Blažený věk

(1967)

Jiří Marek

10.4.2003 Zajímavé knihy Témata: Nezařazeno, Zajímavé knihy 1172 slov

Blížil se podvečer a nebe se zachvělo pod náporem přicházejícího soumraku, střechy vysokých kopulovitých domů zářily a ulice v prohlubních mezi mrakodrapy ztemněly; jen na malou chvíli se ohlásil večer, neboť vzápětí se nad City zachvěla obvyklá bělostná záře a soumrak byl zaplašen umělým světlem, jež se každého večera rozhořelo nad obrovským městem. Prodlužovalo den a odstraňovalo soumrak, který lidi rozteskňuje. Blažený věk vyhlásil boj smutku, který nepatří do světa, v němž je vše dokonalé.

Bílý den svítil, ačkoliv slunce na obloze už nebylo.

Brzy nato zazněl nad městem vysoký tón jakési vzdálené sirény, či spíše vibrace vzduchu a věcí, chvění částeček hmoty, znějící v uších i v mozku všech lidí naráz. Neboť v City panovala Velká spravedlnost: všichni stejně na tento elektronický zvuk mohli opustit práci.

Pohyblivé chodníky se naráz rozběhly, zahučely elevátory stoupající k horním patrům ulic i k stanicím visutých drah, rozjely se pohyblivé pásy kolem domů i obchodních center, schody mířící do nitra země se spouštěly z bílého světla umělého dne do bílého světla v podzemních chodbách města.

Neboť kde bylo vlastně nahoře a kde dole? Kde byla obloha a kde strop, když oboje bylo stejně bělostné a tváře lidí nahoře i dole měly stejnou barvu?

Kdo ví, jestli je vůbec někde skutečné nebe, neboť nikdo z těch, kdo se hrnuli z továren a závodů, nehleděl ke hvězdám. Lidé hleděli před sebe, patrně na světelné sloupy, jež jim ukazovaly směr, na pohyblivé světelné noviny běžící nad chodníky, na nápisy vyrážející ze země v barevných sprškách. Bylo to krásné a mělo to svůj smysl:

OBČANE, ŽIJEŠ V BLAŽENÉM VĚKU, UVĚDOM SI TO!

Lidé nemuseli tento nápis ani vnímat, ale když je provázel na cestě k domovu s tak dokonalou neodbytností, vtiskoval se jim trvale do paměti.

_______________________________________________________

Občan City, nejšťastnější člověk na světě!

_______________________________________________________

Blažený věk, vrchol lidské civilizace!

_______________________________________________________

Občan City, první člověk na Zemi!

_______________________________________________________

Zněla hudba stále silnější a jásavější a skryté ventilátory vháněly do ulic proudy ozonizovaného uměle chlazeného vzduchu, naplněného umělými vůněmi. Dnes voněly po ulicích tropické zahrady.

Hudba, světlo, vůně a barevné sloupy světel podle názoru odborníků odplavovaly nejrychleji pocit únavy. Neustále běžící pásy světelných novin informovaly a šetřily čas. Byly odevšad viditelné a nikdo jim neunikl. Na rozích hlavních ulic zářily velké telestěny. Usmívající se dívka volala na lidi:

"Je štěstí žít v Blaženém věku! Poslechněte si nejnovější zprávy:"

_______________________________________________________

Rada Činitelů podrobila zkoumání stupeň blahobytu v City a došla k závěru, že je nejvyšší na celém světě... Vědecká stanice na umělé družici Alfa vypěstovala nový druh řasy, umožňující pokrýt nové planety... Další obytná čtvrť bude dána do provozu v nejbližších dnech. V jejích superdomech se umístí až dvacet tisíc obyvatel... Turnaj o zlatý míč pokračuje dnes v jedenadvacet hodin...

_______________________________________________________

Lidé četli nebo poslouchali tyto zprávy mlčky. Hudba zněla stále hlasitěji. Světelné sloupy hlásaly nad hlavami:

_______________________________________________________

OBČANE, USMÍVEJ SE!

PATŘÍ TI CELÝ SVĚT!

_______________________________________________________

Nikdo se však neusmíval. Lidé byli zahleděni do sebe, do svého okolí, do svých starostí a patrně do své touhy být už co nejdřív doma, třebaže i tam měl každý telestěnu podobnou té, kterou právě míjel na každém rohu ulice - dokonce i se stejným programem. Právě tak hudba byla v domácím ampliónu stejná, přerušované stejnými hesly, neboť výchova občana v Blaženém věku dosáhla dokonalosti - byla stejná pro všechny. Nicméně doma bylo něco, co na ulicích nebylo: knoflík, jímž bylo možno přístroje vypnout.

Uprostřed nejvyspělejší civilizace, uprostřed věku, jenž se také nazýval Automatizovaný, zůstala lidem touha být sám v tichu domova. Státní propaganda bojovala ovšem proti těmto přežitkům minulosti.

_______________________________________________________

Občané, setrvávejte na ulicích!

_______________________________________________________

Soukromá radost - radost minulých časů!

_______________________________________________________

Ulice jsou tvoje - žij na nich!

_______________________________________________________

Slečna na telestěnách měla okouzlující úsměv, který mnoho sliboval. A nahá ramena.

Zábavní podniky svítily fialovými světly, sršely fontány barevných žárovek, obrazy z programu, promítané do prostoru, vytvářely iluzi nezměrné radosti. Ale lidé jen málo sestupovali z chodníků, aby zavítali do zábavních středisek.

Ulice, po nichž se pohybovaly závěsné rychlodráhy, vyhýbající se navzájem s přesností tisíciny vteřiny, skýtaly nevšední podívanou. Centrální křižovatky byly vlastně obrovskými stroji na dopravu lidí, mnohaposchoďové, dokonale bezpečné, střídající pohyb chodníků s elevátory. Středem ulic projížděly volně jen policejní a vládní elektromobily.

Tu se uprostřed večera stalo něco, co porušilo běžný ráz života v City. Světelné noviny zablikaly. Bylo to znamení, že přijde zpráva obzvláště důležitá. Lidé na chvíli zvedli hlavu, v očích na chvíli bleskla zvědavost.

_______________________________________________________

Ministerstvo obranné války sděluje, že došlo k porušení meziplanetárního prostoru. Agresívní kruhy Spojených států afrických, nerespektující dohodu o demarkační výšce, vyslaly menší družici do prostoru, který patří City. Velitelství obrany bylo nuceno dát příkaz k sestřelení družice superraketovým robotem.

_______________________________________________________

Zazněla hudba, silněji než předtím. Lidé se nejistě ohlíželi. Je to dobré, nebo zlé? Stojí za to se s tím trápit, nebo je možné myslet zase na své věci? Nakonec, co je nám prostým lidem do toho?

_______________________________________________________

Občané, vyslovte své ANO s postupem své vlády!

Bojujte svým ANO proti útočným cílům SAS!

_______________________________________________________

Zdá se, že je to tedy vážnější... A stovky připravených úředníků se jako vždy vmísily mezi davy lidí s mikrofony i malými kamerami, aby zachytily reakci obyvatel. Byla nadšená a jednohlasá. Všichni vyslovovali s patrným nadšením své ANO. Byl to opět skvělý triumf demokracie Blaženého věku, jak to pohotově komentovaly zprávy v novinách.

Automatizovaný věk mohl zjišťovat mínění občanů ovšem i jinak - a také to činil. Velké podniky daly na svůj náklad zřídit zvláštní automaty, kde občan mohl při každém skončení směny pouhým stisknutím páčky odpovídat ANO, aniž byl tázán. Pro ty, kdo nehodlali stisknout páčku, byl zřízen zvláštní východ, ale ani v jednom případě ho nikdo nepoužil!

ANO! ANO! ANO! znělo ulicemi a všechny amplióny vykřikovaly toto slovo s nadšením. Z velkých telestěn zmizela usmívající se dívka a objevily se záběry krátkých, zato nadšených shromáždění. Bylo nemožné zůstat k tomu všemu netečný. Začínaly se ozývat výkřiky: "Už je dost toho jejich roztahování! Jenom se nebát a oni zalezou! Sestřelit jim ne jen jednu družici, ale všechno, co se vznese do vzduchu!"

Pozvolna ubývalo křiku v amplionech, a stejně ubývalo i lidského nadšení. Občané City, lidé Blaženého věku, se vraceli k domovu jako vždy mlčky, ledaže se trochu rozpačitě rozhlíželi kolem sebe: co mne to napadlo, že jsem byl najednou tak hlučný?

Visuté rychlodráhy se rozjížděly s obvyklou přesností, světelné sloupy hesel začaly zase tryskat ze země a podzemní rychlovlaky se řítily umělým světem pod zemí do jiného umělého světa nad ní.

Jenom ti, kdo bydlili na samém okraji města, mohli vidět malý zázrak: nebe přece jen bylo tmavé a bílá záře nad městem vypadala jako neskutečný bělostný oblak.

Mohli zakoušet zvláštní štěstí, vidět najednou noc i den. A někdy, dokonce, zahlédnout hvězdu.

Známka 1.0 (hodnotilo 4)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 1

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 1

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 19 766