Havlova pravda začíná v mučírnách CIA

Dan Kučera

25.3.2008 Komentáře Témata: Nový světový pořádek 3418 slov

V nedávném článku Mučení lidí ve jménu svobody a demokracie bylo naznačeno spojení „humanisty“ Václava Havla s Romanem Jochem z Občanského institutu, který propaguje legalizaci mučení podezřelých. Jak tedy s Václavem Havlem souvisí zmiňovaný Roman Joch, neokonzervativní Občanský institut a mučení lidí ve věznicích CIA? Bohužel velmi a to nejen u věznic CIA či jejich společné snahy vnutit nám americkou záklanu v Brdech. Jestliže při čtení uvedených informací začnete pochybovat o tom, kdo a odkud nám ve skutečnosti vládne vězte, že nejste jediní.

Václav Havel, Alexander Vondra i Občanský institut spolupracují mj. s bývalými představiteli CIA a s organizacemi, napojenými na americké militantní neokonzervativce z PNAC (Projekt pro nové americké století), jejichž ideou je dominantní vojenská, politická a hospodářská role USA ve světě, tedy ovládnutí světa. Spojené státy využívají k dosažení tohoto cíle všech prostředků, vč. nelegálního mučení vězňů v tajných věznicích CIA rozšířených po celém světě. Má tedy smysl využít Havlova „sametového“ hesla a ptát se, zda zvítězí v mučírnách CIA pravda a láska nebo lež a nenávist? Vzhledem k tomu, jak rychle roste ve světě (i v samotné Evropě) odpor a zloba vůči militantním praktikám USA a jejich snům o světové dominanci (nadvládě), odpověď se nabízí sama.

Vstříc radarovým zítřkům

Občanský institut i Václav Havel mají také společnou úpornou snahu o prosazení americké vojenské základny v Brdech. Níže uvedené informace jsou tak dalším velmi důležitým střípkem do mozaiky seznamu lidí a organizací, kteří chtějí prosadit americkou vojenskou základnu v českých Brdech a to navzdory faktu, že i přes neustálou lživou mediální masáž u nás trvale odmítá základnu USA kolem 70% obyvatel (viz. průzkumy veřejného mínění).

Lidé jsou uráženi, tu zbabělým čecháčkovstvím (Havel), tu označováni za zbabělce a strašeni koncem civilizace (Topolánek), lživě zastrašováni znovuzavedením základní vojenské služby (Vondra) nebo jsou nuceni sledovat dobrovolné pěvecké ponížení českého národa vlastní ministryní obrany Parkanovou před G.W. Bushem.

Dá se tedy říci, že u nás Spojené státy se svým vývozem demokracie uspěly. Ignorace veřejného mínění vlastními politiky, média vlastněná nadnárodními korporacemi manipulující s informacemi a jejich filtrací ve prospěch potřeb vládnoucí elity, omezená pluralita názorů a vláda peněz, bez kterých dnes není možné uspět v téměř žádných volbách. Nelze tak s hořkostí nevzpomenout na další známé sametové heslo: „Lide, tobě se navrátí, vláda do rukou tvých“.

Lidé, kteří si dnes stěžují na nedostatek informací ohledně amerického radaru, mohou skládáním zmíněné mozaiky zjistit, že není důležité jen neustále zkoumat např. bezpečnost a sílu svazků vysílaných radarem, litovat velikosti vykáceného lesa a dumat o zdroji energie nutného k provozu základny. Velmi důležité jsou také informace, kdo tuto zradu na vlastním národu financuje, co za lidi u nás i v USA to prosazuje a hlavně proč !! Bohužel rozsah těchto zásadních informací je už dnes už tak veliký, že není možné je uvést jen v jednom článku.

Zatím celkem ojedinělou vlaštovkou, poukazující na vazby a spojení propagátorů radaru, byl v tomto směru např. článek Jedna velká lež a hromada důvěřivých blbců.

Co by mohlo lidem otevřít oči je např. studie vypracovaná právě Občanským institutem Válka proti terorismu a protiraketová obrana, na které se podíleli Roman Joch (ředitel OI), Pavel Bratinka (zakladatel OI), Mark Helprin (působí v Claremont Institute, sloužil v izraelské armádě a byl poradcem pro otázky obrany a zahraničních vztahů republikánského presidentského kandidáta Boba Dolea) a Brian T. Kennedy (president Claremont Institute a ředitel „Institute’s Ballistic Missile Defense Project“, orientující se na zkoumání potřeby americké národní protiraketové obrany).

Několik zajímavých postřehů z této studie:

Na výčitky odpůrců protiraketové obrany ohledně nového kola zbrojení ve světě: „Jinými slovy, pokud se pustíme do závodů ve zbrojení, naši nepřátelé zbankrotují.“

K možnému neúspěchu zásahu rakety raketou: „… problém „trefit kulku kulkou“ lze snadno vyřešit tím, že nástroj „smrtícího úderu“ opatříme malou jadernou náloží jako „bezpečnostní pojistkou“ pro případ, že by minul cíl. Došlo by k malé jaderné explozi v kosmickém prostoru, což je určitě přijatelnější, než kdyby nad americkými městy vybuchovaly nepřátelské hlavice.“

Ministr Powell vyzval Rusko a Čínu, aby se připojili ke koalici proti terorismu. Je to ironie, protože obě tyto země aktivně podporovaly režimy, které terorismus financují.“ Tady šlápli pánové do vlastního lejna vzhledem k tomu, že zrovna USA je tou hlavní zemí, která finančně i materiálně podporovala takovéto režimy (z důvodu svých strategických cílů). Afghánský Taliban je jejich dítě, Saudská Arábie je jejich velký spojenec a kdo podporoval iráckého Husajna? O dřívějších zvěrstvech v Latinské Americe ani nemluvě.

Doposud totiž každá zbraň, kterou lidstvo vynalezlo, použita byla, a to v hojné míře. Použita již byla – a to dvakrát – i atomová bomba.“ Nevím, jestli pánové zapomněli na to, že jediný, kdo použil proti cizímu národu zmiňovanou atomovou bombu, byly právě Spojené státy.

USA nejsou evropskou mocností v geografickém smyslu, tedy žádné evropské zemi nehrozí ze strany USA jakákoli hrozba expanze či ovládnutí.“ Jak si tedy tito pánové vlastně představují ovládnutí světa, když podporují PNAC (Projekt pro nové americké století)?

Ano, pokud už nastane konflikt, základna na našem území bude jedním z prvních cílů. Ale přece jde o to, aby konflikt vůbec nezačal. Když už se zloděj rozhodne vykrást váš byt, jako první zaútočí na zámek na vašich dveřích. Je to důvod nemít na dveřích zámek či nezamykat dveře?“ V tomto příměru by se měl demagogický citát upravit ve smyslu, jestliže váš zámek na dveřích umožňuje vidět k sousedovi do ložnice, co udělá váš soused?

Lidé v Občanském institutu

Tento neokonzervativní think-tank, jehož ředitelem je Roman Joch, vzešel z pravicově křesťanského disentu kolem Pavla Bratinky (ODA). Odpůrci kritizují postoje Občanského institutu jako protiliberální, totalitární, extremistické, fundamentalistické či ultrakatolické.

Vybrané názory prezentované OI:

  1. nesouhlas s užíváním i propagací antikoncepce („Kondom snižuje integritu a důstojnost sexuálního aktu…“ R. Joch 25. 7. 2005)
  2. principiální odmítání interrupce jakožto vraždy; OI se výrazně angažuje v českém hnutí pro-life (Hnutí Pro život ČR)
  3. principiální odmítání eutanazie
  4. považování homosexuálního soužití za nemravnost a odmítání registrovaného partnerství

Občanský institut dále podporuje neokonzervativní americkou militantní zahraniční politiku, vojenské ataky na suverénní země ve jménu „šíření svobody a demokracie“, izraelskou politiku na Blízkém východě a podporuje vizi evropského superstátu (tzv. Spojené státy evropské).

Roman Joch a jeho vybrané výroky krom podivných představ o mučení:

– „Můj osobní názor na drogy? Ty v západní civilizaci tradiční, alkohol a tabák, jsou (v rozumné míře) dobré, zatímco drogy ostatní, ty východní jako marihuana, hašiš, opium atd., jsou trapné. Alkohol je nejen tradicí, ale i symbolem západní civilizace. Tedy té civilizace, která si cení jednotlivce a dospěla k ideálu jeho osobní a politické svobody.“ Roman Joch, HN 1. 4. 2005

– „Kdyby byly oceňovány skutky a ne iluze, Nobelovu cenu míru by od roku 1945 každoročně získaly ozbrojené síly USA.“ R. Joch, 17. 1. 2006

Dále např. Matyáš Zrno pracuje v Občanském institutu (OI) jako analytik. Je autorem mnoha článků na konzervativním proizraelsky zaměřeném webu www.eurabia.cz, se kterým OI úzce spolupracuje. Je také autorem mnoha článků v časopisu Respekt, který vlastní současný ministr Karel Schwanzenberg s finančníkem a uhlobaronem Zdeňkem Bakalou, oba přátelé Václava Havla .

Zakladatel a dlouholetý protagonista OI Michal Semín je zase signatářem nacionalistické Svatováclavské deklarace z podzimu 2003. Tato deklarace se hlásí přimknout se tím více k „nefalšované svatováclavské tradici, která je tradicí ryzího národovectví, korigovaného toliko vznešenou ideou křesťanského universalismu a láskou k bližnímu“ a nalezneme pod ní nejrůznější pravičácké ultranacionalisty a konzervativce jako např. Davida Macháčka či Jana Skácela z Vlastenecké Fronty, ale i neonacistu Petra Fryče z Národního odporu Praha. To dosti naznačuje jejich postoj k demokracii. Pravdou ale také je, že katolicko-fundamentalistické názory Michala Semína jsou silnou kávou i pro samotný OI a za něj hovoří přece jen častěji „přijatelnější“ Roman Joch.

Více informací o OI si můžete přečíst např. zde: http://www.a-kontra.net/obcansky-institut

Občanský institut a Václav Havel

Občanský institut (OI) je think-tankem institutu sídlícího ve Vídni, EICEE Institutes (Educational Institute for Central and Eastern Europe). Vzdělávací institut pro střední a východní Evropu (EICEE) sídlí v zámku Neuwaldegg, zajištěný vídeňským arcibiskupem kardinálem Christophem Schönbornem, který je také členem dozorčí rady EICEE.

Členem dozorčí rady tohoto institutu je Václav Havel a jeho současná žena Dagmar. Dále v ní je např. bývalý slovenský ministr Ján Čarnogurský, který stál spolu s Havlem u počátku změn v roce 1989 jako místopředseda Československé federální vlády národního porozumění. Někteří další členové dozorčí rady EICEE Institutes jsou uvedeni podrobněji.

James Woolsey

Za své názory na válku proti terorismu je tento bývalý ředitel CIA (1993-1994) považován za jestřába americké politiky. Jeho poradenská firma spolupracuje s americkým ministerstvem pro vnitřní bezpečnost na ochraně infrastruktury v případech teroristických útoků. Woolsey považuje boj proti terorismu za čtvrtou světovou válku, která bude trvat několik desetiletí. V roce 1998 v dopise vyzval prezidenta Clintona, aby odstranil Saddáma Husajna.

Vedl organizaci Freedom House a sedí v představenstvu think-tanku Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Jeho názorová perla:

„Kdybychom chtěli iráckou ropu, mohli bychom si ji koupit. Takže to jsou všechno jen levičácké nesmysly, že USA podnikly invazi do Iráku kvůli ropě. Navíc my necháváme ropu Iráčanům. Nový Irák je svobodný. Může spolupracovat s BP, Shell, Exxon nebo s kým jen si bude přát, my jim tu ropu nebereme.“

James Woolsey (býv. šéf CIA): Nejsme nikde, kam by nás nepozvali

Richard Allen

Vlivný americký neokonzervativec, který pracoval za prezidenta Nixona a Reagana v Radě národní bezpečnosti. Členem mocných organizací Hoover Institution, Heritage Foundation, „Project for the New American Century“ (PNAC) a Council on Foreign Relations (CFR), které mají velký vliv na americkou zahraniční politiku.

Nina Shea

Ředitelka Centra pro náboženskou svobodu a vedoucí představitelkou amerického Hudson Institut.

Signatářkou petice osobností amerického intelektuálního života „ZA CO BOJUJEME“, která obhajuje militantní politiku USA ve jménu boje proti terorismu. Dále petici podepsal např. i čestný předseda Občanského institutu americký neokonzervativec Michael Novak.

Celé znění petice „ZA CO BOJUJEME“ http://www.konzervativniklub.cz/vypisclanku.php?id=135

Frank Shakespeare

Členem řádu Maltézských rytířů, bývalý americký velvyslanec ve Vatikánu (1986-1989), bývalý prezident a nyní čestný člen správní rady vlivného neokonzervativního think-tanku Heritage Foundation.

Lord David Alton

Britský katolický politik, dlouhodobě prosazující biologickou evidenci člověka. Místopředsedou parlamentní skupiny All-Party Goup for Tibet, jejímž cílem je vyvíjet tlak na Britskou vládu ohledně podpory Tibetu. Jeho působení v EICEE je tak pochopitelná vzhledem k přátelství V. Havla a Dalajlámy, coby nejvyššího duchovního představitele Tibetu.

Kompletní dozorčí rada EICEE Institutes http://www.eicee.org/e_board.html.

V. Havel, Občanský institut a PNAC

Václav Havel, Alexander Vondra i Občanský institut mají přímé vazby na lidi a organizace spojené s neziskovou vzdělávací institucí „Project for the New American Century“ (PNAC). Jména mnoha z nich jsou zmíněna v tomto článku, vzhledem k jejich aktivitám spojeným s prosazováním a podporou kontroverznímu americkému systému protiraketové obrany v USA a v Evropě.

V. Havel s A. Vondrou podepsali i s mnoha americkými neokonzervativci prohlášení PNAC (otevřený dopis), v kterém využívají tragédie v Beslanu ke kritice Putina a stavu demokracie v Rusku.

Otevřený dopis PNAC prezidentům a premiérům EU a NATO

http://www.newamericancentury.org/russia-20040928.htm

Neokonzervativní think-tank „Projekt pro nové americké století“ sdružuje mocné konzervativce s vlivem na tvorbu americké zahraniční politiky. Prvními signatáři jsou např. Jeb Bush, Dick Cheney , Midge Decter, Steve Forbes, Donald Kagan, I. Lewis Libby, Norman Podhoretz, Donald Rumsfeld a Paul Wolfowitz.

Seznam zakládajících signatářů PNAC

http://www.newamericancentury.org/statementofprinciples.htm

Seznam dodatečných signatářů PNAC

http://www.king-george.biz/wst_page5.html

Všechna prohlášení signatářů PNAC

http://www.newamericancentury.org/lettersstatements.htm

Kdo financuje Občanský institut?

Earhart Foundation

Americká nadace významně sponzorující a spolupracující (spolu s Rockefeller Brothers Trust) s neokonzervativním think-tankem American Enterprise Institute (AEI), který má úzké vazby na PNAC. Co se týče problému s globálním oteplováním, patří nadace do skupiny skeptiků. Nejvýznamnější finanční prostředky získává např. od ropného koncernu Exxon a investiční banky Chase Manhattan Bank. U nás se projevila tato nadace např. financováním studie „Vzdělávání“ zaměřené na školství, jako součást projektu Přechod k demokracii.

Acton Institute

Je významným think-tankem v USA snažícím se údajně skloubit křesťanskou morálku a hodnoty s kapitalistickou tržní ekonomikou. Prezidentem je katolický kněz P. Robert A. Sirico (mimo jiné rovněž člen čestné rady Občanského institutu). Po roce 1989 finančně podporoval přednášky pozdějšího předsedy čestné rady Občanského institutu, amerického neokonzervativního teologa Michaela Novaka, přítele Václava Havla a významného představitele American Enterprise Institute, se kterým spolupracuje mnoho významných neokonzervativců, z nichž většina jsou signatáři PNAC.

Freedom House

Vlivná americká nezisková organizace. Do roku 2005 byl prezidentem neokonzervativec a bývalý ředitel CIA R. James Woolsey, blízký spolupracovník Václava Havla. Touto organizací dále prošli takoví neokonzervativní jestřábi jako je Zbigniew Brzezinski, Jeane Kirkpatrick, Donald Rumsfeld a Paul Wolfowitz. Ve správní radě sedí v současnosti např. David M. Rubenstein, jeden z vedoucích představitelů společnosti The Carlyle Group. Dále tam sedí např. vlivný neokonzervativec Joshua Muravchik (činný např. v AEI, PNAC, WINEP, v administrativě americké ministryně Condoleezzy Rice). Ředitelem východoevropských studií tohoto amerického vlivového centra je Jiří Pehe, blízký spolupracovník Václava Havla.

Boeing a Lockheed Martin

V seznamu svých donátorů uvádí Občanský institut také tyto americké zbrojařské korporace, které jsou finančně zainteresované na americkém radaru v Brdech díky své účasti v programu národní protiraketové obrany USA. Tyto americké zbrojařské koncerny jsou též klienty lobistických firem AMI Comunications (ČR) a Dutko Worldwide (USA), které získaly v ČR a v USA zakázky na podporu amerického protiraketového deštníku.

Americká korporace Dutko Worldwide, financovaná zbrojovkami v USA, vytváří tlak na politiky ve Washingtonu a česká AMI Comunications, financovaná českou vládou, se zase snaží o změnu veřejného mínění, které u nás americkou základnu odmítá.

Českou pobočku Dutko Worldwide Prague s.r.o. vedl v letech 2004 až 2006 současný ministr Alexander Vondra, který byl zároveň jejím konzultantem. Vedení pobočky poté předal Lucii Mrázové, která o rok později přešla do sekretariátu vládního koordinátora pro protiraketovou obranu Tomáše Klvani a je členkou Komise pro rozvoj Brdska schválené českou vládou. Podrobnější informace v článku Jedna velká lež a hromada důvěřivých blbců.

Vzdělávací nadace Jana Husa

Nadace zaměřená na rozvoj vzdělávání a posílení občanské společnosti. Mezi dárci této nadace figurují např. Ford Foundation (USA), Nadace Open Society Fund (ČR), Open Society Institute (USA/Maďarsko) a Westminster Foundation for Democracy (Spojené království), kteří se u nás angažují již od roku 1989, kdy začali skrze český Havlovský disent financovat změny při pochodu na nový politický systém v naší zemi. Vazby na Václava Havla přetrvávají dodnes, kdy se např. před parlamentními volbami v květnu 2006 sešel David French, ředitel Westminster Foundation, v Praze s Václavem Havlem. V Mezinárodním sboru patronů nadace figurují např. Ján Čarnogurský, Petr Pithart a Victoria Rothschild.

Čeští politici

Finančními dárci jsou např. i bývalí politici z konzervativně pravicové ODA Karel Ledvinka, Libor Kudláček a Jan Kalvoda. U zrodu OI byl jejich další kolega z bývalé ODA Pavel Bratinka (předseda správní rady OI). ODA byla blízká prezidentu V. Havlovi, často se jí proto říkalo „strana prohradní“. Dalším politikem mezi sponzory OI je předseda Senátu ČR Petr Pithart. S OI úzce spolupracuje také blízký přítel V. Havla senátor Daniel Kroupa (ODA).

Perlou mezi sponzory OI je i nedávno zesnulý Ivan Dejmal, člen Strany zelených a ministr životního prostředí ČR (1991-1992). Od prosince 2007 také místopředsedou rady kontroverzního Ústavu pro studium totalitních režimů. Je spoluautorem knihy „Proměny sudetské krajiny“, kterou vydalo občanské sdružení Antikomplex, hájící zájmy sudetských Němců v ČR (údajně ve jménu usmíření Čechů a Němců) a s přímými vazbami na Společnost Bernarda Bolzana, ve které je předsedou Petr Pithart a ve výkonném výboru český ministr za Stranu zelených Ondřej Liška. I tato společnost má opět s čilé vazby na sudetské Němce. Další český ministr A. Vondra má na uvedená sdružení taktéž vazby skrze instituci Collegium Bohemicum, jejíž příprav se účastnil jako odborný garant.

Český boj proti islámu a knížecí pavučina intrik

OI úzce spolupracuje například s proizraelsky a protiislámsky zaměřeným webem www.eurabia.cz, který též mohutně podporuje americkou radarovou základnu v Brdech. Za tímto webem stojí občanské sdružení Český portál, o.s. (vzniklo 14.4.2004). Pro-radarovými partnery jsou např. iniciativy Pro základnu, Iniciativa PRO – chceme rakety a Proti raketám.

Seznam partnerů neokonzervativního webu „euRabia“

http://www.eurabia.cz/ShowContent.aspx?id=5

Dále lidé z OI spolupracují s týdeníkem Respekt a obecně prospěšnou společností Respekt Institut, o.p.s. (dříve Respekt, o.p.s.), která se mj. zaměřuje na dodržování lidských práv v zemích bez demokratických vlád (lidských práv v některých zemích s demokratickými vládami si raději nevšímají). Časopis vlastní současný ministr kníže Karel Schwanzenberg spolu s finančníkem a uhlobaronem Zdeňkem Bakalou, oba jsou přátelé Václava Havla.

Respekt spolupracuje zejména s Nadací Open Society Fund Praha, patřící do skupiny Open Society Institute amerického židovského finančníka George Sorose a s Pánkovou organizací Člověk v tísni, kterou taktéž spolufinancuje G. Soros. Tento maďarský rodák je též jedním ze strůjců tzv. barevných revolucí v zemích bývalého východním bloku (vč. naší republiky), které také spolufinancoval a v kterých se nyní angažuje Člověk v tísni za podpory i Václava Havla.

Partneři týdeníku Respekt

http://www.respekt.cz/spolupracujeme.php

Zajímavostí je, že se 27.října 2007 stal členem představenstva společnosti Respekt Publishing a.s. (vydavatel časopisu Respekt) manipulátor Tomáš Klvaňa, jinak demagogický žoldák ve službách A. Vondry a M. Topolánka a placený z našich daní za zlomení odporu veřejného mínění ve prospěch americké základny, naštěstí neúspěšně.

Další takovou zajímavostí je, že v obecně prospěšné společnosti „RESPEKT, o.p.s.“ (založenou majitelem Respektu) byl od roku 2001 členem její správní rady Tomáš Pojar (do roku 2005). Ten je nyní 1. náměstkem ministra zahraničí knížete Schwarzenberga a je náš hlavní vyjednavač ohledně radarové základny v ČR. Před několika dny částečně šokoval a částečně utvrdil odpůrce radaru v jejich přesvědčení, že radar je ve skutečnosti opravdu špionážní nástroj proti Rusku. V Bruselu před novináři totiž Pojar prohlásil, že i samotný radar bez antiraket, které chtějí USA umístit v Polsku, posílí bezpečnost České republiky.

Pojar: I radar bez polské základny posílí bezpečnost Česka

Tomáš Pojar se na podzim 2006 např. zúčastnil mezinárodní konference, nazvanou „5 let války proti terorismu“ a

pořádanou Občanským institutem v Černínském paláci. Dalšími účastníky byli zejména neokonzervativci z amerického Claremont institutu.

Občanský institut, Havel a jestřábi neokonzervatismu

Předsedou čestné rady Občanského institutu je prominentní americký katolický teolog Michael Novak jako

významný představitel amerického neokonzervatismu. Je stálým řídícím výzkumným pracovníkem think-tanku American Enterprise Institute. Těsně po roce 1989 se aktivně účastnil Novak změn v naší zemi, kdy jeho přednášky finančně podporoval Acton institut. V roce 2000 mu Václav Havel udělil Řád T.G. Masaryka.

American Enterprise Institute je vlivný americký think-tank, zaměřený na podporu tradičních amerických hodnot, zahraniční politiku USA, americkou vnitřní politiku a mezinárodní politiku. Spolupracuje s ním celá plejáda významných neokonzervativců jako je Newt Gingrich, Frederick W. Kagan, Irving Kristol, Michael A. Leden, Joshua Muravchik, Richard Perle, Danielle Pletka, Michael Rubin a Paul Wolfowitz. Většina z nich jsou první nebo dodateční signatáři PNAC.

Jejich úplný seznam http://www.aei.org/scholars/filter.all/scholar_byname.asp

S Václavem Havlem sedí Michael Novak také v mezinárodním poradním sboru organizace PRAGUE SECURITY STUDIES INSTITUTE (PSSI). Spolu s nimi v něm sedí např. Elie Wiesel (židovský politický aktivista, spolu s V. Havlem založil FORUM 2000), R. James Woolsey (bývalý ředitel CIA, PNAC, s Havlem sedí v dozorčí radě EICEE Institutes), současný ministr Alexander Vondra (PNAC), bývalý český velvyslanec v Izraeli M. Žantovský (bývalá ODA), bývalá americká ministryně zahraničí židovského původu Madeleine Albright (mj. i PNAC) a současný ministr Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených).

V září 1999 proběhl v Teplé u Mariánských Lázní seminář, pořádaný Občanským institutem (OI) ve spolupráci s americkým Acton Institute, na kterém přednášeli o roli křesťanství ve světě moderní politiky a tržního hospodářství . i Michal Semín a Roman Joch z OI.

21. září 2006 pořádal Občanský institut v Černínském paláci mezinárodní konferenci 5 let války proti terorismu. Touto konferencí Občanský institut navázal spolupráci se zmiňovaným Claremont Institute, konzervativním think-tankem z jižní Kalifornie, prosazujícím názor o zásadní nutnosti protiraketové obrany ve 21. století.

Hlavními účastníky této konference byli 1. náměstek ministra zahraničí ČR Tomáš Pojar (hlavní vyjednavač za ČR ohledně radarové základny v Brdech), Roman Joch (ředitel Občanského institutu) a nejvyšší představitelé Claremont Institute. Charles R. Kesler (pracovník Claremont Institute) přednesl na této konferenci projev Demokracie a Bushova doktrína, ve kterém říká, že první část funkčního období presidenta George W. Bushe byla zasvěcená soucitnému konzervatismu a prokazování dobrých úmyslů. Jedenáctého září 2001 se narodil nový president, president-válečník.

Claremont institut souhlasí s vojenským odstraněním režimů v Afganistanu a v Iráku, ba zvažuje i odstranění režimů dalších, ale nesouhlasí s následnou dlouhodobou vojenskou okupací žádné země ani s projektem jejich demokratizace. Požaduje omezené, trestné výpravy proti režimům, jejich svržení a nahrazení novými režimy, ať už jsou jakékoli, pokud nejsou Západu nepřátelské, a následné rychlé stažení amerických jednotek mimo centra populace v arabském světě. Výhradním cílem zahraniční politiky západních zemí má být vlastní bezpečnost a prostředkem k ní zničení či zastrašení doposud nepřátelských režimů; cílem a ani prostředkem nemá být budování nové, demokratické společnosti v arabském světě.

Národní bezpečnost ve stínu militantních konzervativců

V rámci svého Programu analýz národní bezpečnosti (PANB) v únoru 1999 Občanský institut uskutečnil symposium „Základní koncepty západní civilizace a demokracie“. Mezi jeho řečníky byli přátelé Václava Havla, např. Zdeněk Neubauer, někdejší disident a nyní profesor filosofie na Přírodovědecké fakultě UK, senátor Daniel Kroupa (bývalá ODA), bývalý kancléř presidenta republiky Václava Havla Ivan Medek, bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Eliška Wágnerová a bývalý soudce Ústavního soudu ČR Vojtěch Cepl, který patří také k aktivním zastáncům americké základny v Brdech.

V dubnu 1999 uspořádal PANB mezinárodní konferenci „NATO a bezpečnost ve střední Evropě ve 21. století“. Názory a komentáře k roli NATO a k bezpečnosti střední Evropy prezentovali představitelé amerického neokonzervatismu např. Richard V. Allen (poradce presidenta Ronalda Reagana pro otázky bezpečnosti), R. James Woolsey (bývalý ředitel CIA a signatář PNAC), Christopher Donnelly (poradce generálního tajemníka NATO pro střední a východní Evropu) a William Martin, bývalý náměstek ministra energetiky USA, výkonný tajemník Rady národní bezpečnosti za presidenta Ronalda Reagana.

V červnu 1999 zorganizoval PANB jednodenní seminář „Mravnost - základ společenského života“. Hlavním řečníkem byl předseda čestné rady Občanského institutu neokonzervativec Michael Novak, který vystoupil s přednáškou „Pravda a svoboda“. Vzhledem ke všemu výše uvedenému v tomto článku je tak název této přednášky krásnou tečkou za tímto článkem.

Známka 1.4 (hodnotilo 196)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

25

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 54 čtenářů částkou 8 763 korun, což je 25 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 0

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 1

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 1

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Pekarová moc utrácí, zlobí se Kverulant i ANO10.04.24 07:46 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,82 Kč
Euro
25,31 Kč
Libra
29,64 Kč
Kanadský dolar
17,27 Kč
Australský dolar
15,34 Kč
Švýcarský frank
26,10 Kč
100 japonských jenů
15,45 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,48 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 599,02 Kč
1 unce stříbra
685,52 Kč
Bitcoin
1 505 323,24 Kč

Poslední aktualizace: 15.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 38 371