Krize v České televizi

Vladimír Stwora

28.12.2000 Komentáře Témata: Česká republika 1455 slov

Podivná válka mezi zaměstnanci státní televize a jejím vedením pokračuje. V budově televize na Kavčích horách tráví nepřetržitě už několik dní a nocí pracovníci televize, kterým se nelíbí jejich nový šéf Jiří Hodač, jmenovaný Radou ČT.

Původně žabomyší válka se v průběhu vánočních svátků rozrostla do netušených rozměrů. Mnoho politiků a umělců cítí potřebu přihřát si svou polívčičku, zviditelnit se. Významní i méně významní papaláši [logo ČT]navštěvují protestní akce, podepisují se pod petice, hovoří k davu; např. Zeman, Klaus, Buzková, Ruml, Žantovský, "nezávislý" senátor Fischer a další. Dokonce i prezident Havel a jeho žena si nenechali tuto příležitost ujít.

Až na Klause všichni podporují hrdinné umělce proti zlovolným tyranům a uzurpátorům svobody. Havel i Klaus ve svých komentářích použili paralelu k Únoru '48, bohužel každý po svém.

Havel řekl, že "jmenování Hodače možná je v souladu se zákonem, ale proti jeho smyslu a duchu." Dále pokračoval: "Nastolení komunistické diktatury v únoru roku 1948 se také odehrálo naprosto zákonně a v souladu s literou zákona, ale v rozporu s duchem poválečné ústavy." Moc hezky to pan prezident vyjádřil. Já jsem si vždycky myslel, že v únoru '48 šlo o komunistický puč. Lze provést puč "v souladu s literou zákona"?

Klaus konstatoval, že (cituji): "Podobně jako prezident republiky i já vidím v současném dění kolem České televize náznaky Února 1948, vidím je však přesně na opačné straně než pan prezident, tedy na straně těch, co neváhají schvalovat porušování zákonů...".

Zvolen příliš rychle?

Radě ČT se vytýká, že Hodače prý zvolili příliš rychle. To sice může být z lidského hlediska pravda, ale na druhé straně předpokládám, že neexistuje zákon nebo předpis určující dobu, kterou rada potřebuje k rozhodnutí. Obávám se, že by žádný soud na světě takový argument nepřijal.

[Jiří Hodač]
Jiří Hodač

Dále se hovoří o propojení Hodače na ODS a z toho vyplývající jeho stranickost. Hodač sám není členem žádné strany, jím jmenovaná ředitelka zpravodajství Bobošíková pracovala dříve na částečný úvazek pro ODS. Souhlasím, že v ideálním světě by ideální ředitel televize (a všichni jeho podřízení) měl žít v jakémsi politickém vakuu, naprosto nezávisle na jakékoliv politické straně. Stejně tak i všichni političtí komentátoři, analytici, soudci, prostě většina lidí v důležitých státních službách. Ovšem ruku na srdce: Je možné dosáhnout naprosté apolitičnosti pracovníků těchto profesí? Vždyť i členové Nejvyššího soudu ve Spojených státech nedávno ukázali, jak velmi každý z nich přináleží (nebo sympatizuje s) k určité straně.

Hodač neumí jednat s lidmi, je konfliktní, nediplomatický. To vše může být (a zřejmě je) pravda. Ovšem je to důvod ke stávce? Vzpomínám na všechny šéfy, co jsem jich v životě měl. Na prstech jedné ruky bych mohl spočítat ty, kteří dokázali slušně jednat s lidmi. Kdyby všichni šéfové, co jich jen na vedoucích funkcích je, měli odstupovat ze stejných důvodů, to by bylo najednou volných řídicích míst!

Naschvály...

V prvních dnech po jmenování se Hodač pokusil propustit několik pracovníků redakce a jiné převést na jinou práci. Lidé v redakci odmítli převzít písemné výpovědi a převody. Ředitelka zpravodajství Bobošíková předala ochrance budovy seznam osob, které mají zakázáno vstoupit do studia. Pracovníci televize (řada z nich byla na seznamu) odmítli opustit prostory studia. Ochranka odmítla vyklidit budovu. Bobošíková zavolala policii, ale ani ta nechtěla zasahovat, protože prý nešlo o spáchání trestného činu.

Vznikla situace téměř komická. Dva týmy pracovníků ČT připravovaly dvojí vysílání a navzájem se obviňují z pirátství. Pracovníci spojů ovšem (v souladu s platnými zákony) odmítli vysílat program vytvořený rebely, a tak se stalo, že diváci, kteří přijímají na anténu (těch je většina), viděli na obrazovce pouze nápis informující o tom, že na vysílač nebyl dopraven autorizovaný signál. Majitelé satelitních antén a kabelových připojení mohli sledovat vysílání rebelů.

Od 27. prosince Hodač zastavil vysílání obou kanálů a obrátil se na Radu České republiky, aby rozhodla, který program ČT je legální, což okamžitě vyvolalo podání několika žalob; některé pro porušování povinnosti při správě cizího majetku (jakoby rebelové, kteří použili televize, která jim nepatří, k šíření svých pravd, neudělali totéž), jiné za to, že odpojil vysílání obou kanálů televize, čímž ji (televizi) připravil o výnosy z reklam. Údajně jde o škodu do milionů korun. Nejsem si jistý, co jiného měl dělat. Rebelové tím, že odmítali opustit studio na Kavčích horách, mu bránili ve výkonu jeho funkce.

Kdo má pravdu?

Zpoza oceánu nedokážu posoudit nakolik je ředitel Hodač skutečným zloduchem ohrožujícím kvalitu České televize a svobodu slova. Není také jisté, zda v pozadí odmítání poslušnosti Hodačovi není něco úplně jiného. Četl jsem názor, že státní televize je (jako každý státem financovaný podnik) značně předimenzována, zaměstnává mnohem více lidí než skutečně potřebuje, mnoho "umělců" má zajištěno díky jí velmi pohodlnou existenci. Že ve skutečnosti jde o strach mnoha jejich současných pracovníků z možné částečné nebo úplné privatizace a následných ztrát tučných honorářů.

Jedno je ale jisté. Hodač byl jmenován legálně legálním orgánem. Jeho jmenování je platné. Měla by mu být dána možnost, aby se projevil. I politik nastupující do úřadu bývá prvých pár měsíců chráněn. Ukáže-li se, že je špatným ředitelem a dále, že orgán, který ho jmenoval, je neschopen nebo neochoten jej odvolat, pak teprve (a jedině tehdy) mají pracovníci televize právo odmítnout mu poslušnost a eventuálně vstoupit do stávky a provádět vše to, co provádějí nyní. Pokud tak činí hned na začátku, aniž dali Hodačovi šanci, jde o anarchii, a zjevné porušení pracovní kázně.

Hodač sám by neměl ustupovat tlakům ulice a rezignovat jen proto, že si to někdo z jeho podřízených přeje a neoprávněně při tom využívá prostředků svého zaměstnavatele k masáži veřejného mínění ve svůj prospěch. Být jím, asi bych vyhlásil rebelům ultimátum dvaceti čtyř hodin k opuštění budovy. Ty, kteří by tak neučinili, bych po uplynutí ultimáta propustil. Podobně to udělal svého času Reagan při neoprávněné stávce letových dispečerů. Do dneška se o tomto jeho rozhodném a tvrdém kroku hovoří s úctou.

Nejsmutnější úlohu v celé věci hrají politické špičky včetně prezidenta. Ten, coby taky-umělec samozřejmě nemohl zklamat kamarádíčky, se kterými kdysi kouřil stejnou cigaretu a pil ze stejného hrnku.

Ostatní politici zcela jasně farizejsky hrají na populistickou strunu, předstírají, že jsou stejně rozhorlení a rozčílení jako samotní pracovníci televize, stejně jako oni však s tím nemohou nic dělat. Ruml prý dokonce šel ve své podpoře tak daleko, že strávil s rebely noc na Kavčích horách.

P.S. V průběhu posledních dnů se nějak vytratilo jméno Vladimíra Železného. Že by tedy teorie o připravované privatizaci byla skutečně pouze mýdlová bublina?

Podle činů poznáte je

Doplněno 31.12.2000

Čím déle sleduji dění kolem nezákonné stávky televizních zaměstnanců a "objektivitu", s jakou ostatní sdělovací prostředky o celé akci referují, tím méně sympatií mám pro jednání rebelů. Tím více je mi také líto ředitele Jiřího Hodače a jeho týmu.

Ten, ačkoliv s jasným a nezpochybnitelným mandátem a znovu potvrzen Radou ČT, není schopen prosadit vůbec nic. Tato skutečnost ovšem podle novin není tím, že ho nikdo neposlouchá, ale tím, že je neschopný (hic!). Nevím, jak může své schopnosti v dané situace prokázat. Policie odmítá zasáhnout, vzbouřenci jsou čím dál drzejší. Ubožáci a šašci typu Rumla nocují na Kavčích horách spolu se stávkujícími. Ostatní sdělovací prostředky vyjadřují tichý nenápadný souhlas s počínáním vzbouřenců. Zdá se, že už není pochyb o skutečné podstatě stávky. Jde především o zachování neměnného statusu quo. Hodač je líčen jako uzurpátor svobody, ačkoliv zatím neměl žádnou možnost tuto svobodu potlačit. (To, že se snaží vyhodit nelojální a drzé zaměstnance, není podle mě potlačováním svobody. Každý ředitel má právo provést personální změny, jaké sám uzná za vhodné, a je jasné, že se musí obklopit lidmi, kteří s ním budou ochotni spolupracovat.)

Bobošíková navštívila vzbouřence a pokusila se předat výpovědi čtyřem zaměstnancům televize, přičemž došlo k fyzickému napadení. Dav asi stovky vzbouřenců (včetně přespávavších senátorů!) prý skandoval "svoboda" při její návštěvě ve velinu. Kdo incident vyprovokoval, není jasné. Nezávislá odborová organizace (ještě nikdy jsem neviděl nezávislé odbory) ve své zprávě uvádí: Ochranka Jany Bobošíkové se při odchodu střetla s kameramanem České televize. Kameraman má zranění na krku.

Ze zpráv se dále dovídáme, že Hodač se pokusil získat podpisová práva ke všem účtům České televize a získat tak plnou moc nad finančními rezervami ČT. Pokusil! Proč by se nepokoušel, vždyť je to jeho právo. Jak jinak má vládnout v ČT?

Stát se toto kdekoliv ve fungujícím systému, policie by dávno budovu vyklidila a vzbouřenci by měli na krku několik paragrafů. Zatím má na krku několik paragrafů jen ředitel Hodač, jaký paradox!

Známka 1.7 (hodnotilo 9)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 929