Mučení lidí ve jménu svobody a demokracie

Dan Kučera

12.3.2008 Komentáře Témata: Nový světový pořádek 1386 slov

Na Britských listech se nedávno rozproudila debata okolo návrhu nějakého Romana Jocha, který navrhuje legalizovat mučení na „podezřelých“ z teroristických činů.

Začalo to článkem MUDr. Roman Joch (Občanský institut): Legalizujme mučení.

Celá debata však následně bohužel přešla do polemiky, co je již mučením a co ještě ne a nezodpověděla to nejdůležitější. Kdo a proč prosazuje a podporuje metody mučení při výslechu údajných podezřelých ? Jsou tito lidé důvěryhodní ? Nepůjdou tyto metody vyšetřování zneužít politickým systémem k vlastní obraně ?

Roman Joch svou podporou legalizace mučení zcela ignoruje v zápalu neokonzervativního boje proti terorismu presumpci neviny, nehledě na nejasnou definici, co dnes vlastně výraz „podezřelý z teroristického činu“ znamená. Obrovskou moc dávají americkému politickému systému nové zákony, podezřele rychle vzniklé po tragických událostech 9/11 v NY. S těmito zákony nemá sytém (pod hlavičkou boje proti terorismu) vůči nařčeným a podezřelým žádné povinnosti a tito naopak nemají žádná práva (zákon Patriot Act atd.).

Dokud tzv. „šlapete brázdu“ a necháváte systém na pokoji, je vše v pořádku, jste jen součástí stáda, které dělá, co po něm systém vyžaduje. Jestliže však vystrčíte hlavu z řady a systém váš čin vyhodnotí jako potenciálně nebezpečný vůči sobě samému, nic mu nebrání označit vás za teroristu a zbavit se vás jako nepohodlného.

FBI dostala pravomoce zavánějící totalitou

FBI vnutila poskytovatelům internetových služeb monitorovací systém Carnivore

Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě

Všechno toto americké vládě prochází díky neustále živenému strachu, mohutně podporovanému médii a odstartovanému událostmi 11. září 2001 v NY. Všechny ty neustále vyhlašované kódy (žlutý, modrý atd.) v USA po tragickém 11. září a varování o dalších možných útocích, které se samozřejmě později všechny ukázaly jako falešné, tak plnily svůj účel, tj. ochromení národa strachem.

Každý, kdo poukazuje na nesrovnalosti ve vysvětlení tehdejších tragických událostí americkou administrativou, je považován téměř za nepřítele nebo je v lepším případě obviňován z vymýšlení konspiračních teorií.

Lži bojovníků za šíření americké demokracie

Záplava podivných náhod, které možná ani náhodami nebyly a předlouhý seznam nezodpovězených otázek kladených zejména pozůstalými po obětech, přispěly ke vzniku Komise pro 11. září v americkém Kongresu. Její vyšetřování se však stalo fraškou díky členům komise (většinou dosazených americkou vládou) a díky nezodpovězením téměř všech důležitých otázek, položených pozůstalými po obětech z 11. září.

I tak se podařilo této komisi na nátlak veřejnosti, která na průběh vyšetřování také dohlížela, usvědčit čelní představitele americké vlády ze lží a mlžení. Prezident George Bush a ministr zahraničí Colin Powell mj. lhali, když tvrdili, že jejich administrativa neignorovala nebezpečí ze strany teroristické organizace Al-Káida před útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Bush odmítá, že před útoky na USA podcenil Al-Káidu

Při výslechu poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleezzy Riceové před komisí se totiž přišlo na existenci dokumentu, podle něhož už měsíc před útoky měla vláda informace, že Usáma bin Ládin je odhodlán zaútočit na Spojené státy. Republikáni ale odmítli tento dokument odtajnit !

Bush podle Riceové 11. září zabránit nemohl

Dále např. deník Independent zveřejnil množství varování, které vláda Georgie Bushe zcela ignorovala a tím zmíněný deník také usvědčuje vládu USA ze lži, viz. článek

Bush ignoroval několik varování, že dojde k teroristickým atentátům

Velmi směšně také působily výmluvy a kličkování prezidenta G. Bushe při vysvětlování novinářům, proč trvá na tom, aby jej tato komise vyslýchala společně s viceprezidentem Dickem Cheneym a proč trvá na tom, aby byl výslech neveřejný a nebyl zdokumentován (viz. dokument Fahrenheit 9/11).

Bush při výslechu o útocích na USA „nic neskrýval“

Že je vše, týkající se vysvětlování tehdejších tragických událostí a hledání důkazů o vinících a pachatelích, plné dezinformací, polopravd a lží ze strany americké vlády a jejich tajných služeb, ukazuje i několik dalších zajímavých článků na téma 11. září 2001.

FBI: Neexistuje důkaz, že by bin Laden byl nějak spojen s 9/11

Kdepak jsou důkazy? To možná neví ani Bush.

Antraxové útoky s největší pravděpodobnosti organizovala americká vláda

75 amerických univerzitních profesorů tvrdí, že útoky z 11. září zosnovala sama americká vláda

Žijeme tedy ve světě, kde vás můžou zatknout na americkém letišti za to, že pronášíte do letadla sýr, který je na seznamu zakázaných věcí (z důvodu, který by se snad dal i pochopit). Můžou vás ale odvézt na neznámé místo, „aktivně“ vyslýchat „přiměřeně“ dlouho a bez právníka, aniž by o vás vaši nejbližší měli jakoukoliv zprávu ? Ano, bohužel můžou. Zákony si systém zajistil a lidé ochromení strachem to dovolili.

Mučení jako ochrana svobody?

Vláda USA napřed tvrdila, že se tato mučící zvěrstva nedějí, ale byl jim dokázán opak, tak začali tvrdit, že už se dít nebudou, že se jednalo jen o individuální excesy jednotlivců. Naproti tomu přímo zodpovědní za tato mučení tvrdí, že nařízení o využití „všech donucovacích prostředků“ přišlo přímo z americké vlády.

Namátkou na www.aktualne.cz:

Bush odmítl zakázat kruté výslechy. Kvůli terorismu

Cheney: Topit vyslýchané? Jsem pro

Americká generálka: Mučení iráckých vězňů nařídil ministr Rumsfeld

Svědci z Abú Ghrajbu: Mučení pokračuje

Tajné věznice CIA nezrušila, stále existují

NATO je podezřelé z podílu na mučení v Afghánistánu

a

SPECIÁL: Věznice CIA v Evropě

CIA: Ředitel pro mučení

Tento tzv. ředitel pro mučení, Porter J. Goss (šéfující tehdy všemocné americké CIA), před téměř 3 roky ovšem také tvrdil, že ví o úkrytu Usámy bin Ládina a že o tom má poměrně jasnou představu. A kde je výsledek ? (20. 6. 2005, ČT1 Události)

Jedinou zajímavou zprávou o Ládinovi je tak z poslední doby přeřeknutí Benazír Butthové v televizním rozhovoru o smrti Usámy bin Ládina, které BBC z rozhovoru vystřihla. Butthovou následně v Pákistánu za nejasných okolností při atentátu zavraždili, tak se už nemůžeme zeptat, jak se mohla tato vzdělaná žena tak zvláštně přeřeknout v tak zásadní věci.

Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev?

BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru

Podívejte se: Tihle zabili Benazír Bhuttovou

Nelze nevzpomenout na případy nevinných lidí v USA v posledních letech, kteří strávili ve vězení i mnoho měsíců, než se prokázalo, že nemají s terorismem nic společného a že to byl prostě omyl ze strany CIA, FBI, NSA nebo dalších vládních organizací. Ale bylo jim samozřejmě odpuštěno, vždyť bojují ve jménu demokracie proti neviditelnému zlu.

Lze takto obhajovat existenci např. kubánského Guantanáma, irácké Abú Ghrajb nebo kosovského Camp Bondsteelu, kde „podezřelí“ z terorismu (tvrdí to o nich vláda USA) nemají žádná práva ? Díky existenci zmiňovaných zákonů nelze ale ani zjistit, zda vláda USA ohledně podezřelých vůbec říká pravdu. Neznáme jména podezřelých, ani z čeho jsou podezřelí a obviněni, nevíme nic.

Bylo vězení CIA v Kosovu? (27.11.2005, Britské listy)

Camp Bondsteel - evropské Guantanamo? (12.2.2007, Generál Viktor Filatov)

O brazilském elektrikáři, zastřeleném (popraveném) v Londýnském metru před několika lety, který byl Britskou policií okamžitě vyhodnocen jako terorista, ani nemluvě. Následná likvidace důkazů o tomto „přehmatu“ a neustálé mlžení a lhaní veřejnosti ze strany policejních špiček jen dokresluje současný postoj a úctu nynějšího „demokratického“ systému ke svobodě člověka i k člověku jako takovému.

Kolik lidí bylo v USA nebo v Evropě opravdu odsouzeno od roku 2001 za terorismus ?

Že nikdo ? To přece není podstatné, účel je splněn. Americká administrativa, její tajné služby a „nezávislá“ americká média, vesměs podporující neokonzervativní a proizraelskou politiku, udržují lidi ve strachu, aby rychle utáhli smyčku okolo občanských svobod obyčejných Američanů co možno nejtěsněji. Kdo dnes tedy ovládá americká média a pomáhá Bushovým neokonzervativcům manipulovat vlastní národ ?

Jediný odsouzený za 11. září 2001 propuštěn

Kdo vládne v Americe?

Mučit by měli hodní lidé?

Dne 7. listopadu 2006 měl výše zmiňovaný Roman Joch v olomouckém Divadle hudby přednášku s názvem „Války civilizací a stát Izrael. Dochází k válce civilizací?“. V následné diskuzi řekl k legalizaci mučení, že by muselo být schváleno zákonem a provádělo by se za jasně definovaných podmínek a pod důslednou kontrolou parlamentu.

Mučení by prý ale nesměli provádět žádní násilníci, žádní sadisté. Pro mučení by museli být vybírání hodní lidé, kteří by je sami vykonávali neradi. Byly by s tím ale spjaty některé etické problémy. Nebylo by např. jisté, jaký dopad by mučení mělo na rodinný život těch, kdo by je prováděli. (Britské listy, 22.2.2008)

Toto je prosím názor Romana Jocha. Myslím, že tato argumentace nepotřebuje ani žádný komentář. Důležitější ale je, co je to za člověka, který dokáže zplodit tyto „duševní zmetky“ (omlouvám se za příměr, vhodnější mne nenapadl) ?

Roman Joch je ředitelem Občanského institutu. Tento neokonzervativní think-tank podporuje Bushův způsob americké zahraniční politiky, vojenské ataky na suverénní země ve jménu „svobody a demokracie“, podporuje vizi evropského superstátu (tzv. Spojené státy evropské) a v neposlední řadě také podporuje americkou vojenskou základnu v českých Brdech.

Připomíná vám to názory, prezentované Václavem Havlem ? Není to náhoda. Václav Havel má s Občanským institutem a společného mnohem víc, než jen shodné názory s jeho ředitelem Romanem Jochem.

Co mají společného, si můžete přečíst v následujícím článku „Havlova pravda začíná v mučírnách CIA“.

Autor slíbil pokračování…

Známka 1.0 (hodnotilo 124)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 29 026