Nejatraktivnější pracovní příležitosti rostou jako houby po dešti – ale ne v USA

...a offshoring (stěhování pracovních míst do zahraničí) prudce narůstá

Analisa Nazareno

26.3.2004 Komentáře Témata: Severní Amerika 1502 slov

Lze předpokládat, že v příštích deseti až dvaceti letech budou mezi nejžádanějšími profesemi práce jako 'tajemník pro etiku', 'bezpečnostní analytik biosystémů', 'nanotechnolog', 'inženýr pro robotiku' nebo 'programátor genetického kódu'.

Ale chce-li Amerika tyto lukrativní profese podržet ve své zemi, musí věnovat větší pozornost vzdělání a kultivaci podnikatelů, tvrdí futuristé a ekonomové. Neučiní-li tak včas, budou lidé odcházet za prací do zemí, jako Hong Kong nebo dokonce do Spojených arabských emirátů.

Při odhadování budoucích profesí se odborníci vyhýbají přesným definicím. Nicméně panuje shoda v tom, že celonárodní pracovní síly budou globálně mobilní a povedou konkurenční boj proti stále lépe vzdělaným celosvětovým pracovním silám. A že bude potřeba nepřetržité přeškolování a zvyšování kvalifikace.

A pracovní příležitosti zítřka budou více polarizovány. Na jedné straně služby, které jsou svou podstatou přízemní a pravděpodobně v Americe zůstanou. Na druhé straně vysoce žádoucí high-tech a biotechnologické profese, které budou k dispozici globálně.

Technologie umožní lidem pracovat kdekoliv a zaměstnat lidi inteligentní bez ohledu na to, zda žijí v Singapuru, Číně, Indii či Pákistánu, Anglii nebo v USA," říká prezident a zakladatel Arlington Institute a myšlenkového trastu v Arlintonu John Petersen. Jeho výzkumníci používají při předpovědi budoucích trendů modelování a teorii her.

"Zdá se, že Amerika zapomíná na jednu věc. A sice na to, že ve světě žije velmi mnoho vzdělaných lidí," říká pan Petersen a pokračuje: "V Indii je mnohem více vzdělaných lidí než v Americe. Prostě to vychází už z její velikosti. A tak se všechno bude brzy měnit. A Američané se budou muset přizpůsobit."

Amerika bude produkovat stále méně spotřebního zboží. Výroba všeho - od nejnovější nanotechnologie až po betonové pilíře - se stěhuje do zámoří, a je stále více automatizována.

"Myslím, že se tento trend bude zrychlovat," předpovídá Peterson. "Informace teče kudy sama chce. A teče tam, kde je nejlevnější něco vyrobit. Ti chytřejší toho využijí. Ti hloupí budou na to nadávat."

"Zatímco Američané bědují nad ztrátou pracovních míst a jejich stěhování do zemí jako Indie nebo Čína, zapomínají, že investice do nových technologií a inovace je to, co tyto pracovní příležitosti vytvořilo," prohlašuje futurista Thomas Frey z institutu DaVinci v Louisville v Coloradu.

"Problém není v tom, že pracovní příležitosti se stěhují do zámoří. Problém je v tom, že jsme v minulých letech zapomněli inovace finančně motivovat. A na obzoru není žádná 'velká věc', která by nabídla zaměstnání všem těm lidem, kteří přišli o práci."

"Je třeba si udržovat technologický náskok. Zaostáváme, protože jsme dovolili světu, aby nás dostihl."

Frey se domnívá, že neviditelná nanotechnologie bude hrát v našich životech stále důležitější roli. Předpokládá větší vliv automatizace na pracovní místo. A očekává, že biotechnologie bude podstatným faktorem globální ekonomie.

Američtí vědci a podnikatelé mohou hrát důležitou roli v přivedení těchto vynálezů ke spotřebiteli - za předpokladu, že Amerika zareaguje na svou současnou ekonomickou krizi správným směrem - tj. přesunutím finančních prostředků do vzdělání a inovačního procesu.

"Od sprejů na šaty přes geneticky vyléčené poruchy srdce bude to inovace - klíč k záchraně Spojených států z jejích současných problémů s nezaměstnaností," říká Frey.

"Každá nová technologie vytváří potenciál pro tisíce a tisíce nových pracovních příležitostí. Jde jen to dostat se k ní včas a porozumět ji.

Ale ne všichni futuristé souhlasí s Freyovou optimistickou vizí. Mnozí se obávají, že k této ekonomické aktivitě sice dojde, ale nikoliv v Americe, ale někde v zámoří v zemích Třetího světa.

Forrester Research Inc., cambridgská firma zabývající se prognózami, předpovídá, že v příštích patnácti letech přijde Amerika o 3,3 miliony špičkových pracovních příležitostí, především v informatice, a to bude mít za následek ztrátu 136 miliard na mzdách. Všechny tyto práce budou offshoring - převedeny do zámoří.

Je pravděpodobné, že Kongres zavede určitá opatření chránící americké pracovní příležitosti. A předpovídají, že tato opatření v konečném důsledků nadělají více škod, než užitku.

"Politici budou požadovat ochranu a budou trestat firmy, které stěhují práci ven z Ameriky. Těmi tresty dosáhnou pouze toho, že americké firmy nebudou vůči světu konkurence schopné. To je bude nutit k tomu, aby ze Státu odešly úplně," říká Paul Saffo, ředitel Institutu pro budoucnost v Menlo Park v Kalifornii.

V osmdesátých létech minulého století Saffo předpovídal, že se objeví elektronické knihy, ale že nevytlačí tištěné slovo. Pouze nabídnou jiný rozměr vnímání prostřednictvím zvuku, hudby nebo nabídky historického kontextu. A v roce 1999 předpověděl, že obávaný kolaps počítačových systémů při přechodu na rok 2000 nebude zdaleka tak vážný, a že se apokalyptické vize nenaplní.

Dnes tento muž předpovídá, že špičky světových odborníků v oborech jako inženýrství, biotechnologie, medicína, se brzy budou Spojeným státům vyhýbat z důvodu otevřeného nepřátelství Američanů vůči cizincům, zpřísnění imigračních zákonů a vztyčování nových barier vyvolaných nedávnými teroristickými útoky.

"Žije tady v USA vlna indických inženýrů, která otevřeně říká, že se zde necítí dobře. Tito inženýři jsou lákáni do Dubaje v Saudské Arábii, kde se jim otevírá mnoho příležitostí, a kde tamní vláda nabízí každý rok stále zajímavější stimuly pro přestěhování celých firem," pokračuje Saffo svůj odhad budoucnosti a doplňuje:

"V Íránu ukončuje každý rok studium počítačových věd 50 tisíc absolventů a tito lidé hledají práci. Můžete se vsadit, že přijít do Spojených států netouží žádný z nich. Daří se nám vyhánět z této země přesně ty lidi, kteří pravděpodobně mají největší potenciál odstartovat příští technologický zázrak."

"Mezi pracovníky ze zahraničí, kteří odcházejí ze Spojených států, budou i takoví, kteří přišli na to, že jejich odbornost je více požadována v zemích, do kterých se přesunuly zdejší firmy."

A jediné pracovní příležitosti, které zde zůstanou, budou v oboru služeb, které nelze vykonávat v zahraničí.

"Představuji si něco jako holičství a kadeřnictví, to jsou profese, které lze vykonávat pouze na místě," říká ekonom Barry Hirsch z Trinitské univerzity. "Ale díky internetu a zvýšenému cestování se náš názor na různé lokace také změnil."

Podle prognóz ministerstva práce na zaměstnanost do roky 2012, bude největší nárůst pracovních příležitosti ve Spojených státech v těchto oborech: zdravotní sestry, profesoři a školitelé, prodavači všeho možného, zákaznické služby, stravování, pokladní, uklízečky a číšnice.

Nejvíce příležitosti bude ve zdravotnictví.

"S postupným stárnutím občanů a narůstajícím významem biotechnologie zaznamenáme více pracovních příležitosti v pečovatelských a zdravotnických službách," říká Steve Pgorzelski, prezident internetové společnosti Monster.com, která umožňuje zaměstnavatelům prohledávat obří databází zájemců o práci.

V nedávné době zaznamenali v monster.com větší zájem o prodavače, účetní, auditory, pomocné kancelářské síly a také práce v oboru informační technologie.

Pogorzelski říká, že ačkoliv požadavky na různé obory přicházejí ve vlnách, někdy jsou větší někdy naopak, pak požadavky na pracovníky v oblasti pečovatelství a zdravotnictví zaznamenávají nepřetržitý a neustálý růst.

Podle ministerstva práce je sedm z deseti nejrychleji rostoucích pracovních příležitostí právě v oblasti zdravotnictví a pečovatelství, přičemž úplně nejvíce je požadován nízko placený pomocný zdravotní personál.

Ačkoliv Pogorzelski nepatří mezi futuristy, dokáže si dobře představit budoucnost, kde budou lidé bez vyššího vzdělání ohodnocování relativně nízko v porovnání s více vzdělanými lidmi snažícími se dosáhnout vyšších studijních výsledků.

"Množství a kvalita dosažených studijních výsledků bude hrát rozhodující roli pro konkurenceschopnost v globální ekonomii," říká. "A také je to požadavek doby pro každého, komu jde o profesní růst a o lepší výdělky. Budeme svědky většího normování prací z jednoho konce vzdělávací perspektivy k druhému."

Zde v San Antoniu je postoj vůči budoucím pracovním příležitostem odrazem obav panujícím v celém státě.

"Lhostejno o jakou práci jde, vždy bude nutno počítat se změnami v samotné podstatě práce," říká Alan Miller, ředitel firmy Workforce Development Inc. v San Antoniu.

"Vždy budou přicházet nové techniky, nové produkční procesy a změny na trhu a tyto faktory budou působit na pracovní prostředí. Možná se nebudou příliš měnit jména profesí. Ale brzy zjistíme, že úroveň znalostí potřebná pro vykonávání některé profese, trvale poroste. Myslím, že toto je fakt, na kterém nutno stavět."

Miller se domnívá, že San Antonio je - vzhledem k orientaci na zdravotnictví - dobře připraveno na budoucí požadavky pracovních příležitosti v oblastech služeb a zdravotní péče.

Ale jak město, tak celý stát bude mít brzy těžkosti v doplnění volných míst ve zdravotnictví z vlastních zdrojů. Už teď musí zaměstnávat Filipínce a jiné národy z důvodu nedostatku certifikovaných zdravotních sester.

"Je pro nás nyní kritické soustředit se na vzdělání a kurzy, protože lidé budou potřebovat vyšší úroveň znalostí, než doposud," říká Miller.

Žijeme v globální ekonomice, soutěžíme s jinými národy o odborné pracovníky. A jedině ta země, která bude promyšleně investovat do vytváření svých pracovních sil, která bude tyto síly kultivovat a bude usilovat o jejich kvalitu, dokáže v mezinárodní konkurenci obstát a udržet si své výhody."

Článek America's Most Coveted Jobs Multiply Elsewhere as 'Offshoring' Proliferates vyšel 22. března na serveru KRT Wire.

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 608