Svět naruby

Jana Malá

1.4.2003 Komentáře Témata: Střední východ 1345 slov

Převrácené hodnoty ve světě nejsou novinkou. Nebezpečné jsou vždy, katastrofálními se stanou tehdy, když začnou působit jako řetězová reakce z bezohledných zájmů velmoci.

Bush při proslovu k veteránům války se potutelně usmíval, jako kdyby šlo o nějakou nevinnou

počítačovou hru. Ve skutečnosti v této špinavé hře jde o statisíce nevinných lidských životů. Ve zmíněném proslovu řekl doslovně: "Spravedlivě potrestáme všechny válečné zločince". Jsou to přece americko-britská vojska, která začala realizovat šílenou agresi naplánovanou posedlým Bushem, který se vyhnul rozhodnutí OSN. Válečnými zločinci míní ty, kteří si dovolují proti nim klást odpor ve své vlastní zemi. Mezi ně už je zařazen i irácký lid, který místo aby z radosti ze svého osvobozování na ně házel květiny, tak jak původně bylo od něho očekáváno, se statečně brání agresi. Všichni, kteří odporují USA, jsou jejími nepřáteli. Tato ideologie je vlastní totalitním státům. Najednou stejná ideologie přichází od hlavního představitele toho ideálního svobodného a demokratického státu, který razí dokonce i stejné komunistické heslo:"Kdo není s námi, je proti nám." Tentokrát to není třídní nepřítel, ale nepřítel svobody.

Komunisti chtěli kdysi vyvážet revoluci, američtí neokonzervativci chtějí násilím vnucovat národům svoji demokracii a svobodu, za kamufláží humanistických cílů jsou však jen jejich dravé zájmy. Amerika neustále a neúnavně tvrdila světu, že jde o osvobozování iráckého lidu od tyrana. Počítala s rychlou válkou, kalkulovala s tím, že utiskovaný irácký lid se postaví hned na její stranu a přeběhnou k nim i vojenské jednotky, které nemají Saddáma rádi. Proč to tak nedopadlo?

V americké administrativě, kde se dělají závažná rozhodnutí, nejsou absolutně žádní znalci Blízkého východu.

Irácký lid po roce 1991 trpěl dvakrát, jednak despotickým režimem a jednak hospodářskými sankcemi na ně uvalenými. Za rok po Pouštní bouři nastala nová pohroma, rozšíření nemoce, vzniklé následkem ochuzeného uranu, který na ně použily USA. Neuvěřitelně stoupl počet onemocnění rakovinou, zejména krve, na ni se podílí i neuvěřitelně vysoké procento úmrtnosti dětí. Od té doby se jich rodí také mnoho postižených. Ochuzený uran je ve skutečnosti zbraň hromadného ničení, nebezpečně poškodí životní prostředí na mnoho let. Znečistí půdu, dostává se do potravinového řetězce, do pitných zdrojů, přenáší se větrem i do vzdálenějších území a vdechuje se. Vojáci tenkrát pobyli v oblasti kratší dobu, přesto někteří z nich byli postiženi, ale obyvatelstvo v nebezpečném prostředí žije dál.

Když došlo k nelegitimní invazi, Saddám na základě znalosti arabské mentality si mohl troufnout rozdat obyvatelům zbraně. Irácký lid nevěří licoměrným řečím o osvobozování, ví, že jde o loupež bohatství jeho země. Jeho vlastenecké a náboženské cítění mu dává odvahu k obraně své země před agresory, kteří mu způsobují nepředstavitelně větší utrpení. Jak jim může důvěřovat, když jsou denodenně vystaveni barbarským náletům, které systematicky ničí veškerou infrastrukturu (bylo slibováno, že ta zůstane zachována), ale ustavičným bombarovaním jsou těžce postižené i obytné čtvrti. Navíc americké chytré rakety nejsou zdaleka chytré, minou cíl v 10 - 25%. Čím delší bombardování, tím více civilních obětí, tím více utrpení Iráčanů. Malé děti umírají, jsou zraňovány, a to nejen tělesně, ale i duševně. Jsou nesmírně zděšené hlukem náletů, smrtí okolo sebe, kvílením sirén a houkáním sanitek.

Američani intenzívním nálety chtějí předejít vlastním ztrátám, předtím než snad dojde k pozemním bojím, bez nichž nelze odstranit režim, ale přitom nemají žádné slitování s iráckými civilisty. Ve skutečnosti nedělají žádný rozdíl mezi ním a mezi režimem.

Stejné to bylo v Jugoslávii a v Afganistánu, válku předchází propagandistické tvrzení, že civilních obětí bude co nejméně, a pak když už válka probíhá, následují prohlášení, že válka se nemůže obejít bez velkých obětí. Světová veřejnost to věděla a mohutně protestovala, ale na její hlas, přes tolik proklamovanou demokracii, se ohled nebral.

Obklíčená města jsou neustále bombardovaná, jejich obyvatelé jsou bez vody, elektřiny, trpí nedostatkem potravin a zdravotní pomoci. Když se jich novináři ptají, na které straně stojí, všichni odpovídají stejně: "Chceme žít v míru, chceme mít potraviny, vodu a mléko pro naše děti." Belgie prohlásila, že k humanitární katastrofě nevyhnutelně dojde.

Podle zásad OSN je ten, kdo zavinil válku, povinen se postarat o zásobování potravinami Po odhlasováni v RB OSN o obnově programu "Potraviny za ropu" jsou spojenci této povinnosti zbaveni a irácký lid, který si svou humanitární katastrofu nezavinil, bude muset potraviny dovážet za své peníze. Jaký však bude další vývoj, až spojenecká armáda ovládne ropné vrty?

Na jihu Iráku obsadila ropnou oblast Rméli. Amerika bude z výtěžků ropy nejen zásobovat irácký lid potravinami, ale bude z nich hradit i své vojenské výdaje a plánuje z nich uhradit irácký zahranični dluh ve výši 40 miliard dolarů. Z irácké ropy se bude platit obnova zničené země, na které se budou podílet firmy magnátů, ke kterým patří američtí vládci. Proto také dochází k úmyslnému ničení iráckého národního majetku, po zásazích raket dochází k ohromným požárům v civilních institucích.

Jak je to tedy s americkým ujišťováním, že výtěžky z ropy dostane lid?. Kolik na svou obnovu dostal osvobozený chudý Afganistán? Nic, co by stálo za řeč...Přitom Izraeli Amerika příslíbila pomoc ve výši 4 miliard dolarů... (Ve skutečnosti 13 miliard pro rok 2003, z toho tři miliardy pravidelný roční příspěvek na nové buldozery, miliarda na vojenskou pomoc a zbytek formou garančních půjček, které se lhostejno, jak to nazývají, nikdy do americké federální pokladny nevrátí (Cranston Amendment) - pozn. vydavatele)

A jsme u dalšího zvráceného scénáře. Bushova administrativa je pod nadvládou sionistické lobby, Izrael tuto válku vyvolal a má z ní největší prospěch. Bush a Sharon jsou jako jednovaječná dvojčata. Na jedné straně jejich narcisistická a arogantní hrdost na jejich svobodu a demokracii a na druhé straně naprostá ignorace těch nejzákladnějších práv palestinského, a teď i iráckého lidu.

Šaron už více než rok vede proti Palestincům vyhlazovací válku, zrovna tak systematicky ničí palestinskou infrastrukturu, bezohledně boří palestinské domy, nemilostrdně provádí razie a zatýká obyvatele jako potencionální teroristy. Podobnost není čistě náhodná. Stejné razie provádějí spojenci v obklíčených iráckých městech, krutě zachází s obyvateli, v kleče je svazují. Americké vedení už mluví o iráckém lidu jako o teroristech, oznámilo, že zajatce převeze na Guatanamo. Je známo, že USA neuznává tyto vězně jako válečné zajatce a žijí tam v nelidských podmínkách. Pro své zajatce v Iráku, přestože jsou útočníky a žoldnéry, důsledně vyžaduje zacházení podle Ženevských konvencí. Když jsou v arabských satelitních vysílání záběry z obytných čtvrtí Iráku, je zarážející jak jsou věrně podobné těm v Palestině.

Izrael od svého vzniku nesplnil ani jednu jedinou rezoluci OSN a má jaderné a biologické zbraně, Bush nad ním drží ochrannou ruku a nepřipadá vůbec v úvahu, že by ho nařkl z ohrožení arabských zemí, přestože tomu tak ve skutečnosti je, naproti tomu je neohrožoval Saddám, tak jak to o něm Bush stále tvrdí. Šaron loupí palestinskému národu zem, podle posledního prohlášení jim chce poskytnout pouhých 42% okupovaného území (nutno podotknout, že těchto 42% je míněno ze zbytku, který Palestině zůstal, tedy z těch 22% původní Palestiny. Židé tedy uloupili, nebo hodlají uloupit asi 94% z rozlohy státu, který se před válkou nazýval Palestina. A každý, kdo s tím nesouhlasí, je podle Sharona teroristou. A abychom byli úplně v obraze, je třeba vědět, že těch 78% zabraných Izraelem představuje nejúrodnější část bývalé Palestíny. Původním obyvatelům zůstala jen nehostinná pustina bez vody - pozn. vydavatele), a na ostatním plánuje postavit židovské kolonie. Z uvedených faktů vyplývá, že se jedná o stejný rasismus a neofašismus.

Irácká vojenská technika je zastaralá, Palestinci se brání lehkými zbraněmi proti po zuby ozbrojené moderní armádě, to ale ještě neznamená, že moderní západní technika zlomí lidskou vůli se bránit strašlivé nespravedlnosti. V Iráku a v Palestině může dojít k vojenskému vítězství, ale politicky to bude absolutní prohra. Celý arabský svět bude tyto novodobé tyrany svorně nenávidět. Utlačovaný lid, nucený žít v pokořujících podmínkách, se bude bránit okupaci partyzánským odbojem. USA i Izrael tvrdí, že to všechno dělají kvůli své bezpečnosti. Tzv."terorismus"je zbraní slabých, bezmocných a ponižovaných, ignorováním jeho příčin a brutálním násilím se nedá získat žádná bezpečnost.

Známka 1.0 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 886