Kanada den před volbami: Pravda Lež a pomluva vítězí

Vladimír Stwora

26.11.2000 Komentáře Témata: Kanada 1175 slov

Následující řádky mohou vzbudit pocit, že jsem zapřisáhlým nepřítelem liberální strany stejně jako horlivým zastáncem Alliance of Canada. První nepopírám, druhé ano. Nemyslím si, že Alliance je strana, která by znala odpověď na všechny otázky. Jak už jsem řekl na jiném místě ve Zvědavci, jsou mi sympatičtí, protože zatím neměli možnost zklamat své voliče. S mnoha věcmi v programu Alliance nesouhlasím (např. s jejich názorem na interrupci), budu-li je přesto volit, je to jen proto, že se řídím zásadou 'Z mnoha zlého vol menší'.

Do voleb do kanadského parlamentu zbývá jediný den. V posledních třech týdnech se boj o hlasy voličů stal vskutku nechutným. Za většinou nařčení, lží a pomluv lze vidět liberální stranu.

Připomeňme si, že dva hlavní rivalové v nadcházejících volbách jsou strana liberální pod vedením Chretiena a Alliance of Canada, nová, lehce pravicová strana, jejímž vůdcem je Stockwell Day.

Pokrytec a lhář Jean Chretien, současný první ministr, který v zoufalé snaze uchovat pro svou stranu třetí termín a sobě samému úřad prvního ministra, vyrukoval už před několika týdny s obviněním proti Allianci. Šlo o nařčení z jakési skryté agendy Alliance a temných sil v této straně, aniž by blíže specifikoval, co tím myslí. Způsob, jakým o straně referoval, ovšem nenechal nikoho na pochybách. Hovořil o nedozírných důsledcích pro Kanadu, kdyby Alliance přišla k moci. Tvářil se při tom tak, že ví něco, o čem nechce mluvit, ale co je nanejvýš vážné.

V zápětí zahrál demagog Chretien na citlivou notu Kanaďanů, když vytáhl druhé obvinění: Alliance prý má v úmyslu zavést two-tier health system - zdravotní systém dvou úrovní. Podle tohoto obvinění se Alliance chystá uvést v život privátní zdravotní systém, což by v důsledku znamenalo, že by si jej chudí nemohli dovolit. Nepomohlo vysvětlování a vyvrácení Stockwell Daye, že jde o překroucenou pravdu. Obvinění se drží jako helvetská víra. Zoufalý Stockwell Day v otevřené televizní debatě vyzval Chretiena, aby ho buď nazval lhářem z očí do očí, nebo aby přestal tvrdit, že Alliance chce zavést zdravotní systém dvou standardů. Chretien na otázku odmítl odpovědět tak či onak, kroutil se, až se vykroutil. Samozřejmě v následujících týdnech se v jeho projevech a v novinových článcích dál nesčetněkrát vyskytovaly zmínky o zdravotním systému dvou úrovní, který chce Alliance zavést.

Neuběhly ani tři dny a objevilo se další Chretienovo nařčení; tentokrát se týkalo interrupčního zákona. Chretien - sám horlivý navštěvovatel kostela - nařkl Stockwell Daye z náboženského fanatismu a ze skryté snahy zakázat v Kanadě interrupci. Otázka povolení potratů je pro Kanaďany rovněž neobyčejně citlivá. Před několika lety se o zákazu potratu velmi intenzivně debatovalo, příslušný zákon nakonec neprošel těsnou většinou ironicky jen proto, že proti němu hlasovali jak zastánci interrupce (zdál se jim příliš přísný), tak její horliví odpůrci. Těm se zase zdál příliš benevolentní. Stockwell Day na nařčení odpověděl jak nejlépe mohl. Řekl: "Ano, osobně jsem proti interrupci, ale svůj názor nikomu nenutím. Kdyby otázka přišla na přetřes, bylo by zřejmě nejsprávnější nechat Kanaďany rozhodnout formou referenda o této otázce..." Přesto si vysloužil od liberálů mnoho nevraživých útoků, v televizi (poplatné liberálům) se okamžitě vyrojily rozhovory s představiteli tzv. pro-life (název, který si odpůrci potratu dali, je silně zavádějící. Říkají si "zastánci života", čímž naznačují, že ta druhá skupina je "zastáncem smrti"), kteří prý už chystají petiční archy, které by patřičné referendum vyvolaly.

Debata se pak zvrhla na to, zda si Kanaďané přejí mít nábožensky založeného prvního ministra. Jako kdyby nebyla pravda, že naprostá většina dosavadních kanadských prvních ministrů, včetně toho současného, byla věřící.

Mezitím ovšem praskla na našeho drahého prvního ministra špinavá aféra s penězi. Ukázalo se, že Chretien využil svého vlivu (jako mnohokrát předtím) a osobně intervenoval u ředitele Business Development Bank of Canada, kde žádal státní půjčku 650 tisíc dolarů pro svého dobrého přítele, Yvon Duhaimena, usvědčeného kriminálníka. Tato půjčka byla už dříve Duhaimenovi odmítnuta, protože se na ni dotyčný nekvalifikoval. Ředitel zmíněné banky, François Beaudoin, odmítl půjčku poskytnout navzdory Chretienove intervenci, a byl následně přinucen k rezignaci. Stockwell Day, vůdce Alliance a Joe Clark, vůdce PC podali na Chretiena stížnost k federálnímu poradci pro etiku Howard Wilsonovi. Hovořilo se o možnosti podstoupit celou věc policejnímu vyšetřování, čekalo se pouze na závěry etického poradce.

Na tomto místě je nutno malé odbočení. Funkce federálního poradce pro etiku byla zřízena samotným Chretienem. Mělo jít o nezávislého člověka, který by rozhodoval o konfliktech zájmů a jiných etických otázkách pánů poslanců. A byl to opět Chretien, který do této funkce dosadil Howarda Wilsona. Služebně je pan Howard odpovědný - hádejte komu? Parlamentu? Kdepak. Chretienovi.

Zpátky ke stížnosti na Chretiena. Byla řádně podaná, po několika dnech vydal pan Wilson závěry svého "vyšetřování". Neshledal na jednání svého šéfa nic neetického! A co na to soudruh Chretien? Pochopitelně, směje se. Teď je prý potvrzeno, že neudělal nic špatného.

Řeklo by se, že aféra, která propukla čtrnáct dnů před volbami, liberálům ublížila. Opak je pravdou. Nakonec to byl zase Stockwell Day, kterému zůstal černý Petr. Kanaďané jsou slepí a hluší - když chtějí. Veřejné mínění nezakolísalo, liberálové dál vedou rozdílem dvaceti procent proti Allianci.

Smůla pronásledovala Allianci i nadále. Jejich kandidátka Betty Granger o několik dnů později nešťastně v projevu použila slovního spojení "Asian invasion" (invaze Asiatů), když referovala o usídlování desítek tisíc Číňanů v provincii Britská Kolumbie. To byla ovšem voda na mlýn liberálů. Konečně pořádný zločin! A nejen oni, všechny ostatní konkurenční strany okamžitě vyrukovaly s obviněním z rasismu a xenofobie. Taková obvinění jsou nejničivější a nejhůře se vyvracejí. Co na tom, že se paní Granger nejen omluvila, ale také nabídla svou rezignaci. Jakmile dojde k nařčení z rasismu, nikdo už se neodváží takovou stranu volit.

Poslední obvinění tři dny před volbami vznesené opět Chretienem: Alliance prý má skrytý plán ohledně důchodového zabezpečení a chystá se připravit ubohé nevinné starce o jejich právo na klidné stáří. A opět stejně marně argumentuje Stockwell Day, že tomu tak není. Nikdo ho v podstatě už neposlouchá.

A jak se stavějí kanadští voliči k této zatím nejšpinavější volební kampani v historii Kanady? Převážná většina z nich je znechucena praním špinavého prádla a vzájemným osočováním kandidátů. Podle průzkumu preferencí prováděných téměř ob den, se na popularitě stran nic moc nezměnilo a to navzdory tomu, že Stockwell Day podává výkon velmi slušný, kdežto Jean Chretien výkon víc než podprůměrný. Liberálové stále vedou téměř dvojnásobkem hlasů proti Allianci. Je jisté, že ačkoliv se způsobem Chretienova jednání nesouhlasí většina respondentů, jeho temná obvinění padají na úrodnou půdu. Řada voličů, která by zřejmě dříve Allianci volila docela ráda, je nyní dostatečně zastrašená a pečlivě si rozmyslí, nežli jim skutečně dá hlas. Lidi jsou natolik zblblí, že např. i učitelka mého syna ztratila před svou třídou slovo na téma Alliance=rasismus. Co se dá dělat. Vypadá to na dalších x let vlády rudých arogantů a postupné devastace země, která kdysi patřila k nejlepším zemím světa.

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 24 217