Předvolební horečka v Kanadě

Vladimír Stwora

3.11.2000 Komentáře Témata: Kanada 1172 slov

"Tak už nám to začalo, pane Bajza", říká návštěvník v krámě v knize Karla Poláčka «Bylo nás pět». "I baže, venku je pořádný samec. Čím ještě posloužím?", odvětí pan Bajza.

I tady, v Kanadě nám to už začalo. Předvolební boj. Současný první ministr Jean Chretien neodolal mámivé hudbě veřejných průzkumů, které týden po týdnu označovaly Liberal Party Of Canada jako jasné favority s neochvějnou popularitou kolem padesáti procent. Daleko, daleko za nimi se pohybovali členové nové strany Alliance of Canada s dvaceti procenty oblíbenosti a o dalších deset procent méně se drželi outsideři (stále se nevzpamatovavši po zkáze, kterou před osmi lety způsobil bývalý vůdce PC Brian Mulroney) pravicová Progressive Conservative Party pod současným vedením unaveného a vyšeptalého Joe Clarka (má mimochodem docela hezkou dceru), silně levicová, odboráři podporována New Democratic Party (dále jen NDP) v čele s mámou všech chudých, paní Alex McDonough a Bloc Québécois - strana francouzských separatistů vedena Gillesem Duceppe. Popularita všech těchto tří stran se pohybovala kolem osmi až deseti procent.

[Jean Chretien]
Vůdce liberálů Jean Chretien
66 let
[Stockwell Day]
V čele Alliance stojí padesátiletý Stockwell Day

Alliance vznikla teprve před necelým půlrokem na troskách bývalé Reform Party Prestona Manninga. Psal jsem o tom ve Zvědavci v článku Strany přicházejí a odcházejí, ale je to nakonec osobnost vůdce, která vyhrává. Původně strana západních farmářů a lovců, podle evropského standardu mírně napravo, ovšem podle kanadského (rozuměj socialistického) standardu strana pravicová, až krajně pravicová. Tak je alespoň označována celokanadským tiskem výrazně levicového zabarvení, jehož zde máme opravdu přemnoho, jmenuji např. Globe and Mail nebo Toronto Star. V čele Alliance stojí sympatický padesátník Stockwell Day, který nahradil zakladatele strany Prestona Manninga. Ukazuje se, že zvolení tohoto člověka do čela Alliance bylo zřejmě šťastným rozhodnutím, jakkoliv pro samotného Manninga to musela být hořká pilulka. Stockwell Day je distingovaný (proti Chretienovi) mladý muž kultivovaného projevu, dokáže dobře mluvit a působí příjemně i na televizních obrazovkách. Proti mečivému Manningovi má navíc tu výhodu, že je neopotřebovaný a nezkompromitovaný. Nelze mu připomenout nesplněné sliby, protože zatím neměl možnost žádné neuskutečnit - z politického hlediska je neznámý.

Na pravé straně politického spektra máme tedy v Kanadě dvě strany: Progressive Conservative (dále jen PC ) a Alliance of Canada. Původně zde byla strana jediná - PC.

Canadian Alliance (resp. její předchůdkyně Reform Party) vznikla v Albertě teprve v roce 1987 jako důsledek nespokojenosti pravicově smýšlejících občanů s dosavadní činností PC. Situace obratně využil Preston Manning k založení kontra-strany. Podobný program, podobné názory, dvě naprosto nesmiřitelné strany. Výsledkem je rozštěpenost voličské základny a z toho vyplývající nedostatečná podpora voličů, která v konečném důsledku vedla a vede k velkému náskoku liberálů.

Situace ne nepodobná té, která vznikla v Čechách po Rumlově sarajevském atentátu na Klausovu ODS. I tam nyní existují dvě nesmiřitelné pravicové strany.

Voličská základna napravo od politického spektra v obou zemích tak doplácí na politikaření, řevnivost a megaloidní touhy krátkozrakých vůdců, výsledkem čehož je volební vítězství strany středu, a to navzdory tomu, že v součtu hlasů by obě pravicové strany byly vážným konkurentem. Právě konstatované platí pro Kanadu stejně jako pro Českou republiku.

Chretien (zlé jazyky o něm tvrdí, že jeho slovník čítá všeho všudy 300 slov - myslím, že nejsou daleko od pravdy) vsadil na agresivitu a demagogii; ve svých uřvaných projevech se snaží přesvědčit veřejnost, že Alliance je strana jakýchsi temných sil, které mají blíže neurčený tajný plán a v případě zvolení by Kanadu prodali nebo pohřbili. "Nikdy, nikdy, nikdy si nenecháme zničit naši Kanadu", hřímal onehdy Chretien z tribuny. To, že to byli právě liberálové, kteří tuto dříve prosperující zemi přivedli k zoufalé zadluženosti a následnému úpadku, skromně opomněl. Chcete-li si počíst, co říkají o Chretienovi jeho oponenti, klikněte třeba na http://www.canadian.oddballs.com/main.htm

Vhodnou záminkou k přímému útoku se Chretienovi stal výrok vůdce Alliance Stockwella Daye, že v případě zvolení by nebyl proti částečné privatizaci zdravotní péče. Podle průzkumu veřejného mínění je zdravotní péče pro Kanaďany prvořadou záležitostí a není tedy divu, že se stává prubířským kamenem ve volebním boji. Kanaďané jsou přesvědčeni (pod neustálou propagandou sdělovacích prostředků), že kvalita lékařské péče se velmi zhoršuje. Něco na tom je, i když si myslím, že se to přece jen přehání. Na důležitá vyšetření a operace zachraňující život se ale opravdu čeká měsíce, ba roky, pro mnoho zákroků musí lidé cestovat do Spojených států, protože v «chudé» Kanadě se vůbec neprovádějí, v některých nemocnicích chybí nejmodernější vybavení. Je to samozřejmě jeden z mnoha pozůstatků vlády Pierra Trudeaua, který pod krásným heslem, že stejná zdravotní péče musí být dostupná všem bez ohledu na majetek, se pokusil o typickou socializaci zdravotnictví. Byli to právě liberálové, kteří podporovali státem kontrolované zdravotnictví a znemožnili soukromým klinikám, aby odlehčili přeplněným a nefunkčním státním nemocnicím. K tomu přibyla masivní, státem fundována byrokracie, nepružnost, v neposlední řadě i nedostatek finančních prostředků a výsledkem je zdravotnický systém, který jen málokoho nechává klidným.

"Now the cat is out of the bag," (nyní je kočka venku z pytle), volal Chretien z tribuny poté, co zmíněný Dayův výrok vešel v obecnou známost, jako kdyby se Day přiznal k hrůznému činu. Chretien se snaží svým posluchačům vnutit představu, že plán Alliance by kanadské zdravotnictví zcela ochromil. Existoval by prý dvojí standard: jeden pro chudé a druhý pro bohaté. Ze strany Chretiena jde o čistou lež a překrucování skutečnosti. Alliance nehlásá opuštění principu stejné zdravotní péče pro všechny, prosazuje pouze její decentralizaci (menší závislost na byrokratech v Ottawě), což by umožnilo jednotlivým provinciím zvolit si vlastní cestu v údržbě a budování zdravotní péče s eventuálním připojením soukromého sektoru - podobně, jak je to dnes v Británii. Soukromý sektor by pouze vypomáhal tam, kde státní zdravotnictví nestačí, přičemž přístup k němu by měli všichni občané bez rozdílu majetku. Náklady by byly tak jako tak hrazeny státem.

Historická zkušenost ukazuje, že výzkumy veřejného mínění jsou jedna věc a skutečné volby druhá. O tom se v době nepříliš vzdálené přesvědčil i ontarijský premiér David Peterson (rovněž liberál), který také podlehl pozitivním výsledkům preferencí své strany a vyhlásil předčasné volby v domnění, že vítězství u voličů má jisté. Dopadlo to pro něj přímo katastrofálně. Ve volbách byl na hlavu poražen a vedení se ujal Bob Rae a strana NDP, kterým nikdo ve výzkumech nedával příliš šancí.

Chretien vyhlásil předčasné volby po necelých třech a půl letech, ačkoliv jeho mandát byl na pět let. Daňové poplatníky bude tahle sranda stát dvě stě miliónů dolarů. Už po prvním týdnu předvolebního boje se šance obou hlavních stran poněkud vyrovnávají. Liberálové stále vedou, ovšem nemají už podporu 53 procent voličů, ale pouze 47. Preference Alliance se zvýšila z původních 20 na 27 procent.

Jsem zvědav, nakolik se Chretienova uřvaná a primitivní rétorika setká u voličů s úspěchem. Jestliže liberálové opravdu zvítězí, ukáže to nezvratně na politickou naivitu a nevyspělost kanadských voličů. Necháme se překvapit.

P.S. Oficiální stránku voleb najdete na http://www.elections.ca/.

Známka 1.3 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 27 075