Interview se Sharonem

Amos Oz

17.8.2003 Komentáře Témata: Izrael 1488 slov

Tento rozhovor urobil zidovsky spisovatel Amos Oz s Arielom Sharonom v roku 1982. Je uverejneny v Amosovej knihe Poh va-sham be-Erets - Yisra'el bi-setav, ktora vysla v roku 1982 v Izraeli. (preklad z hebrejstiny)

Mozte ma volat ako sa vam zachce. Kludne ma nazvite zrudou, alebo vrahom. Uvedomte si len, ze ja necitim nenavist k Arabom. Naopak. Osobne sa s nimi citim lepsie, specialne s Beduinmi, ako s Zidmi. Arabi ktorych sme este neznicili su hrdi ludia, su neracionalni a aj kruti, ale su velkodusni. Su to Yids (stredoeuropski zidia), ktori su zhrbeni. A aby ich clovek narovnal, je treba ich energicky pretiahnut na druhu stranu. V tomto, v skratke, spociva cela moja ideologia.

Povedzte o Izraeli co chcete, povedzte, ze je to zidovsko-nacisticky stat, ako to robi Leibowitz. A preco nie? Lepsi je zivy Zid - nacista, ako mrtvy svatec. Nezalezi mi na tom byt ako Gaddafi. Nehladam obdiv [Ariel Sharon]Slusnych. Nepotrebujem aby ma milovali. A nepotrebujem ani, aby ma milovali zidia ako vy (A. Oz). Ja musim zit a mam v umysle zaistit, aby aj moje deti mohli zit s, alebo bez Papezovho pozehnania, alebo inych nabozenskych lidrov spomenutych v New York Times. Ja znicim kazdeho kto dvihne ruku na moje deti s, alebo bez slavnej cistoty nasich zbrani. A je mi jedno, ci to bude krestan, muslim, alebo zid. Minulost nas uci, ze ten kto nezabija, bude zabity. Toto je zelezny zakon.

Ak by ste mi s matematickou presnostou dokazali, ze sucasna vojna v Libanone je spinava a nemoralna, nezaujimalo by ma to. Poviem este viac: Ani keby ste mi dokazali, ze v Libanone nedosiahneme ziadny zo svojich objektyvou, ze nevytvorime spriateleny rezim a neporazime ani Syriu, ani OOP, ani tak by ma to nezaujimalo. My by sme zacali dalsiu a dalsiu vojnu a nicili by sme, kym by oni nemali dost. A viete preco to stoji za to? Lebo sa zda, ze tato vojna nas pravila este menej oblubenymi v takzvanom civilnom svete.

Uz nebudeme pocuvat nezmysly o slavnej zidovskej moralke, moralnej lekcie holokaustu, alebo o cistom obraze a vlastnostiach Zidov, ktore vzisli z plynovych komor. Skoncime s tym. Znicenie Eyna Hilweho, pozdravne bombardovanie Bejrutu, a ten skromny masaker ktory sme museli uskutocnit s nasimi delikatnymi rucickami, miesto toho aby sme to nechali falangistom, tieto skvele akcie konecne skoncovali so vsetkymi tymi zasratymi diskusiami o "specialnom narode, majaku narodov". Dost s tymto specialnym narodom, dobrym, majakom civilizacie. Zbavme sa ho.

Osobne netuzim byt vobec lepsi ako Khomeini, alebo Breznev, Ghaddafi, Assad, alebo pani Thatcher a ani ako Harry Truman, ktory zabil pol miliona Japoncov dvoma bombami. Ja chcem byt inteligentnejsi, rychlejsi ucinnejsi ako oni. Nie lepsi, alebo krajsi. Podla vas, zli tohoto sveta sa maju zle? Ak sa niekto odvazi dotknut sa ich, ti mu odrezu ruky a aj nohy. Su to predatori ktori prenasleduju a chytaju vsetko, co sa im zda dobre na roztrhanie. Netrpia trviacimi problemami a Nebesa ich netrestaju. Ja chcem, aby sa Izrael stal clenom tohto klubu a tak sa ma mozno zacnu bat, miesto toho aby si ma vazili. Mozno potom sa zacnu triast, desit sa mojho hnevu miesto toho aby obdivovali moju slachetnost. Chvala Bohu. Nechajte neh sa trasu a neh nas nazivaju agresivnym statom. Nechajte nech si mysli, ze sme divou krainou, nebezpecnou pre narody, co nas obklopuju, nenormalni, ze sa mozme stat zdiveni ak zabiju co i len jedno nase dieta. Nechajte nech si mysli, ze mozeme uplne stratit kontrolu a zapalit vsetky ropne veze na strednom vychode. Nech si uvedomia vo Washingtone, Moskve, Damasku aj v Cine, ze ak by bol jeden z nasich velvyslancov zabity, alebo konzul, alebo mladucky uradnik velvyslanectva, my mozme rozputat tretiu svetovu vojnu iba kvoli tomu.

Leibowitz mal pravdu. Naozaj sma Zidia nacisti. Preco nie? Muz, ktory sa nacha zabit, ktory necha robit mydlo zo svojich deti, kozene pasiky zo svojej zeny, je vacsi kriminalnik, ako jeho vrahovia. Ak by jeho zhrbeni a slusni rodicia prisli zavcasu sem, miesto toho aby pisali knihy o laske k ludskosti, a spievali "pocuj Izraeli", iduc do plynovej komory, ak by (a teraz sa zdesite) miesto toho zabili sest milionov Arabov, alebo len milion, co by sa stalo? Urcite by sa napisali dve alebo tri skarede stranky v historickych knihach, prisudili by nam mnoho skaredych pridavnych mien, ale dnes nas tu mohlo byt 22 milionov.

Este dnes som ochotny ponuknut sa na spinavu pracu pre Izrael, pre zabitie tolkych Arabov, kolko je potrebne, na ich deportaciu, vyhostenie, na ich spalenie, tak aby nas vsetci nenavideli. Aj ked to znamena ze tu a tam vyleti nejaka synagoga do vzduchu, nevadi mi to. A nevadi mi, ak po skonceni prace budem postaveny pred norimbersky sud. Obeste ma, ak chcete, ako vojnoveho zlocinca. Tak vy budete moct ocistit vase zidovske svedomie a vstupit do vazeneho klubu civilnych krajin, ktore su velke a zdrave. To, co vsetci nechapete, je to, ze spinava praca sionizmu este neskoncila. Sme daleko od konca. Pravda, mohla skoncit v 1948, ale vy ste to zastavili. A to vsetko kvoli zidovstvu vo vasich dusiach. Kvoli vasej mentalite diaspory. Lebo Zidia nechapu veci s rychlostou. Ak by ste otvorili oci, videli by ste, ze temnota znovu pada na svet. A my vieme co sa stane Zidovi izolovanemu v tme.

Napiste kludne, ze som nestastim pre ludstvo. Nevadi mi to, naopak. Spravme dohodu: ja spravim vsetko pre to aby som vyhnal Arabov. Urobim vsetko mozne aby som zvysil antisemitsku nenavist, a vy budete pisat basne a mudrosti o arabskom nestastie a pripravite sa na prichod Yids, ktorych ja donutim, aby sa uchylili v tejto krajne, a ktorych naucim byt majakom pre Slusnych. Co poviete?

Zbytek textu byl překládán jiným člověkem. Proto nyní dochází ke změně slovenštiny na češtinu. Pozn. vydavatele.

Davejte pozor, co je na tom vsem nejdulezitejsi, co je nejsladsim ovocem valky v Libanonu: Nyni uz je nenaviden nejen Izrael. Diky nam, nenavidi tez vsechy ty Feinschmecker Zidy v Parizi, Londyne, NewYorku, Frankfurtu a Montrealu, ve vsech jejich dirach. Konecne nenavidi ty vsechny slusne Zidy, kteri rikaji, ze jsou jini nezli my, ze oni nejsou izraelsti gangsteri, ze oni jsou jini Zide, civilizovani a pocestni. Tak jako asimilovani Zide ve Vidni a v Berline, kteri prosili antisemity, aby si je nepletli s hlucnymi a smradlavymi Ostjuden, kteri se propasovali do tohoto kulturniho prostredi ze spinavych ghet Ukrajiny a Polska. Nebude jim to nic platne, temto cistotnym Zidum, tak jako jim to nebylo nic platne ve Vidni a v Berline. Jen at krici, ze odsuzuji Izrael, ze oni se niceho nedopustili, ze neublizili a neublizi ani mouse, ze oni vzdy se radsi nechaji zabit, nez aby bojovali, ze jejich vlastni ulohou je naucit goje jak se stat lepsimi krestany, a to tim, ze vzdy nastavi druhou tvar. Vubec nic jim to nepomuze. Nyni jsou tam trestani za nas, a jak Vam pravim, s potesenim to sleduji.

Jsou to ti sami Zidi, kteri presvedcili Goje kapitulovat pred temi bastardy ve Vietnamu, ustoupit Chomejnimu, Breznevovi, litovat sejka Yamaniho, nebot ten mel obtizne detstvi; jsou to ti, kteri nabadaji k milovani a ne k valce (to make love not war). Ci spis, ani k jednomu, a misto toho pisi dizertace o lasce a valce. S tim jsme skoncovali. Zid byl odmitnut, on ukrizoval nejen Jezise, ale ukrizoval taktez Arafata v taborech Sabra a Shatila. Nyni je jejich totoznost spojovana s nasi a tak je to dobre. Jejich hrbitovy jsou znesvecovany, jejich synagogy jsou zapalovany, opet dostavaji stare hanlive prezdivky, jsou vylucovani z nejlepsich klubu, lide strili do jejich etnickych restauraci a vrazdi male deti, nuti je sundavat napisy, ktere je identifikuji jako Zidy, nuti je prestehovat se a pozmenit si jmena.

Brzo jejich palace budou pomalovany hesly: "Zidi, tahnete do Palestiny!" A vite co? Oni pujdou do Palestiny, protoze nebudou mit jinou volbu. Toto vse je pridavkem k tomu, co jsme obdrzeli z teto libanonske valky. No, reknete mi, nevyplatilo se to? Brzo nastanou dobre casy. Zide budou opet prijizdet, Izraelci prestanou emigrovat a ti, kteri jiz emigrovali se navrati zpet. Ti, kteri zvolili asimilaci, konecne pochopi, ze jim nic nepomuze, kdyz se budou snazit byt svedomim sveta. "Svedomi sveta" bude muset pochopit svou prdeli to, co nemohlo dostat do sve hlavy. Gojove byli vzdy znechuceni z Zidu a jejich svedomi, a nyni maji Zide jenom jednu volbu: vratit se domu, vsichni, rychle, instalovat tluste ocelove dvere, postavit silny plot, rozmistit samopaly do kazdeho rohu jejich plotu a bojovat jako dabel proti komukoliv, kdo se odvazi v teto oblasti jen pipnout.

Slovo autora Amose Oze

Verim, ze som vsetkym antisionistom urobil tymto clankom radost... Sharon je naozaj zruda... Len vdaka takym zrudam dnes Izrael este existuje. Osobne sa s Sharonovymi nazormi stotoznujem na 95%. Takze som asi skutocny sionista. Ja si to ale priznavam... Stvrdol nam zadok, a ja som rad, ze uz si nekopnete... Kym je Izrael silny a nebezpecny, sialeny a divy, tak z mojich deti nikto mydlo neurobi a ostatne si rieste ako chcete... Ovca nemoze zozrat leva. No a co?

Známka 1.0 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 431