Děkujeme, že kouříte

Vladimír Stwora

27.12.2006 Komentáře Témata: Film, Kouření 1641 slov

Dostal jsem ten film na DVD pod stromeček od syna. Jako dárek z rodu mírně politicky nekorektního. Prý tam propagují kouření. Se zájmem jsem film shlédl. A musím říct, že ve mně dozníval ještě druhý den, což je vzácnost. U většiny filmů dnešní produkce nejsem schopen pět minut po skončení říct, jak se to jmenovalo.

Lobbista Nick Naylor (Aaron Eckhart) je typ mladého úspěšného muže na vrcholu sil. Sympatický, usměvavý, pohotově vtipný „Znáte ten typ, co dokáže sbalit kteroukoliv ženu? Tak to jsem já. Nadopovaný.“ říká sám o sobě. A není důvod mu to nevěřit. Má svou práci rád, ví, že je v ní dobrý, i když si na druhé straně uvědomuje, že mu dělá hodně nepřátel. „Pokud chceš snadnou práci, jdi pracovat pro Červený kříž“, je věta, kterou pronesl před svým dvanáctiletým synem Joeym. Syn ho zbožňuje. Což je poněkud problematické, vzhledem k tomu, za co Nick lobuje. Platí ho velké tabákové firmy a lobuje za kouření. Nick Joeyho učí argumentovat. A daří se mu to. Chlapec má za domácí úkol napsat dvou stránkovou esej o tom, proč je americká vláda nejlepší na světě. „Tati, proč je americká vláda nejlepší na světě?“ „Kvůli našemu nekonečnému systému odvolávání se.“

[záběr z filmu]

Kouzelná scéna, kdy Joey chce s otcem do Kalifornie na služební cestu. Nick mu chce ukázat svou práci z blízka. Matka Joeyho nechce pustit. Abychom rozuměli, Joeyho rodiče jsou totiž rozvedeni a syn samozřejmě žije s matkou.

Joey: „Mami, proč nemohu s otcem do Kalifornie?“

Matka: „Protože Kalifornie není bezpečná. A kromě toho si nejsem jistá, jestli je vhodné, abys doprovázel otce na služební cestě.“

Joey: „Vhodné pro koho?“

Matka: „Prosím?“

Joey: „Mami, je možné že ventiluješ svou frustraci z nepovedeného manželství na mě?“

Matka: „Cože ???“

Joey: „Ta cesta do Kalifornie se mi zdá jako dobrá příležitost, kde bych se mohl hodně naučit a navíc poznat lépe otce. Ale jestli si myslíš, že je důležitější využít mě k tomu, abys mohla ventilovat svou nenávist vůči muži, kterého už nemáš ráda, prosím. Dokážu to pochopit.“

Samozřejmě, že Joey nakonec s otcem jel. :-)

Film umožňuje zajímavý pohled do zákulisí lobbingu v dnešní Americe. Do světa, kde nezáleží na tom, co je pro veřejnost dobré nebo špatné nebo co je pravda a co není, ale jen na tom, kolik kdo zaplatí. Všechno je otázka peněz. Nick pravdu nepopírá. On ji pouze filtruje. A dělá to mistrně. Je „sultánem pokroucených názorů“, jak mu to připomněl syn Joey. Měl to od své matky, která si to přečetla v Newsweek.

Při sledování mi došla jedna věc. Totiž, věděl jsem to už dávno, jen jsem se znovu ubezpečil, že tomu tak je. Celá ta hysterická kampaň proti kouření nemá nic společného s obavami o naše zdraví. To je ostatně známá věc. Kdyby vlády a politikové opravdu chtěli, abychom byli zdraví, posvítili by si na další jedy, kterými krmí náš organizmus, jako je aspartam, přesolená a překořeněná jídla plná nezdravých tuků a trans tuků, omezili by výfukové plyny zejména naftových motorů, daňově zvýhodnili návštěvy fitnes klubů atd atd. Bylo by možné jmenovat celou řadu rozumných zákonů a daňových iniciativ směřujících ke zlepšení veřejného zdraví. Kdyby byl opravdu zájem.

Znovu jsem si potvrdil, že kuřáci budou brzy nemilosrdně a tvrdě zlikvidováni a to na celé planetě. Proti nim se totiž spojily tři nesmírně silné moci, z nichž každá i sama o sobě by dokázala téměř cokoliv.

První mocí jsou skupiny militantních a netolerantních nekuřáků. Jsou to fanatici ochotni kuřáky upalovat na hranicích. A je jich překvapivě hodně. Vždyť si stačí přečíst diskuze za články na téma kouření zde ve Zvědavci, abychom jim viděli do duše. Tito lidé jsou v tom protikuřáckém tažení něco jako výkonná moc nebo úderná pěst, chcete-li. Dělají tu vlastní špinavou práci. Ve skutečnosti jsou jen nástrojem druhé moci a nejsou pro ně nic jiného než užitečnými idioty.

Druhou (a hlavní mocí) jsou ti, kteří skutečně tahají za provázky. Boj proti kouření má podporu loutkařů, kteří nám připravují NWO (New World Order), neboť nekouření zapadá do jejich představ o novém člověku – odlidštěném konzumentu zábavy a věcí. Kouření je příliš individuální a individualita nemá v novém světě místo. Oni – loutkaři – tu kampaň financují a protože vlastní všechny sdělovací prostředky a mají neomezené finance, kterými lze zaplatit kteréhokoliv politika a každou vládu světa, tak je to jasné. Už jsem o tom tady psal a nechci se teď k tomu vracet. A z filmu znovu vyplynulo, že všechno je jen otázka peněz. Nick bude hájit cokoliv a kohokoliv, kdo zaplatí: „Bráním bezbranné. Chráním rozpadající se korporace, od kterých se odvrátili jejich vlastní zákazníci: dřevorubce, naftaře, výrobce min, či rybáře ubíjející tulení mláďata...“. Těsně před koncem to ostatně Nick dokáže. Opustí kuřáckou loby a stane se lobistou za mobilní operátory, kteří čelí obvinění, že časté používání mobilních telefonů škodí zdraví.

Třetí mocí je pak správná ideologie – vznešená pravda o potřebě zachovat si zdraví. Kdo by mohl proti tomu argumentovat?

Jakkoliv to vyznívá na povrch jednoduše, Nick má charakter. On ví, jak věci fungují a nedělá si žádnou iluzi: „Michael Jordan hraje basketbal. Charles Manson zabíjí lidi. Já mluvím.“

Film je uváděn jako komedie. Dokonce je na obalu uvedena citace z Chicago Tribune „VAROVÁNÍ! NEJLEPŠÍ KOMEDIE OD DOBY ČTYŘICETILETÉ PANNY“. Nějak to nechápu. I když ve filmu jistě jsou legrační místa a vtipné dialogy, pod pojmem „komedie“ si představuji úplně jiný žánr. Ten film je na komedii příliš hluboký, snaží se něco říct a je – podle mě – spíše smutný. Nejen tím, co z něj vyplývá (což si ale naštěstí [nebo bohužel?] skoro nikdo neuvědomí), ale i celkovým laděním.

Obvykle na konci článku o filmu uvádím tabulku měřítek politické korektnosti zhlédnutého dílka. Ale v tomto případě se mi zdá, že ta tabulka je příliš zjednodušující. Že nemůže postihnout míru politické korektnosti v tom filmu. Totiž ten film je velmi obratně udělán a obvyklá měřítka politické korektnosti zde selhávají. Nehrají v něm černoši ani homosexuálové, nevystupují v něm ženy jako vedoucí úderných týmů a vysoké manažerky, nejsou v něm exploze a zničená auta při honičkách, neobjevují se tam zbraně ani mrtvoly. Argumentuje se tam ve prospěch všemi zavrženého zla. Zkrátka podle běžných měřítek je ten film politicky nekorektní. A s tím vědomím mi to také syn koupil chtěje mě potěšit. :-)

Ale ten film není politicky nekorektní. Je naopak velmi korektní. Nick – ač údajně kuřák (sám to o sobě říká), si ve filmu nezapálí. A cigaretu tam neuvidíte také. Jeho velký vzor a poslední Mohykán kouření, Doak 'The Captain' Boykin (Robert Duvall) dokonce v průběhu filmu umírá na rakovinu z kouření, což Nickem otřese a na celý děj vrhne chmurnou náladu. Samotná lobistická organizace kuřáckých firem, ústav pro výzkum kouření, se na konci filmu rozpadá a přestává existovat. Sexuální scéna je přísně pojatá v mezích současných amerických zákonů. Neuvidíte tam ani polibek a herci šukají plně oděni. Pouze podle pohybu se domýšlíte, co se asi děje.

Přesto stojí za to jej vidět. Ne-li pro nic jiného tedy pro příjemný pohled na sympatického Aaron Eckharta v roli Nicka Naylora.

Další zdroj: Thank You for Smoking.

Hodnocení
Násilímírné (ve scéně, kde Nicka unesou
militantní nekuřáci)
Erotika, sexnení
Zbraně ve filmujedna puška a jedna pistole,
ale spíše se jen míhnou
Filmové trikynejsou
Počet výbuchů a spektakulárních explozížádný
Počet rozbitých automobilůžádný
Počet mrtvýchjeden, ale neumře
násilnou smrtí
Počet bělošských padouchůžádný
Počet černých kladných hrdinůžádný
Počet homosexuálů a lesbičekžádní
Počet mladých, vnadných žen
v roli vedoucích úderných týmů
nebo úspěšných manažerek
jedna (reportérka),
ale v průběhu děje
je zesměšněna
Stupeň politické korektnosti
(na stupnici 0-5)
3
Celkové hodnocení
(5 je nejvyšší): 4
Známka 2.6 (hodnotilo 13)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 32 665