Topolánek jako druhý Viktor „Čistič“?

Dan Kučera

9.9.2008 Komentáře Témata: Česká republika 2123 slov

Při projevu M. Topolánka na víkendovém sjezdu Strany zelených (SZ) jsem si chtě nechtě vzpomněl na legendární postavu Viktora „Čističe“ z filmu Brutální Nikita, kterou brilantně ztvárnil Jean Reno. Tato postava byla v recenzích popsána jako „chladná, vraždící, geniální a přitom bez myšlenek“. Na rozdíl od Viktora „Čističe“ však Topolánek není chladný (spíše cholerik), ani vrah (zatím) a geniální už vůbec ne (i když si myslí nejspíš opak). Bez myšlenek však určitě není, těch má velmi mnoho a rád se o ně poděluje s veřejností. Jeho poslední myšlenkový výtvor o plánovaném vyčištění špíny v Augiášově chlévě však lze k oblíbené činnosti Viktora „Čističe“ přirovnat, protože ten „likvidoval nepořádek“ po nájemných vrazích. Jak chce likvidovat špínu Topolánek?

Premiér Topolánek chce údajně bojovat se špínou, která je hluboko zalezlá a zažraná do české politiky a zkorumpovaného státního aparátu. Proč až teď a tak najednou? Po nynější aféře s možným vydíráním poslankyně Zubové ze SZ poslancem Moravou z ODS totiž neukápla na ODS jedna kaňka, ale vylil se na ni hodně veliký kbelík „sraček“. V první řadě tedy musí Topolánek najít viníka tohoto marastu v ODS a kdo by to měl být jiný než ten, kdo tuto špínu pomohl vytáhnout na světlo – poslanec Vlastimil Tlustý.

O tom, proč reportér TV Nova a novináři MF Dnes za asistence V. Tlustého nachystali vějičku (past) v podobě indiskrétních fotografií Tlustého s nastrčenou slečnou, si nemusíme dělat žádné iluze. Pan poslanec tvrdí, že na ODS to údajně políčeno nebylo. Budiž, můžeme mu to věřit a také nemusíme, to stejné platí pro zmíněné novináře. Z pohledu veřejnosti je však dobře, že máme pro zatvrzelé obhájce naší skvělé demokracie další důkaz o tom, jak to v naší politice chodí. Na aktuální rozhovor, kde se snaží Tlustý vysvětlit bližší okolnosti kauzy, se můžete podívat v archivu TV Prima - pořad Nedělní partie

V každém případě se snaží vedení ODS udělat z poslance Moravy oběť a z poslance Tlustého hlavního zloducha tohoto příběhu korupce, vydírání a zastrašování mezi politiky. Topolánek měl své rozhodování o viníkovi určitě velmi lehké vzhledem ke vztahu, který nyní mezi ním a Tlustým panuje a šel by nazvat něco jako nemilosrdná studená válka. To, co začalo potupným vyhazovem Tlustého z první Topolánkovy vlády a přešlo do vytvoření Tlustého odbojné skupiny uvnitř ODS, nyní postoupilo do další brutálnější fáze.

Některá česká média jsou na straně Topolánkova a masírují podvědomí veřejnosti manipulativními titulky článků v novinách jako např. „Topolánek: Za vydíráním je Tlustý. Musí odejít“ (Aktuálně.cz) nebo „Topolánek : Tustý by měl odejít ze sněmovny“ (deník Právo) nebo „Za Moravu i Tlustého se omlouváme, vzkazuje ODS“ (Týden.cz). Jestliže pod tímto titulkem zmiňujícím údajný vzkaz ODS najdeme v článku větu „vedení Občanské demokratické strany se distancovalo od jednání svých poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého“, tak by se měl takový novinář naučit rozpoznat rozdíl mezi vedením ODS a celou ODS. ODS je totiž jako strana, na rozdíl od špiček ODS, rozdělena na dva tábory viz. článek, z nichž se jeden Tlustého zastává a druhý podporuje Topolánka.

To veřejnost v tom má daleko větší jasno, věří Tlustému a nevěří Topolánkovi, že jde o sólo akci poslance Moravy. Ankety na iDnes najdete ZDE, ZDE a ZDE. Dále např. hlasování v názorech na webu Týden.cz najdete ZDE a hlasování na webu Novinky.cz najdete ZDE.

Otázkou je, proč se vedení ODS distancuje od jednání Tlustého, který defacto vytáhl celou špínu na světlo. Není v programovém prohlášení vlády i ve volebním programu ODS zmiňován boj s korupcí a podobně? Nebo už zapomněli na svá předvolební líbivá hesla „padni, komu padni“ atd.? Místo toho Topolánek se svými pobočníky vyrazil na svatou válku proti novinářům a svému stranickému kolegovi, kteří veřejnosti opět připomněli, jak chutná demokracie po česku.

Média jen okrajově zmiňují zejména okolnost, že ne zcela vyjasněným způsobem je do kauzy zapleten šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který o aktivitách poslance Moravy blíže nevyjasněnou dobu věděl. Potvrzuje to tedy spekulace, že v tom „jely“ špičky ODS? Více najdete např. v článku Věděla ODS o Moravově hře? Tluchoř ano. V každém případě se snaží špičky ODS (Bendl, Sobotka, Topolánek, Tluchoř) udělat z Moravy oběť vlastní nezkušenosti a tím celou aféru pochopitelně bagatelizovat. Pro ODS je totiž zvlášť nepříjemné načasování kauzy, které přišlo s blížícími se podzimními krajskými a senátními volbami.

Je logické, že se Topolánek snaží situaci zachraňovat, jak se dá. Ve svém plamenném projevu na volebním sjezdu SZ však Topolánek šlápl velmi důkladně do vlastního lejna. Jeho zanícené úvahy o tom, jestli chce v té špíně dál fungovat nebo bojovat a postavit se tomu tím, že vyčistí ten Augiášův chlív, je ovšem vrchol Topolánkova pokrytectví a je prozatím vrcholem všeho, co kdy řekl. Proč mu část „zelených“ delegátů na sjezdu tleskala je záhadou a zklamáním zároveň. Topolánkova velká hra se ztrátou paměti je průhledná jak křišťálová studánka, ale část delegátů mu na to buď skočila nebo patří k Bursíkovu „namodralému“ křídlu.

Komu Topolánek tímto svým již slavným projevem o boji s politickou špínou veřejně vyhlásil válku? No přece komu jinému než sám sobě a politice vlastní modré strany, které nyní šéfuje, protože podíváme-li se na dění okolo ODS jen za několik posledních let, co uvidíme?

Kubiceho zpráva

Objevila se několik dnů před volbami do PS, kdy přišel pplk. Kubice s tím, že organizovaný zločin prorůstá do státní zprávy a do nejvyšších míst české politiky. Informace z ní nejvíce pošpinily ČSSD, kdy byl dokonce J. Paroubek označen za pedofila. Kubice svou „akci“ zdůvodnil tím, že byl na něj vyvíjen politický nátlak, aby byly tyto „informace“ tzv. zameteny pod koberec. Nejvíce se v kauze angažovali poslanci Langr a Vidím z ODS. Ve výzkumu po volbách bylo zjištěno, že tato zpráva ovlivnila čtvrtinu voličů. Nicméně časem vyšlo najevo, že

  • Tato kampaň měla stejné rysy jako jiná kampaň v Polsku, která poškodila polskou levici ve prospěch pravice vedenou dvojicí bratrů Kaczynských, kteří udržovali úzké vztahy právě s ODS.
  • Zvláštní čtyřčlenná pracovní skupina žalobců pod Vrchním státním zastupitelstvím v Praze po 11 měsících vyšetřování přišla se závěrem, že prorůstání organizovaného zločinu a jeho propojení s politiky se nepotvrdilo. Stejně tak tvrzení, že by bylo jakkoli ovlivněno trestní řízení v kauzách, o kterých se zmiňuje takzvaná Kubiceho zpráva (např. kauzy „biolíh" a Čepro či vražda podnikatele Františka Mrázka).
  • Jiří Paroubek nezneužíval nezletilou dceru svého známého Bohumíra Ďurička. Duričko vyzval tehdy v otevřeném dopise Kubiceho s Topolánkem k omluvě s tím, že nezletilé dcery aféra kolem Kubiceho zprávy poškodila.
  • Sedm vyšetřovatelů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří měli na starosti nejzávažnější kauzy popsané v tzv. Kubiceho zprávě, popřelo tvrzení šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho o údajném ovlivňování jejich práce ze strany tehdejšího vedení policejního prezidia a představitelů Paroubkovy vlády nebo Inspekce ministra vnitra.
  • Vesecká potvrdila, že korupce v kauze biolíh se nekonala. Nejvyšší státní zastupitelství totiž potvrdilo, že žalobkyně z Prahy 1 Jana Herzegová postupovala správně, když zastavila trestní stíhání aktérů kauzy biolíh.

Paroubek tehdy ve svém slavném povolebním projevu na tiskovce vyzval občany k obraně demokracie před snahami ODS a řekl : "Je to politický gangsterismus, zákeřnost, zbabělost, sarajevský syndrom, podraz. (...) Nenechte se zmást tím, že zloděj křičí chyťte zloděje. To se jen představitelé strany, která přinesla do našich dějin tunelování, zoufale snaží opět dostat k Vašim úsporám, Vašim daním, k Vašim zdravotním i důchodovým fondům! Fackami a lží chtějí vyděsit a zmást lidi v naší zemi." A co se stalo? Novináři zejména z MF Dnes a Lidových novin spustili kolem Paroubka mediální hysterii, kdy označili jeho projev za návrat do února 1948 atd.

Konkurz firmy Rybenor

Na pochybném konkursu norské firmy vydělali lidé spojení s ODS. Lidé, kteří firmu a továrnu loni získali, mají dobré kontakty s vládní ODS. Někteří z těch, co na konkursu vydělali, stranu dokonce přímo reprezentují: jako například krajský manažer ODS Pavel Vilím. Tržní hodnota norské společnosti Rybenor, která fabriku vlastnila, dosahovala 170 miliónů, noví majitelé ji získali za pouhých devět miliónů korun.

Kauza HCT Most

Podle novely zákona si mají řidiči absolvováním sedmihodinového kurzu možnost jednou ročně odmazat za 8300 korun tři trestné body. V podstatě si to odmazání zaplatí,“ řekl odborník na silniční bezpečnost Jaroslav Hořín. Odborníci z Dopravní akademie vidí za připravovanou vyhláškou lobbing. Novela, která odmazání umožní, je totiž ušitá na míru mosteckému polygonu (jediný polygon v republice) a navíc ji prosadil místní poslanec z ODS Oldřich Vojíř. Tento kurz může provozovat v Česku jen společnost HCT v Mostě, kdy zástupci HCT podle TV Nova prý návrh vymysleli právě spolu s poslancem ODS Oldřichem Vojířem.

IZIP

Europoslanci za ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch odčerpali stamilióny korun z Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na svůj soukromý projekt internetových zdravotních knížek (IZIP). Na tento projekt nebylo vypsáno výběrové řízení prý s tím, že "nikdo (jiný) nic podobného nenabídl" (Topolánek). TV Nova odvysílala v tomto roce obsáhlou reportáž, ve které poukazuje na to, že IZIP je defacto černá díra na peníze. Systém nevyužívají ani lékaři, ani pacienti a ani jej využívat nechtějí. VZP ale dál musí každý rok platit miliony na tento mrtvý projekt.

Kauza Kořistka

Topolánkův asistent Marek Dalík a lobbista Jan Večerek měli v ostravské kavárně nabídnout deset miliónů korun poslanci Zdeňku Kořistkovi (US-DEU) za potopení Grossovy nové vlády. Kauza se proslavila také telefonními odposlechy Topolánka s Dalíkem. Kořistka se podrobil výslechu na detektoru lži, Dalík s Večerkem to odmítli. V kauze prý nebylo možné použít odposlechy, které měly být důkazem o korupci, protože byly pořízeny kvůli jiné kauze. Spisovatel Ladislav Sommer, který se policii přihlásil jako jediný očitý svědek této korupční kauzy, podal trestní oznámení na předsedu ODS Mirka Topolánka za jeho výrok v týdeníku Reflex, který zněl : "Víte, já nejsem mstivý. Ale tyhle lidi si najdu" (tady by se asi Topolánkovi pravý Viktor hodil). Pro nedostatek důkazů byla nakonec státním zástupcem kauza odložena.

Městská čtvrť ODS

V Ústí vznikla za podivných podmínek čtvrť Nové Skorotice, kde si stavějí domky místní politici ODS a podnikatelé, kteří se často dělí o městské zakázky. Dům zde má i ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Většina pozemků v nové čtvrti patří podnikateli a radnímu za ODS Petru Ryšavému. Město z veřejných peněz postavilo silnice a chodníky mezi domky. A pak do tohoto místa zakázalo vjezd obyčejným občanům. Zákaz vjezdu na veřejnou cestu není jediná nestandardní okolnost. Ústecký kraj, ovládaný ODS stejně jako město, zajistí prominentním obyvatelům hladký výjezd na silnici vedoucí do centra města. Postaví jim, opět z peněz daňových poplatníků, dva kruhové objezdy. Jeden má být jen pár metrů od Gandalovičova domu. Podle šéfa ústecké dopravní policie Karola Kočárka jsou tady kruhové objezdy zbytečné. Ve městě je 27 nebezpečných míst, kde by byly mnohem více potřeba, ale nejsou na ně peníze. Značka zakazující vjezd do této čtvrti vadí policii. „Nedoporučili jsme ji,“ řek šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek.

Volba prezidenta

Předseda senátorského klubu SNK ED Josef Novotný podal trestní oznámení, protože mu podle něj nejmenovaný senátor ODS nabízel dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause. Tím uplácejícím měl být senátor Vlastimil Sehnal. Mluvčí prezidenta Klause Hájek napřed tvrdili, že nebyly k dispozic kamery, které by pomohly prokázat, jak to celé bylo. Později přiznal, že kamery tam sice byly, ale prý nenahrávaly. Záznam z kuloárů v období přestávky chybí rovněž v několikahodinových materiálech České televize, které si vyžádali policisté. Přestávky se prý vystřihovaly rovnou v přenosovém voze, proto na záznamu nejsou. Detektivům trvalo osmadvacet dní, než si od České televize opatřili záznamy z první prezidentské volby. Celkem si z Kavčích hor odvezli dvanáct a půl hodiny obrázků z dění ve Španělském sále. Inventura dvouměsíčního vyšetřování korupce při prezidentské volbě ukázala, že policie dosud neanalyzovala žádné televizní záznamy z Hradu, ba ani nevyslechla svědky. Policisté ani po čtyřech měsících vyšetřování nevyslechli Novotného advokáta Stanislava Polčáka. Přitom právě jemu se Novotný hned svěřil, že se ho kolegové pokusili uplatit. Novotný o podivném rozhovoru říkal ještě na Hradě také svým kolegům z klubu. Ani za nimi policie nepřišla. "Není důležité vyslechnout všech dvě stě svědků, někdy vám stačí vyslechnout prvních padesát," odpovídá úsečně šéf protikorupční jednotky Jiří Novák. Policisté nakonec případ odložili s tím, že se nepodařilo prokázat, že by došlo k trestnému činu.

Kauza Veselý

Senátor za ODS Vlastimil Sehnal figuruje i v čerstvé kauze úplatků v Brně. Televize Nova zveřejnila nahrávku z roku 2004, která podle ní zachycuje rozhovor mezi senátorem za ODS Vlastimilem Sehnalem a majitelem brněnské stavební firmy Přemyslem Veselým. Ti se spolu mají bavit o úplatcích. Stavbař Přemysl Veselý přiznává, že se rozhovor mezi ním a Sehnalem odehrál. Sehnala na nahrávce poznali i jeho kolegové z ODS. Těmito penězi měly stavební firmy skrytě sponzorovat brněnskou ODS a získávat díky tomu stavební zakázky. Senátor Sehnal si má na záznamu údajně stěžovat na to, že peníze dostal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Milan Venclík, ale straně už je nepředal. Milan Venclík je lídrem ODS do nynějších krajských voleb.

Takto by bylo možné pokračovat dalšími a dalšími kauzami spjatými s ODS, které za poslední roky proběhly médii a na které se potom jako vždy zapomnělo. Nevím přesně, jakou špínu v jakém chlévě měl Topolánek tedy na mysli, ale mohl by začít zametat před vlastním prahem, bylo by to však na hodně dlouho.

Sama osoba pana Topolánka, který často zapomíná mluvit pravdu, je také na velmi obsáhlý článek. Jeden takový, rekapitulující část Topolánkových hříchů, si můžete přečíst pod názvem Topolánkovo hrdinství aneb nové zrození chlapa s gulama?

Známka 1.2 (hodnotilo 113)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 1

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 1

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 030