Chmurná tradice pokračuje

Vladimír Stwora

29.7.2006 Komentáře Témata: Česká republika 1638 slov

Od roku 1994 je na území naší malé zemičky pořádán dříve ilegální, pak pololegální a nakonec zcela legální maraton technařů pod širým nebem s názvem Czechtek. Tento rok si výrostkové dokázali vyřvat plnou legalitu, pozemek pronajali od české armády za 24 tisíc korun až do 7. srpna a návštěvu přislíbil dokonce ministr vnitra František Bublan – ano, ten, který nechává pokutovat lidi za překročení padesátky o pár kilometrů a sám jezdí do práce 170 kilometrovou rychlostí. Nikde jinde v celé Evropě toto povoleno není. Ani ministerská jízda 170km/hod, ani technoparty v přírodě. Pouze v České republice. Už ve chvíli, kdy toto píši (pátek večer), je na místě konání asi deset dvacet tisíc lidí a tisícovka aut. Očekává se návštěvnost až 50 tisíc.

Mnoho účastníků akce se sebou vozí své psy. V místě konání jsou jich desítky, možná stovky. Volně se potulují po tábořišti. V horku 32°C a více. Vystresování nedostatkem možností se ohladit a šílenými decibely valícími se na ně ve dne v noci. Psi mají nesrovnatelně citlivější sluch než lidé...

Chřástal polní (Crex crex) SILNĚ OHROŽENÝ. Ještě do 50. let byl chřástal polní vcelku běžným ptákem. Rozorávání luk a jejich odvodňování však v 60. a 70. letech vedlo především v nížinných oblastech k drastickému poklesu početnosti chřástala. Hnízdící ptáky po navíc masakruje zemědělská technika používaná při obhospodařování polností a luk tedy válení, smykování a seče.

[chřástal polní]
chřástal polní
[strnád luční]
strnád luční
[pěnice vlašská]
pěnice vlašská
[ťuhýk obecný]
ťuhýk obecný
[bramborníček černohlavý]
bramborníček černohlavý

Strnad luční (Militaria calandra) KRITICKY OHROŽENÝ. Je na seznamu zvláště chráněných živočišných druhů!!! V ČR se od počátku 70. let minulého století stejně jako v téměř celé Evropě projevil výrazný trend snižování početnosti zřejmě v souvislosti s velkoplošných hospodařením, používáním pesticidů atd., od počátku 90. let byl však na mnoha místech pozorován nárůst početních stavů (stoupající plochy neobhospodařovaných polí, úhorů, nově zakládané louky a pastviny).

Pěnice vlašská (Sylvia nisoria) SILNĚ OHROŽENA. Vzhledem k absenci přesnějších výzkumů ve většině svého území, je těžké hodnotit aktuální populační trendy. Zdá se však, že přes krátkodobé kolísání je početnost pěnice vlašské poměrně stabilní.

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) OHROŽENÝ. V letech 1970 - 90 byl zaznamenán v Evropě úbytek druhu, významněji se tento trend projevil při západním a severním okraji území. Zcela vymizel z Velké Británie, na zlomek se zmenšila populace v Nizozemí. Stabilní počty se zřejmě udržují ve východní Evropě, ačkoli zde není situace zcela jasná vlivem nedostatku přesných dat. Příčinou klesající početnosti jsou nejčastěji změny v zemědělské krajině, ale též postupná atlantizace klimatu.

Bramborníček černohlavý (Saxicola torguata) OHROŽENÝ. Roztomilý, krásně zbarvený ptáček. Sameček má uhlově černou hlavu, po stranách krčku bílé skvrny, celou hruď má rezavě červenou a v letu výrazně vynikají bílé skvrny ve křídlech. Je to neposedný mrňousek přelétající jako motýl z vrcholu jedné byliny na druhou. Vyhlíží při tom hmyz, za kterým často vyletuje do výše, aby si opět opodál usedl na vršek jiné byliny nebo keříku. V době hnízdění si ho může všimnout i méně zkušený pozorovatel, protože v blízkosti hnízda sameček vzrušeně přeletuje kolem vetřelce a úzkostlivě se ozývá výstražným tíkáním.

Toto jsou ohrožené druhy ptáčků, které přebývají v lokalitě Doupovských hor, kde se koná Czechtek. Není nezajímavé, že organizace Natura 2000, která utváří soustavou chráněných území mezi členskými státy EU, vyhlásila tuto lokalitu za „ptačí oblast“. kromě těch chráněných tam hnízdí i ti nechránění. A spolu s nimi množství jiných tvorů, kteří mají tu nevýhodu, že jsou plaší a nemají právního zástupce.

Cituji ze serveru Econnect:

Český svaz ochránců přírody získal odborné stanovisko státní Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), ze kterého vyplývá, že přímo na území Sedlec, které armáda pronajala ke konání CzechTeku, se vyskytuje nejen vzácný a chráněný chřástal polní, ale i další přísně chráněné druhy. Toto stanovisko obdržel vojenský újezd již před časem a zahájil správní řízení. Mluví-li tedy mluvčí ministerstva obrany tak kategoricky o tom, že se na předmětném území žádní chránění ptáci nevyskytují, pak zřejmě není příliš informovaným mluvčím…

AOPK ve svém „odborném vyjádření“ píše: „Na přímo dotčeném území (dle vámi poskytnutého zákresu) byl zjištěn výskyt následujících zvláště chráněných a ohrožených druhů živočichů podle zákona 114/1992 Sb.:

- strnad luční – kriticky ohrožený
- chřástal polní – silně ohrožený
- pěnice vlašská – silně ohrožený
- bramborníček černohlavý – ohrožený
- ťuhýk obecný – ohrožený
- ještěrka obecná – silně ohrožený …“

Když jsme před časem upozornili na přímé ohrožení evropsky chráněného chřástala, neměli jsme jistotu, zda se na pronajaté louce vyskytují i jiné chráněné druhy. Dokument AOPK nám tuto jistotu dává. Dokonce se zde vyskytuje i strnad luční, který je v České republice ještě přísněji chráněný než chřástal. Jeho mláďata stejně jako mláďata ostatních uvedených druhů (snad kromě pěnice a ještěrky) budou v době konání akce ještě závislá na rodičích. Ti je hledají podle hlasů. V několikadenním dunění technohudby je nenaleznou a mláďata zahynou. A to samozřejmě neplatí jen pro louku, na které se akce uskuteční, ale i pro široké okolí včetně přírodní rezervace Sedlec, která s loukou sousedí.

Budu se teď velmi opakovat. V podstatě znovu uvádím to, co jsem psal minulý rok, jen jinými slovy. Nedá se nic dělat. Budu to opakovat, dokud mi nevyrvou klávesnici z rukou. Lepší argument totiž nemám. (Odblokoval jsem své loňské články k tomuto tématu na dobu jednoho týdne, aby si je mohli přečíst i ti, kteří nemají předplatné.)

Bydlíme na předměstí Toronta. Oblast malých domků postavených zhruba před padesáti léty. No, malých... jak se to vezme. Každý z nich má nejméně tři ložnice plus obývák. Plus obyvatelný basement (sklep), kde si mnoho lidí zřídilo další pokoje. Poslední dva, tři roky začínají lidé své domky bourat. Do základu. Na jejich místech stavějí monstr domy. Jeden takový monstr dům si postavila rodina polských mafiánů hned vedle. Zabetonovala zahradu tunami betonu, takže zvedli její úroveň o cca metr nad ostatní pozemky. Do takto vytvořené betonové hrobky vyhloubili bazén. Z původně krásné, stometrové zahrady nezůstalo nic. Další podobné monstrum roste kousek od nás a další bylo zrovna dokončeno napříč ulici.

Asi si teď říkáte, co blázním, a jak souvisí nové domy v Kanadě s Czechtekem. Inu, souvisí.

Rodiny dnes nejsou početnější než bývaly před padesáti lety. Jak to, že to, co dříve stačilo, dnes nestačí? Proč si dnešní generace nárokuje stále větší prostor k životu? Na úkor těch ostatních? Souvisí to všechno s generací X, vychovanou za posledních čtyřicet let v duchu bezbřehého egoismu, sebedůvěry, sebestřednosti, nedostatku úcty a pokory? Souvisí? Já nevím. Něco mi říká, že ano.

Úcta a pokora. Slova, která se dnes nenosí. Úcta k právům jiných, přičemž pod slovem jiní nemyslím jen lidi, ale prostředí vůbec. Včetně přírody. A pokora. Slovo, které dnes člověka kolem třicítky neslyšíte vypustit z úst.

A doplnil bych povzdechnutí. A sice nad svoločí, které tento nemocný systém umožnil prodrat se do vedení státu. Sebrance zbabělců a prospěchářů, kteří se zaleknou několika tisíc rozmazlených spratků a obětují jim naši malou zemičku. Jen aby mohli v klidu budovat své malé, upocené kariéry. Všude jinde, v celé Evropě našli politikové dostatek vlastní odvahy postavit se zdrogovaným bandám a říct jim DOST. Až na Českou republiku.

Letošní Czechtek začal
[Czechtek začal]
Vím, že tenhle obrázek není pro Czechtek typický
a uvědomuji si, že s vámi manipuluji.
Ale stejně mi to nedalo ...

Zdroje:

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 801