se ví, že rBGH zvyšuje riziko rakoviny prsu, konečníku a prostaty.

Někteří prodejci setby doporučují farmářům, aby si koupili setbu nikoliv od Monsanta, ale označenou jménem prodejce (ta je také od Monsanta), tvrdí, že dostanou lepší cenu neboť velkoprodejci nakupují od Monsanta se slevou. Pak přijde Monsanto a soudí ubohé farmáře a tahá z nich obrovské částky peněz, protože mají setbu, aniž by uzavřeli kontrakt s Monsantem.

Zde je video, které si zaslouží vaši pozornost. Vandana Shiva je jednou z vůdčích osobností hnutí proti Monsantu ve světě. V tom záznamu říká (a jde o starý záznam), že Monsanto žalovalo 1500 farmářů, protože jejich pole byla prostě kontaminována GM. Poslechněte si o metodách, které Monsanto používá.

Znáte ten příběh o solné dani v Indii a Gandhim? Britové tvrdili, že za sůl se musí platit daň. Gandhi vyhlásil „solnou Satyagrahu“. Vyzval lidi, aby porušili zákon, šli k moři a sůl prostě brali, aniž by platili daň. Něco jako Bostonská čajová party.

Tisíce lidí se vydalo k oceánu na cestu dlouhou 240 mil. Tam na ně čekali Britové. Jak se lidé hnuli, aby sebrali sůl, Britové je začali tlouci, ale dav pořád pokračoval. Nenásilný protest odhalil britské chování, což bylo pro svět natolik šokující, že světové veřejné mínění pomohlo ukončit britskou éru dominance v Indii.

Vandana Shiva vyhlásila „semennou Satyagrahu“ - nenásilný protest spočívající nespolupráci farmářů s orgány, pokud se to týká semenářských zákonů. Mnoho (v článku uvádějí miliony, ale pochybuji, pozn. editora) farmářů se přihlásilo a podepsalo slib, že bude tyto zákony porušovat.

Možná mohou američtí farmáři sympatizovat s tím, zač Gandhi bojoval, a co Shiva nyní obnovuje, a co nás tak rozčiluje – ztráta základních svobod.

Semenná Satyagraha je pojmenování nenásilného protestu nespolupráce, hnutí organizuje dr. Shiva proti monopolu jedné firmy. Jméno bylo podle dr. Shivy inspirováno známou cestou Gandhiho na pláž Dandi, kde sebral sůl a řekl: „Nemůžete monopolizovat to, co potřebujeme k životu.“ Ale nejde jen o aspekt nespolupráce hnutí inspirovaného Gandhiho protestem. Jde o kreativní přístup k úschově semen, farmaření bez závislosti na korporacích, bez jejich chemikálií a jejich setby.

Je to psáno jazykem Gandhiho. Pracujeme se třemi klíčovými koncepty.

1. Swadeshi, což znamená kapacitu vyrábět nebo produkovat vlastní věci, vlastní potraviny.

2. Swaraj, znamená vládnout sám sobě. Bojujeme na třech frontách: voda, potraviny a semena. Jal Swaraj znamená nezávislost, samostatnost vodních ploch. Anna Swaraj znamená nezávislost potravinových zdrojů. A Bija Swaraj znamená nezávislost setby. Swa- znamená něco jako sám sobě, vyrostlý ze sebe a je to velmi velmi hluboký projev svobody.

„Věřím, že tyhle koncepty, které jsou hluboko v indické civilizaci, Gandhi obnovil při svém boji za svobodu. Jsou důležité i v dnešním světě, protože to, co máme teď, jsou centralizované zákony státní moci, které dláždí cestu pro centrální ovládaní korporacemi. Potřebujeme třetí alternativu. Tou alternativou jsou občané schopni říci svému státu 'Tohle jsou vaše funkce, tohle jsou vaše závazky', aby stát byl schopen postavit se korporacím a říci 'Tohle dělat nemůžete'“.

3. Satyagraha nekooperace v podstatě říká 'Budeme dělat své věci a jakýkoliv zákon pokoušející se tvrdit, že (naše svoboda) je protizákonná... s takovým zákonem nebudeme moci spolupracovat. Budeme naši svobodu bránit, budeme bránit náš přístup k vodě, semenům, potravinám a medicíně.“

Článek The Multiple Ways Monsanto is Putting Normal Seeds Out of Reach vyšel na wordpress.com 5. února. Překlad editor.

Doplnění vydavatele

Panebože, to je naivní. Jako kdyby existovala možnost ta semena odmítnout a nebýt potrestán. Nejprve je celý článek o tom, že ať dělají farmáři co dělají, nemají šanci, a pak si přijde nějaká Indka a doporučí prostě nekooperovat. Domyslela, co se stane? Indie tehdy není USA dnes. Tehdy se lidé těšili elementární úctě, existovaly morální zábrany, Britové si nedovolili to, co dnešní američtí hajzlíci zdegenerováni výchovou, školstvím a Hollywoodem.

Dnešního farmáře při prvním pokusu o nespolupráci prostě zavřou, zničí, označí ho za nepřítele státu, z konspirace, obviní ho z terorismu, cokoliv. Vždyť je to tak snadné.

To, co je třeba dělat, je mnohem tvrdší reakce. Je třeba vyvolat class action suit – hromadnou žalobu (oblíbené a účinné kladivo na korporace), obvinit Monsanto z vědomého poškozování zdraví a požadovat stovky miliard náhrady. Šikovný tým právníků by to dokázal uplést včetně důkazů. Když byli schopni dokázat, že pasivní kouření škodí, ačkoliv neexistuje jediný důkaz o jeho škodlivostí, dokázali by i to, že produkty Monsanta škodí. Monsanto je třeba přivést ke krachu. A rychle.

Známka 1.2 (hodnotilo 71)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 26 943