Béé! Já nechci do rezervace! Nééé!

Pokračování volného dialogu o tom, jak vymíráme

Vladimír Stwora

22.10.2003 Komentáře Témata: Společnost 1274 slov

Tak jste mi to zase nandali! Čtu si ve vašich komentářích za článkem Vymírejme vědecky a následném článku Odpověď na některé zajímavé příspěvky za článkem "Vymírejme vědecky". V diskuzi jste v podstatě řekli vše potřebné. Skvěle argumentují čtenáři Šari a Luďa (opravdu na úrovni, palec nahoru) a výborně jim oponuje Aja. Ale nejen oni tři. Většina příspěvků přikládá kamínek do mozaiky obrazu tohoto problému. Musím přiznat, že ačkoliv nikdo neřekl žádnou novou pravdu, přeci jen jste argumentovali tak, že obraz je teď jasnější.

Šari napsala:

Příroda nepotřebuje advokáta, pane Stworo. Ujišťuji vás, že i při současné vlně nízké porodnosti ví, co dělá. Ona to ví vždycky, to jen my to většinou nechápeme a snažíme se poručit větru dešti.

Nevidím v současné krizi rodiny nic děsivého. Možná jen starý klasický rodinný model zaniká, aby za pár desetiletí byl nahrazen novým, možná lepším. A změna znamená vždy určité obtíže a krizi. Váš hlas jakoby vanul z Číny minulého století-obyčejná kontrola porodnosti, chabě maskovaná újmou na daních. Opravdu nemám pocit, že byste tím mohl věci nějak prospět.

Na to reaguje Luďa:

Svět se mění, a pan Vladimír cítí, že mu "ujíždí" a snaží se ho za každou cenu zachovat takový, jaký si jej pamatuje. No, pravděpodobně se jedná o první projevy stáří ....

Aja oponuje:

Funkce rodiny, zdá se mi, byla, je a snad by i měla být v budoucnu v základě stejná.

Luďa:

Podle mého je princip neustálé změny a vývoje vlastní všemu živému. Na rozdíl od neživých systémů, kde postupem času dochází ke zvyšování entropie, je základní charakteristikou systému, obsahujícího život naopak její snižování.

Neustále měnící se realitě se daleko lépe přizpůsobují mladí jedinci, kteří své chování nezakládají tolik na zkušenostech jako ti starší. A protože už taky nejsem mladý, tak vím, jak postupem času člověk ztrácí přizpůsobivost. To se pak často projevuje v jeho chování, kde je patrná snaha o zachování "stávajícího stavu". Protože pro staršího a zkušenějšího je výhodné využívat svých zkušeností, protože má tím "převahu" nad mladým a nezkušeným. Když se však vlivem změny prostředí změní i "pravidla systému", pak jsou mu získané zkušenosti z valné části k ničemu a oba stojí opět vedle sebe na stejné startovní čáře. A tam má ten mladší výhodu, protože je většinou přizpůsobivější.

Takže jste ze mne udělali dědka, který nic nechápe a mentálně žije v Číně z minulého století. Trošku máte pravdu. Přesněji bych to vyjádřil tak, že se nenechám tolik unášet módními vlnami a jsem více imunní tlaku sdělovacích prostředků i okolí. Mladší ročníky jsou tvárnější, což může být někdy dobré a někdy špatné. V tomto případě je to spíše ke škodě.

Šari odhalila můj názor jako "obyčejnou kontrolu porodnosti, chabě maskovanou újmou na daních." V podstatě souhlasím, pouze bych odporoval tomu "chabému maskování". Nesnažím se nic maskovat. Hledám stimuly, které by mohly ovlivnit rozhodnutí mít děti. Co je na tom špatného? Vyčítáte mi, že jsem zneklidněn tím, že rodiny nemají děti. To také. Ale hlavně jsem zneklidněn postojem reprodukčně schopných lidí. Názorem, který se pokrytecky schovává za tvrzení, že není vhodná doba, nebo že se musím nejprve zabezpečit, vybudovat materiální základnu, že májí vůči dítěti zodpovědnost a nemohou ho přivést do chudoby apod. V tom je obrovské pokrytectví a vlastní egoismus. Vyjádřují celý ten současný trend doby: chorobný individualismus, samé JÁ, JÁ, JÁ - a všichni a všechno mi můžou vlézt na záda. To je trend, kterému mladí tak snadno podléhají a se kterým se já (díky své "senilitě") vnitřně nemohu sblížit.

A že není vhodná doba k rození dětí? Kdy byla? Děti se rodily i v koncentrácích v podmínkách, které si nedovedeme nikdo představit. Zdá se mi, že argument, že nedělat děti, protože se stanou novodobými otroky vládnoucí skupiny, jak tam také někdo také napsal, není tak úplně pevný.

Ano, světu hrozí přelidnění. Už jsem ve Zvědavci dvakrát uváděl neveselou statistiku: ročně přibývá na zeměkouli asi 92 milionů lidí. Z toho jen 2 miliony bílých. Opravdu je nám všem jedno, že za padesát let bude připadat na jednoho bílého 50 barevných? Copak nikdo nemá k vlastní rase žádnou zodpovědnost a ani úctu? Opravdu nám nevadí, že nás čeká život v rezervacích (poskytnou-li nám je vůbec)?

To, co prosazuji, není senilní lpění na starých hodnotách. To je pud sebezáchovy! Argumentují-li moji odpůrci jinak, pro mne z toho plyne jediné vysvětlení: oni ten pud sebezáchovy prostě ztratili. A můžeme se přít, zda je to dílem přírody nebo něčeho jiného. Je pravdou, že si příroda sama reguluje přežívání druhů. V některé fázi, v nějakém tajemném bodě existence jednoho určitého druhu najednou začne druh vymírat. Může to být proto, že se změnily podmínky k životu, nebo se objevil jiný agresivnější druh, který ten méně vitální prostě vytlačil. To se nyní skutečně děje. Černoši a vůbec lidi tmavé pleti jsou mnohem vitálnější než my. Mnohem agresivnější, drzejší. Nemáme proti nim obranu. Dobrá. To by ale nemělo znamenat, že hodím flintu do žita, pokojně všude zhasnu a půjdu si lehnout do rakve, protože "to nemá cenu". Je naši povinnosti se prát do poslední chvilky a bojovat i boj, o kterém víme, že ho prohrajeme. Měli bychom se alespoň pokusit vyhrát. Máme odpovědnost k těm, kteří byli před námi, a postarali se, abychom se měli tak, jak se máme. Nechci, abychom se množili jako králíci. Nechci šest dětí. Chci jen, aby se nějak uchoval status-quo. Tzn. 2,17 dítěte na rodinu.

Podívejme se do historie. Řecký filozof Démokritos řekl: Nezdá se mi nutným mít děti, neboť spatřuji v dětech mnoho velkých nebezpečí, mnoho žalostí a málo blaha - toho jen nepatrně a poskrovnu. A to tvrdil už někdy před 2400 lety. Takže je vlastně všechno v pořádku, řeknou mí oponenti. Všichni víme, že lidstvo nevymřelo navzdory tomu, co tvrdil přední filozof své doby.

Ale podívejme se na jeho výrok v kontextu období, ve kterém žil. Řecká civilizace se datuje přibližně od letopočtu 1400 př.n.l. Její konec kladou historikové do období od roku zhruba 371 př.n.l. (první osudová porážka Sparťanů od Théb) až do roku 337 př.n.l. Démokritos žil 455 - 370 př.n.l., tedy těsně na konci své tisícileté kultury. Byl svědkem jejího rozpadu. Jeho názor zřejmě odráží tehdejší náladu ve společnosti.

Mimochodem, do stejného období spadá i jiná neveselá historka, totiž obvinění Sokrata z toho, že kazí mládež. Následoval soud a Sokrates byl odsouzen k vypití otráveného vína. To se stalo 399 př.n.l. Nemocná společnost se zbavila největšího filozofa své doby a možná všech věků. Vykonstruované obvinění vznesené malými, které dnes nikdo nezná, proti člověku, který přečníval. Nemocná společnost filozofy nepotřebuje.

Názor, který dnes převládá ve společnosti, není nepodobný názoru Démokritovu před 2400 roky. A není to jen názor na děti. Našli bychom více podobných rysů. Např. tolerance k homosexualitě nebo zpochybňování významu rodiny. Kdykoliv začne společnost nezdravě a nepochopitelně tolerovat homosexualitu, je to neklamným znakem její hniloby. Stejně jako když si začneme myslet, že rodina je přežitek a "brzy bude nahrazena něčím jiným a možná lepším".

Vše, co jste napsali, si uvědomuji a současně přiznávám, že mnohé argumenty nedokážu vyvrátit. Jestliže přesto iracionálně trvám na tom, abychom měli děti, je v tom - jak už jsem řekl výše - prostý pud sebezáchovy. Prostě nechci, aby naše rasa vymřela. Ano, je pokřivená, prolezlá špatnostmi, zlá. Ale patřím k ní. Dědkovsky na ní budu lpět.

Známka 2.0 (hodnotilo 4)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 175