V ten den, kdy umřela pravda

Dan Kučera

19.8.2008 Komentáře Témata: Asie 2037 slov

Jestliže dopustíme, aby pravda umírala vždy tak lehce, jaký svět chystáme svým dětem? Genocida gruzínského národa, teror ruské armády, druhé Čečensko, agrese ruského obra. Tyto a spoustu jiných výrazů jsme si mohli přečíst ve většině českých a západních médií. Mohli jsme je slyšet také od českých proamerických aktivistů, části evropských politiků a celé Bushovy administrativy. Byli schopni ukázat prstem na viníka již po nočním bombardování hlavního města Jižní Osetie gruzínskou armádou. Jak je to možné? Jak se hraje tato hra na lež a proč jim to prochází? A projdou ty lži Štetinovi a spol.?

Výsledkem globalizace (centralizace) médií je tzv. mediální totalita s verzí jediné možné pravdy poplatné vládnoucím elitám (což ale nemusí automaticky znamenat elity politické). Západní svět se dostal do situace, že dominantní média mohou lhát a u veřejnosti jim to překvapivě projde. Čím to je? Je to pasivita, apatie a lenost lidí nebo strach z poznání, že svět není takový, jaký by měl být?

Paradoxně naopak u alternativních zpravodajských webů čtenáři nedůvěřivě vyžadují zveřejňování zdrojů svých informací. Nedůvěra lidí v alternativní informace je přímo úměrná jejich vlastnímu strachu z poznání, že svět tvořený médii je jen iluze, za kterou číhá jen morální bahno hamižných elit a krvavý boj o ovládnutí světa. Ovšem není všem dnům konec a návštěvnost těchto webů se naštěstí stále zvyšuje. Lidé tak podvědomě bojují s nebývalým náporem vymývání mozků, které se dostává do takové fáze, že média a politici své lži již ani neskrývají.

Jestliže si gruzínský prezident před tiskovkou „žužle“ kravatu jak malé dítě a ČT dokáže na záběry reagovat pouze tím, že to „zneužila“ ruská propaganda, tak je něco opravdu špatně. Článek a video ZDE.

Hledání pravdy vyžaduje kladení otázek. Klást otázky znamená myslet a jak je známo, myšlení bolí. Lidé nechtějí myslet, lidé chtějí pohodlný život. Plné obchody i peněženku - televizi, která nenudí – dovolenou, na kterou se nezapomíná atd. atd. Naštěstí je však stále dost lidí, kteří pravdu hledají a tak se vzpírají osudu onoho konzumního stáda, které se spokojí s jednoduchým vysvětlením dění tohoto světa.

Proč máme automaticky věřit všemu, co nám G. Bush a jeho administrativa vždycky tvrdí? Již tolikrát byla jen v posledních letech americká vládní klika usvědčena ze lži, že všechno, co nyní tvrdí, by měli automaticky veřejnosti dokazovat. A neplatí to jen pro vládu v USA !!

Co by Rusko tímto konfliktem získalo, jestliže by bylo agresorem? A kdo jiný tímto konfliktem může získat? Není konflikt jen záminkou pro zvýšení americké vojenské přítomnosti v oblasti? Nemá konflikt pomoci republikánům vyhrát prezidentské volby v USA? Není konflikt pokusem, co Rusko ještě snese? Je cílem vytvořit o Rusku negativní veřejné mínění ve světě? Je mnoho otázek, ale odpovědi scházejí. Takže každý zájemce o odpovědi si musí chtě nechtě skládat střípky do mozaiky této válečné a propagandistické mašinérie.

Tři experti nezávisle na sobě došli k názoru, že válka Gruzie proti Osetii zahájená současně s olympiádou vznikla podle předem připraveného plánu prezidenta Saakašviliho. Poukazují na neudržitelnost gruzínské verze, podle níž útok v noci na 8. srpna byl spontánní reakcí na porušování příměří ze strany Jihoosetinců. Akce totiž nese rysy předem plánované gruzínské vojenské ofenzívy spuštěné v okamžiku, kdy ruský premiér Putin právě pobýval v Pekingu. Celý článek s analýzou najdete ZDE.

USA s tím přece nemohou mít nic společného

Americká ministryně Condeleezza Riceová navštívila Gruzii měsíc před útokem Gruzie na Jižní Osetii. Co projednávala s prezidentem Saakašvilim se dnes ale určitě nedozvíme. Během její návštěvy Rusko obvinilo Spojené státy, že kryje provokace Gruzie v Abcházii a Jižní Osetii. Gruzie zase obvinila Rusy z podpory provokatérů na straně Osetie. Kde je pravda a co říkají střípky v mozaice?

Během konfliktu se množily v médiích zprávy a svědectví o tom, že ve službách gruzínské armády bojovali najatí žoldáci – ZDE, ZDE, ZDE a ZDE.

Objevily se v médiích také informace, že je v Gruzii aktivních množství vojenských poradců z USA a Izraele. USA to nepopřely a Izraelci tvrdí, že jsou součástí soukromých aktivit v Gruzii, které tam vyvíjejí Izraelské zbrojařské korporace. Podle deníku Kommersant operuje v Gruzii asi 1000 amerických vojenských instruktorů, kteří velí jednotkám najatých žoldáků, více najdete ZDE.

Dle sobotního Práva Bush údajně nařídí vyšetřování postupu CIA ve válce v Gruzii, protože je nespokojen s tím, že CIA selhala při odhadnutí tamější situace. Hrála si v Gruzii CIA svou vlastní hru nebo ji nyní hraje Bush s veřejností?

Mnohá média se také zapomněla zmínit o zprávě The Washington Post, že si hlavní zahraničně politický poradce prezidentského kandidáta Johna McCaina Randy Scheunemann nechává platit od Gruzie, aby ve Washingtonu prosazoval její zájmy. Od roku 2004 zprostředkoval Scheunemann pro J. McCaina celkem 71 telefonických rozhovorů s nejvyššími gruzínskými představiteli. Jejich tématem byly hlavně otázky spojené se vstupem Gruzie do NATO, ale také třeba McCainův návrh zákona, který podporoval Gruzii v jejím postupu vůči Jižní Osetii. Celý článek ZDE.

Lecos vysvětlují i články spolu-zakladatelů Projektu pro nové americké století (PNAC), kteří se k válce v Gruzii také vyjádřili. Robert Kagan a William Kristol patří k elitě militantních tzv. „neocons“ posedlých americkou světovou nadvládou. Jejich články v češtině si můžete přečíst ZDE a ZDE.

Hledá se rychlý trest

USA a EU dle médií zvažují možnosti odvetných opatření proti Rusku, např. vyloučení Ruska z klubu nejmocnějších zemí G8 nebo vyloučení ruských olympioniků z olympiády v Číně.

Podle CNN by mohl americký Kongres vydat příští měsíc rezoluci, vyzývající Mezinárodní olympijský výbor přesunout olympijské hry v roce 2014 z ruského Soči do jiné země. Je to jistě „zajímavý“ návrh vzhledem k tomu, že to byla Gruzie, která v den zahájení olympiády zaútočila na civilní obyvatelstvo ve městě Cchinvali.

Podle Jana Urbana z Havlova bratrstva ve Fóru 2000 by měla Česká republika a na její popud i Evropská unie co nejrychleji zrušit všechna povolení občanů Ruské federace ke stálému nebo dlouhodobému pobytu. A co Rusové, kteří mají občanství některé země EU pane Urbane? Chcete jim je zrušit? A co jejich děti narozené v EU? Ty necháte tady a rodiče vystěhujete?

Kdo vyhrál mediální válku?

Senátor Jaromír Štětina tvrdí, že informace, které šíří o konfliktu ruská média, jsou lživé. „Nevěřím tomu, co přichází z ruských zpráv. Rusko vyhrálo informační válku a to znamená, že je to těžká propaganda prošpikovaná nepravdami,“ dodává Štětina. Ovšem to spíše vypadá, že mu jeho nenávist k Rusku zaslepila oči i mysl.

Na rozdíl od něj ale např. britský deník Guardian tvrdí, že Bruselská PR agentura Aspect Consulting vyhrála pro Saakašviliho mediální válku. Článek najdete ZDE.

Podle analytiků BBC se Rusové nenaučili, jak hrát hru s médii. Moskva má právem pocit křivdy, že ji svět neposlouchá.

Prezident Saakašvili dvakrát během války prohlásil, že ropovod BTC byl bombardován, což Rusové vždy popřeli. British Petroleum jim nakonec dala za pravdu a potvrdila tak, že Saakašvili opět lhal. Otázkou je proč. Snažil se tím ukázat světovému mínění, že Rusko má důvod být agresorem a tím je ropa? Snažil se přimět Izrael a USA, aby mu proti Rusku pomohli ochránit strategicky významný ropovod?

Nový Stalingrad nebo podvod?

V médiích se objevily zprávy, že město Cchinvali zničené bombardováním není a že jde jen o propagandu, aby mohli Rusové vtrhnout do Gruzie. Později došlo na obviňování, že něco se tam asi stalo, ale mohli to klidně udělat i Rusové při pozdějším útoku na město. Jaromír Štětina dokonce přímo obvinil ze zničení města ruskou armádu.

Reportérka BBC Sarah Rainsfordová svědčí o tom, že hlavní město Jižní Osetie Cchinvali je skutečně v troskách, neteče tam voda a nejde elektřina a lidé zuří, obviňují ze zničení svého města Saakašviliho. Po několik dní ležely v ulicích četné mrtvoly, ty nyní byly sebrány a lidé je pohřbili na svých zahradách.

Překvapivě se na proamerickém webu Aktuálně.cz objevuje, ale „až“ pět dní od nočního bombardování civilistů gruzínskou armádou, reportáž z hlavního města Jižní Osetie, která přiznává, že Cchinvali nyní vypadá jak malý Stalingrad.

Ruský prezident Medvěděv slíbil, že využije nynější návštěvy německé kancléřsky Merkelové a ukáže je důkazy o zločinech gruzinské armády. „Gruzínci zabíjeli ženy a děti, zapalovali kostely s uprchlíky a ničili celé vesnice“, řekl ruský velvyslanec v Berlíně. Merkelová po jednání potvrdila, že ji byly důkazy předloženy, ale že to nebylo potřeba dělat, protože „každá válka je hrozná“.

Kdo je ten zlý?

"Francie zdůrazňuje svůj respekt k suverenitě a teritoriální integritě Gruzie v mezinárodně uznaných hranicích," uvedl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Ovšem vzhledem k jeho osobní angažovanosti při násilném odtržení Kosova od Srbska, kdy bylo pošlapáno mezinárodní právo, je to více než úsměvné. Ve stejném duchu se nesou i všechna vyjádření ze země „za velkou louží“. Vzpomeneme-li si na situaci právě kolem Kosova i celé války na Balkáně, může mnoho lidí překvapit ta nebetyčná drzost a pokrytectví představitelů NATO, EU i USA. Špinavá mezinárodní politika tak opět jednou ukazuje svou pravou tvář.

Našel vůbec někdo odvahu se Ruska zastat při tomto kolektivním hysterickém obviňování?

Václav Klaus zaujal konzistentní postoj jako v případě celé války na Balkáně. Odsoudil gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v oblasti i masivní nasazení ruské armády. Odmítl také srovnání současné situace v Gruzii s událostmi roku 1968 v ČR.

"Jsem šokován eskalací násilí v Jižní Osetii v posledních 48 hodinách. Je stále nejasné, kdo je zodpovědný za nově propuklé násilí," uvedl pro změnu spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Na Slovensku došlo v politice směrem k USA dalšímu posunu. Po nedávné ostré kritice plánované protiraketové obrany USA v Polsku a v ČR, došlo nyní i na konflikt v Gruzii. Podle premiéra Fica válku vyprovokovala Gruzie a podle bývalého ministra Čarnogurského porušila Gruzie mezinárodní právo, a také podrobně vysvětluje proč. Více informací najdete ZDE a ZDE.

Prezident Světového kongresu ruských Židů, prominentní ruský oligarcha a ruský senátor Boris Spiegel obvinil Gruzii z genocidy a vyzval k vytvoření mezinárodního tribunálu, který by se zabýval „gruzínskými válečnými zločiny“ v Jižní Osetii. Gruzínská armáda se podle něj chovala k jihoosetinským civilistům nehumánně, přičemž přistoupila k „masovému vraždění“ a ke zničení Cchinvali.

Premiér Turecka Redžep Erdogan prohlásil na schůzce s prezidentem D. Medveděvem, že přijel demonstrovat solidaritu své země s Ruskou federací v spojitosti se situací v J. Osetii.

Exprezident Gorbačov označil Gruzii na CNN za jasného iniciátora tohoto konfliktu. Podle něj Rusko jen bránilo jihoosetské Cchinvali před barbarským napadením.

Německý expert na mezinárodní právo a profesor na universitě bundeswehru v Mnichově Daniel-Erasmus Khan vyjádřil názor, že Moskva měla právo pomoci Jižní Osetii. A náměstek německého ministra zahraničí Gernot Erler prohlásil, že je to Gruzie, kdo v konfliktu porušil mezinárodní právo.

Počítání obětí a kouzla matematiky

Jak je to s genocidou v Gruzii, z které je dnes Rusko obviňováno? Její rozsah dokazuje gruzínské ministerstvo zdravotnictví zveřejněním počtu mrtvých na straně Gruzie. Při ozbrojeném konfliktu mezi Ruskem a Gruzií přišlo údajně o život 175 Gruzínců, většinou civilistů. Takže je údajně mrtvých 175 lidí, což je jistě smutné, ale v tom případě by jsme museli v ČR dávno žalovat z genocidy např. automobilky, protože počet mrtvých na českých silnicích každoročně mnohonásobně převyšuje oběti války na straně Gruzie.

Kouzelným slovíčkem je také to „většinou“. Co znamená výraz „většinou civilistů?“ Většina ze 175 je i 88, tzn. že civilistů je třeba 88 a zbylých 87 je kdo? Gruzinští vojáci?

Média přece nikdy nelžou

K vidění byla nevídaná panika v americké pro-Bushovské televize Fox News, ketrá si sama naběhla pozváním dívky z Kalifornie, která byla s příbuznými v době gruzínské invaze na návštěvě v Jižní Osetii, a její tetu. Dívka svědčí o tom, že ji a další civilisty zachránili před gruzínským bombardováním ruští vojáci a v televizi jim za to poděkovala. Moderátor rychle spustil reklamu. Po reklamě se teta se vyjádřila, že za všechno může Saakašvili, nikoliv gruzínští lidé, ty sama neobviňuje, že Saakašvili je agresor a musí rezignovat. Moderátor jí skáče do řeči, aby to nebylo slyšet.

Fotografie agentur Reuters nebo AP lze použít jako usvědčující důkaz ze lži, kterými nás většina médií vychovává a „pomáhá“ nám vytvářet „správný“ názor. Najdete je např. v článku

Rusko opět na „Temné straně síly“.

Ruský novinář obviňuje CNN ze manipulování záběrů, kdy záběry zničeného hlavního města Jižní Osetie Cchinvali zaměňuje za záběry z gruzínského Gori. Video reportáž o záměně měst na CNN najdete ZDE.

Na zpravodajském webu Sme.sk je velmi výstižný článek, ve kterém si autor všímá velkých nesrovnalostí a manipulace s informacemi a fotografiemi z válečného konfliktu v Gruzii ze strany západních médií. Celý článek ZDE. Tento článek poukazuje také na další zajímavou manipulaci se čtenáři a tou je tisková zpráva Human Rights Watch, která obviňuje Rusko z použití kazetových bomb (to použití bomb popírá). Česká média ovšem při informování o této tiskové zprávě „nechtěně zapomněla“ čtenářům sdělit, že Human Rights Watch za používání nehumánních bomb kritizuje i Gruzii.

K dispozici je i mnoho dalších reportáží a záběrů z gruzínského konfliktu, které však ve zprávách běžně neuvidíte.

Známka 1.2 (hodnotilo 162)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 27 896