Stále zbytečnější akt

Chris Floyd

26.9.2003 Komentáře Témata: Severní Amerika 1317 slov

Je to temná hra: peníze, korporace, obchodní značky mění vlastníky v neostrých obrysech skupování a prodejů firmami s falešnými portály. Je to stoupa, ve které se společně brodí zločinní operátoři, uplacení státní úředníci, blázniví křesťanští fašisté, CIA hrající si na makléře a velkoobchodníky, váleční kuplíři se zbraněmi - a členové prezidentské rodiny. Je to hackerův sen: Tučně financovaný počítačový systém, z polovičky nedokončený, veškerý programový kód tajný, bez standardních bezpečnostních prvků, instalován politicky partyzánskými privátními firmami a zákonem chráněný před jakoukoliv veřejnou kontrolou. Tak budou Spojené státy, největší světová demokratická velmoc, sčítat hlasy svých voličů. A to je rovněž i důvod, proč bude George W. Bush téměř jistě podruhé zvolen prezidentem - bez ohledu na to, co si o něm americká veřejnost myslí.

Počítačový volební systém v Americe je kontrolován třemi hlavními hráči: Diebold, ES & S a Sequioa. Čtvrtým silným hráčem bude Science Applications International Corporation. Tyto čtyři firmy - všechny těsně provázány v síti moci Bushistické strany - obdržely od Bushova režimu miliardy dolarů, aby dokončily radikální komputerizaci hlasovacího systému k federálním volbám roku 2004. Poruchami prolezlé systémy - mnohé z nich užívají na dotek citlivou obrazovku a technologie, které nezanechávají absolutně žádnou papírovou stopu - jsou až směšné snadno zranitelné. Tak o tom soudí řada odborníků a počítačových expertů z university ve Stanfordu, z Johns Hopkins univerzity a z dalších.

Počítačové sčítání hlasů bylo poprvé zkušebně nasazeno při doplňujících volbách v roce 2002. V Georgii, kde použili nový systém firmy Diebold, ztratili dva demokratičtí favorité, guvernér i senátor, své funkce ve prospěch rivalů z řad republikánů - média to komentovala jako šokující zvrat. Výsledek voleb se lišil šestnácti procenty od výzkumu veřejného mínění provedeného těsně před otevřením volebních místností. Rovněž v Minesotě byl Walter Mondale, dřívější viceprezident, přehlasován velkým počtem hlasů pro republikány, hlasy se objevily v poslední sekundě. I v tomto případě použili počítačové hlasování. Sluší se doplnit, že Walter Mondale byl náhradníkem za populárního Paula Wellstona. Ten tragicky zahynul při leteckém neštěstí (za podivných a nikdy nevyjasněných okolností, pozn. vydavatele) těsně před volbami. Na Floridě došlo k několika "šikovným" výpadkům hlasovacího systému, které umožnily, aby blíže neurčený počet hlasů pro demokratického kandidáta byl přičten úřadujícímu guvernérovi a malému Bushově bratříčku Jebovi. Jiný demokratický kandidát, na Floridě, který byl rovněž postižen výpadky v počítačovém volebním systému, se obrátil na soud se žádostí o ověření výsledků hlasování. Soud žalobu zamítl, ve zdůvodnění se praví, že to, jak volební systém pracuje, je obchodním tajemstvím soukromé firmy a soud do toho nemůže zasahovat.

Kdo je za těmi soukromými firmami? Těžko říct. Předivo korporačních vazeb těchto "vzájemných konkurentů" - včetně těch, které za sebou nechávají krvavou stopu - je komplikované a neprůhledné. Například korporační šéf firmy Diebold Wally O'Dell je jedním z předních členů Buhsova týmu poradců organizujících sbírky na jeho kampaň. Tento muž veřejně prohlásil, že si dává závazek dodat Bushovi dostatek hlasů v jeho domovském (Bushově) státě. Tam zase stojí v čele volební divize Bob Urosevich. Bobův bratr Todd pracuje v nejvyšším vedení u "konkurenční" firmy ES & S. Oba bratři se věnují technologii počítačového hlasování už dlouho. Pracovali v tomto odvětví průmyslu společně s Howardem Ahmansonem, členem CNP (Council for National Policy), což je pravicová "steering group" (řídící skupina) nacpaná až po okraj fandy současného prezidenta.

Ahmanson je členem extrémistického hnutí Christian Reconstructionist, které otevřeně hlásá převzetí americké demokracie theokraty. Toto hnutí má v plánu vyhlásit nad celou společností nadvládu "Krista krále". Tato nadvláda v sobě obsahuje mj. zavedení trestu smrti pro homosexuály, zbavení občanství pro všechny nekřesťany, kamenování hříšníků a - tohle je skutečně myšleno vážně - znovuobnovení otroctví - "jedno z nejprospěšnějších biblických zákonů."

Ahmanson drží hlavní podíly ve firmě ES & S. Bývalým CEO v této firmě je republikánský senátor Chuck Hagel z Nebrasky. Když Hagel kandidoval v posledních volbách, jeho vlastní firma počítala volební výsledky. Není třeba říkat, že jeho vítězství bylo komentátory označeno za šokující zvrat. Hagel dodnes vlastní milionový podíl ve firmě ES & S. Když v roce 1998 kandidoval na Floridě Jeb Bush a vybíral si volební tým, jeho první volba padla na Sandru Mortham, která lobovala za firmu ES & S. Paní Mortham udělala štěstí tím, že instalovala volební automaty, které sčítaly Jebovy hlasy.

Rovněž i firma Sequoia má barvitou historii. Docela nedávno ve státě Louisiana byla v centru masivního skandálu provalené korupce, výsledkem bylo uvěznění několika vysokých státních úředníků, kterým byly dokázány úplatky tunelované prostřednictvím nastrčených firem ovládaných kriminálníky. Na lavicích obžalovaných usedlo také vedení firmy Sequoia, nicméně dohodlo se s prokurátorem na imunitě výměnou za to, že budou vypovídat proti státním úředníkům. Firma Sequoia je dceřinou společností britské firmy Madison Dearborn, která je - jaká náhoda - partnerem ve skupině Carlyle Group, kde George Bush I. získal tučné miliony zasypáváním světa zbraněmi, privatizacemi a lukrativními vládními kontrakty.

Do hry s počítačovými volebními systémy si mezitím přisadil další hráč polosvěta: Firma SAIC, stínový dodavatel obranných systémů. Podařilo se jim zachytit se drápky hned dvakrát. Jednak přímo a jednak přesuny svých nejvyšších pracovníků včetně tří: (1) admirála Billa Owense, bývalého vojenského poradce Dicka Cheneyho, (2) Franka Carlucciho, takřka inventáře firmy Carlyle Group, a (3) bývalého šéfa CIA Roberta Gatese. Firma SAIC se "pyšní" historii řady obvinění ze zpronevěr, jejich elektronické systémy mají pověst bezpečnostních selhání, to jim ale nezabránilo, aby se nestaly jedním z největších dodavatelů pro Pentagon a CIA. Tato firma má všechny předpoklady dobře zapadnout mezi ostatní hráče volebních kouzelníků.

Horečný spěch, s jakým v celých Státech probíhá instalace neověřitelných hlasovacích strojů, byl vyvolán tím, že Bush minulý rok podepsal zákon Help America Vote Act. Hlavní slovo v lobbystické skupině, která na Bushe tlačila, aby zmíněný zákon podepsal, má konsorciem výrobců a prodejců zbraní včetně Northop-Grumman a Lockheed-Martin. Zákon přikazuje, aby všechny státy instalovaly počítačové systémy "neschopné vymazat hlasy", ano přesně ty, které použil Jeb Bush k eliminaci 91 tisíc hlasů černochů při floridských volbách v roce 2000. Privátní firma ChoicePoint, která se o ten zázrak postarala, je vlastněna republikány a očekává se, že jí do klína spadne lví podíl na zakázkách Bushem nařízených kontraktů.

Nezvolený Bushův režim nyní kontroluje nejen vládu, armádu a soudnictví, ale i samotnou demokracii. Vzhledem k tomu, že nelze očekávat nějaké velké procitnutí úzce spolupracujících troubů z korporačních médií, zmizí příští rok v listopadu poslední cáry původní americké republiky - stisknutím knoflíku.

Článek Vanishing Act byl uveřejněn v Moscow Time 22. září.

Další zdroje

E-Voting: How it Can Put the Wrong Candidate in Office
Common Dreams, Sept. 3, 2003

The Theft of Your Vote is Just a Chip Away
Thom Hartmann, July 31, 2003

How George W. Bush Won the 2004 Presidential Election
Infernal Press, September 2003

Now Your Vote is the Property of a Private Corporation
Thom Hartmann, March 11, 2003

The Diebold AccuVote TS Should be Decertified
USENEX Security Symposium, Aug. 6, 2003

Who Counts the Votes?
Southern Exposure, Winter 2002/2003

Florida Invests $24 Million in Wireless Voting Machines
Wireless News Factor, Jan. 31, 2002

Diebold Internal Mail Confirms U.S. Vote Vulnerabilities
Scoop, Sept. 12,2002

Voting Machine Controversy as Diebold Chief Backs Bush
Cleveland Plain Dealer, Aug. 28, 2003

The Voting Machine Fiasco: SAIC, VoteHere and Diebold
Online Journal, Aug. 20, 2003

Hacking Democracy?
Salon.com, Feb. 20, 2003

Possible Flaw Triggers Electronic Voting Concerns
Houston Chronicle, Sept. 11, 2003

Piecing it Together
Black Box Voting, Aug. 25, 2003

Bay of Pigs 2000: The November Surprise
Madcow Morning News, Dec. 26, 2000

Slavery Under God's Laws
The Institute for Christian Economics,

Stoning: Integral to Commandment Against Murder
The Institute for Christian Economics,

World Conquest: The Obligation of Christian Politics
The Changing of the Guard, Dominion Press,

An Anthology of Reconstructist Thought
Christian Reconstructionism, November 2002

Judicial Warfare: Christian Reconstructionism and its Blueprint for Dominion
Crown Rights Press, 2003

British Firm Buys Controlling Interest in Sequoia Voting Systems
Eastbay Business Times, May 29, 2003

A High-Tech Ambush
Eco Talk, Oct. 29, 2002

Louisiana Election Commissioner Pleads Guilty in Kickback Scandal
The Oak Ridger, Nov. 28, 2000

Pipeline Partnership Take Under: Madison Dearborn and Carlyle
Meter Reader Energy Stock Analysis, April 24, 2003

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 400