Kdo je kdo v amerických prezidentských volbách

Vladimír Stwora

16.2.2000 Komentáře Témata: Severní Amerika 1338 slov

Blíží se americké volby. Rozhodl jsem se předložit vám stručnou charaktersitiku jednotlivých kandidátů na úřad budoucího prezidenta Spojených států. Je totiž dobré se v těchto jménech orientovat a vědět, co který kandidát prosazuje. Vždyť osoba vybraná z těchto kandidátů bude do jisté míry určovat běh největší supervelmoci světa a její názory mohou mít vliv daleko za hranicemi Ameriky.

George Walker Bush: Republikán, 54 let, ženatý, dvě děti, syn bývalého prezidenta Spojených států. Náboženským vyznáním se hlásí k Metodistům. Měl problémy s pitím, ale údajně přestal o svých 40. narozeninách.

Z jeho názorů: kritizoval Clintona za opatrnost při vedení války v Kosovu. "Jednou jsou vojáci ve válce a jejich generál má povinnost vyhrát", řekl. Podporuje obchod s Čínou, ve světle nedávno odhalených čínských špiónů řekl, že Clinton reagoval příliš pomalu. Prohlásil, že Čína není pro Ameriku strategickým partnerem, ale konkurentem. Je tvrdým zastáncem snižování osobních daní, jakožto texaský guvernér prosadil v Texasu zákon, který umožnil rekordní snížení pozemkových daní v celkové výši 1,35 miliardy dolarů. Tvrdí, že každý má právo nosit zbraň, ale hodlá tvrději postihnout dětskou kriminalitu. Je proti přerušení těhotenství, v Texasu prosadil zákon, podle kterého rodiče musí být uvědoměni v případě, že jejich dcera podstupuje přerušení těhotenství. Sám sebe nazývá "soucitným konzervativcem". O člověku, který provozuje parodickou web stránku http://gwbush.com/ proti němu prohlásil "This is a garbage man...there ought to be limits to freedom." (To je svinstvo... hranice svobody by měla být limitována.)

¨ Bush
George Walker
Bush

Bill Bradley: Demokrat, 57 let, ženatý, jedno dítě. Kritici o něm říkají, že je nudný a hloupý, nehovoří-li o basketbalu. Přiznal, že v 70. letech zkoušel kouřit marihuánu.

Z jeho názorů: Ohledně války v Jugoslávii řekl: "Zvyšujeme naše závazky, aniž bychom měli jasně definovanou strategii, jak odejít". Kritizoval Clintona za to, že Amerika dělá příliš málo, aby urychlila vstup Číny do WTO. Co se daní týče prohlásil sice, že nejlepší daňový systém je takový, který snižuje daňové břemeno, ale na druhé straně hlasoval v roce 1993 pro Clintonův plán na zvýšení daní z benzínu a zdravotního pojištění. Je zastáncem práva žen na interrupci, v roce 1991 hlasoval proti plánu Bushovy administrativy, který měl zrušit státní dotace klinikám provádějící přerušení těhotenství. Američané by měli mít ztíženou možnost vlastnit zbraně; navrhuje, aby každý majitel střelné zbraně vlastnil průkaz své identity, a v jeho plánu je úplný zákaz prodeje ručních zbraní. Zdravotní péči by zpřístupnil chudým, navrhuje, aby každé narozené dítě bylo automaticky přihlášeno do zdravotního pojištění. Mezi jeho priority patří finanční pomoc státu nemajetným a těm, kteří žijí pod existenčním minimem.

Bradley
Bill Bradley

Patrick Joseph "Pat" Buchanan: Reform Party, 62 let, ženatý, bezdětný. V roce 1966 poradce Richarda Nixona. Kritici ho nazývají antisemitou, který by rád revidoval názor na holocaust, rasistou a anti-feministou.

Z jeho názorů: Veřejně odsuzuje interrupci a je pro její naprostý zákaz. V případě zvolení by se zasazoval o dodatek k ústavě, tzv. "Human Life Amendment", který by zajistil svatá práva nenarozeným. Od počátku byl proti americké přítomnosti ve válce v Jugoslávii, řešení vidí v tom, že Srbové budou vládnou Srbům, Chorváti Chorvátům a Albánci Albáncům, to vše pod dohledem Evropanů. Co se týče obchodu s Čínou, je pro jeho omezení až do doby, kdy si Čína udělá pořádek v porušování lidských práv, a nechce dodávat vojenskou a super moderní techniku do této země. Rovněž je proti členství Číny v WTO. Tvrdí, že Američané mají právo nosit zbraně, ale usvědčeným zločincům by je nedal. Jeho osobními prioritami jsou: podpořit nezávislost a suverenitu republiky, vyčistit vše, co zaneřáďuje americkou kulturu (není mi jasné, co tím míní) a uzdravit duši Ameriky. Jeho klíčovou prioritou je ale ekonomika. Říká, že nečisté obchodní taktiky Americe velmi ublížily, což se projevilo ztrátami pracovních příležitostí. Chce na první místo postavit obyčejné americké lidi.

Buchanan
Pat Buchanan

Albert "Al" Gore: Demokrat, 52 let, ženatý, bezdětný, absolvent Harvardské univerzity. Jako reportér se zúčastnil války ve Vietnamu. Je mu vytýkáno příliš "zelené" myšlení, ve své snaze ochránit ozónovou vrstvu by prý nejraději zakázal auta. Na veřejnosti působí poměrně nudně. V mládí pracoval pro tabákovou farmu, ačkoliv je zastáncem boje proti tabákovým koncernům. I on se přiznal ke kouření marihuány v mládí.

Z jeho názorů: Plně podporoval Clintonovou administrativu při válce v Jugoslávii. Nesouhlasí se sankcemi proti Číně, tvrdí, že otevřený obchod v této zemi dříve nebo později přinese i liberalizaci v oblasti lidských práv. V daňovém systému by Gore, stejně jako Clinton, byl pro omezené snížení daní systémem tu a tam. Co se týče práva žen na přerušení těhotenství, Gore v roce 1984 hlasoval pro dodatek k ústavě, který definoval plod od okamžiku početí jako člověka, nicméně v posledních letech podporoval právo žen na interrupci. Ve zdravotnictví hodlá rozšířit současný program CHIP (Children´s Health Insurance Program ) tak, aby pokryl děti, jejichž rodiče vydělávají dosti na to, aby měli zdravotní péči zdrama a příliš málo na to, aby si mohlo dovolit soukromou zdravotní pojistku. Navrhuje univerzální péči pro děti, finanční podporu a daňové úlevy dlouhodobě nemocným. V otázce práva vlastnictví zbraní kritizoval Gore Bushe za to, že v Texasu podepsal zákon, který nedovoluje soudit výrobce zbraní za "znečisťování ovzduší" (zřejmě myšlen kouř při výstřelu). Řekl: "Budu pracovat na tom, aby z ulic zmizely zbraně." Jeho osobní prioritou je rodina a to, aby rodiče měli více času na své děti a své staré rodiče.

Gore
Albert Gore

Alan Lee Keyes: Republikán, 50 let, ženatý, tři děti. Žádné velké prohřešky o něm nejsou známy, snad jedině to, že v roce 1992 si platil sám sobě vysoký plat z fondu určeném na vlastní kampaň.

Z jeho názorů: Kupodivu je proti tzv. Affirmative action - volně přeloženo jako akce vedoucí ke zvýhodňování "menšin", barevných apod. Říká, že tyto akce odporují základnímu principu, že totiž všichni lidé jsou si rovni a že nelze nahradit jednu nepravost druhou nepravostí. Dále si myslí, že tyto akce rozdělují Ameriku, místo aby ji spojovaly. V otázce práv homosexuálů říká, že homosexualita je útok na tradiční rodinu. Na rozdíl od rasy je homosexualita druh chování, které je plně v moci jednotlivce. Co se týče daní, navrhuje úplné zrušení daně z příjmu a její nahrazení tarify a daněmi placenými při prodeji. Interrupci by zakázal; jedinou výjimku připouští, je-li ohrožen matčin život. Nemá nic proti vlastnictví zbraní. Je proti povinným modlitbám ve škole, tvrdí, že by mělo být zachováno rozdělení státu a církve. Je otevřeným kritikem OSN, o kterém tvrdí, že je nad-národní entitou, která omezuje svobodu jednotlivých států. Jeho osobní prioritou je vrátit Američanům víru v morálku a v Boha.

Keyes
Alan Lee Keyes

John Sidney McCain: Republikán, 64 let, podruhé ženatý, bezdětný. Zúčastnil se vietnamské války jako pilot, byl sestřelen, zajat a 5,5 roků vězněn a mučen (včetně dlouhých pobytů na samotkách) ve Vietnamu jako válečný zajatec. Vytýkají mu horkokrevnost a špatnou soudnost.

Z jeho názorů: V zahraniční politice podporuje expanzi NATO, kritizuje Clintonovu administrativu pro nerozhodnost a nekoherentnost. Odmítá účast NATO ve válce v Kosovu, říka, že USA se musí soustředit na své vlastní zájmy a být více selektivní. Podporuje obchodní styky USA s Čínou, ve světle nedávno odhalených čínských špiónů chce ale klást větší důraz na bezpečnost země. V daňové politice je zastáncem progresívního snížení daní, stejně jako zrušení toho, co nazývá marriage penalty - trest za manželství (má zřejmě na mysli nedostatek daňových úlev pro manžele) a daň ze smrti. Nesouhlasí s interrupcí, říká, že by se větší péče měla věnovat možným adopcím a zlepšení pěstounské péče. Výjimku v povolení interrupce by umožnil pouze v případě znásilnění, incestu a tam, kde je ohrožen ženin život. V otázce vzdělání prohlašuje, že bude bojovat, aby zastavil byrokraty ve Washingtonu a učitelské odbory od diktátu pravidel, jak vzdělávat. Chce zajistit větší autoritu jednotlivým školním distriktům a rodičům; v roce 1999 navrhl tzv. Ed-ACT - Educating America's Children for Tomorrow, který by umožnil místním školám obdržet milióny ze státních peněz.

McCain
John Sidney McCain
Známka 1.2 (hodnotilo 5)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 507