Lži USA a Izraele o "velitelském centru" v nemocnici Al-Šifa byly vyvráceny

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2023/11/9878-lzi-usa-a-izraele-o-velitelskem-centru-v-nemocnici-al-sifa-byly-vyvraceny.htm

Andre Damon

Izrael již několik týdnů tvrdí, že nemocnice Al-Šifa, největší nemocnice v Gaze, je využívána jako vojenské velitelské středisko, aby ospravedlnil neúnavné bombardování nemocnice, při němž zahynuly desítky lidí a zranění nemohli vstoupit ani odejít, což je součástí série zjevných válečných zločinů.

[Na tomto s...]
Na tomto snímku z videa zveřejněného Izraelskými obrannými silami ve středu 15. listopadu 2023 provádějí izraelští vojáci bojové operace v nemocnici Al-Šifa ve městě Gaza. [AP Photo/Izrael Defense Forces via AP]

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek připustil, že v nemocnici nejsou žádní rukojmí: „Měli jsme silné indicie, že jsou [rukojmí] drženi v nemocnici Šifa. Pokud tam byli, byli odvezeni“.

Ve zprávě zveřejněné na X 27. října Izraelské obranné síly (IDF) prohlásily, že nemocnice Al-Šifa „slouží jako hlavní sídlo teroristické činnosti Hamásu“. Zpráva byla doprovázena animací zobrazující rozlehlý komplex táhnoucí se stovky metrů pod nemocnicí. Tvrzení Izraele několikrát zopakovali představitelé Bílého domu, Pentagonu a ministerstva zahraničí.

V úterý mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl: „Máme informace, že Hamás a palestinský Islámský džihád využívají některé nemocnice v pásmu Gazy, včetně nemocnice Al-Šifa, a tunely pod nimi ke skrývání a podpoře svých vojenských operací a k zadržování rukojmích.

Biden ve čtvrtek toto nepodložené tvrzení zopakoval: „Situace je následující: Hamás se dopouští prvního válečného zločinu tím, že ukrývá své velitelství a své ozbrojené síly pod nemocnicí. A to je fakt“.

Na dotaz jednoho z novinářů, „aby upřesnil, jaké důkazy Spojené státy viděly, že Hamás má velitelské centrum pod nemocnicí Al-Šifa“, Biden odpověděl: „Ne, to vám nemohu říci. Neřeknu vám to.

Ve středu IDF zveřejnily video, na němž je vidět půl tuctu útočných pušek, dvě neprůstřelné vesty a počítač, které byly podle nich ukryty za přístrojem magnetické rezonance v nemocnici Al-Shifa. Nebyl učiněn žádný pokus o vysvětlení, proč přístroj magnetické rezonance se silným magnetickým polem při svém provozu nerozeslal zbraně po místnosti.

[Na tomto s...]
Na tomto snímku z videozáznamu zveřejněného Izraelskými obrannými silami ve středu 15. listopadu 2023 jsou vidět některé zbraně, které byly podle IDF nalezeny v centru magnetické rezonance v nemocnici Al-Šifa ve městě Gaza. [AP Photo/Izrael Defense Forces via AP]

Izraelské „důkazy“ byly tak chatrné, že se je styděla podpořit i vláda USA.

Na čtvrteční tiskové konferenci se zpravodajka Al-Džazíry Patty Culhaneová zeptala mluvčí Pentagonu Sabriny Singhové: „Takže říkáte, že video s rozmazaným notebookem, neprůstřelnou vestou a hrstkou zbraní – to potvrzuje to, co jste řekla, tedy že v nemocnici operuje Hamás?“ „Ano,“ odpověděla.

Hamás využívá – nemocnice Šifa je jednou z nich – nemocnice v Gaze k provádění teroristických akcí.

Culhane se zeptal: „Existuje nějaké video, které by to potvrzovalo?“, na což Singh odpověděl: „Nechám to být.

Později ve čtvrtek, po dvou dnech prohledávání okolí nemocnice, IDF prohlásily, že našly vozidlo plné útočných pušek a otvor vedoucí do podzemní stavby v areálu nemocnice.

V osmdesátých letech minulého století sám Izrael provedl rekonstrukci nemocnice, včetně „velkého cementového sklepa, v němž se nacházela nemocniční prádelna a různé administrativní služby“, poznamenal Haaretz.

Od začátku izraelského útoku na Gazu zaznamenala Světová zdravotnická organizace nejméně 137 útoků na zdravotnická zařízení, které si vyžádaly 521 mrtvých a 686 zraněných, včetně 16 mrtvých a 38 zraněných zdravotnických pracovníků.

Humanitární situace v Gaze je katastrofální, dochází k masovému hladovění a dehydrataci. Čtvrtek byl pátým dnem v řadě bez aktualizace počtu mrtvých, který v pátek činil více než 11 078, z toho 4 506 dětí a 3 027 žen. Organizace spojených národů přičítá absenci zpráv „kolapsu služeb a komunikací v nemocnicích na severu země“.

Telekomunikační služby v Gaze byly ve čtvrtek opět přerušeny poté, co dodavatelé oznámili, že jim zcela došly pohonné hmoty, a po izraelských úderech na komunikační infrastrukturu.

Již druhý den po sobě nevjela do pásma Gazy žádná nákladní auta s humanitární pomocí poté, co se v důsledku nedostatku paliva zhroutila humanitární infrastruktura země. Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě uvedla, že od pátku již nebude schopna koordinovat konvoje s humanitární pomocí.

Izraelské síly zaútočily na centrální čerpací stanici ropy u severního vchodu do uprchlického tábora Al Maghazi, přičemž zabily devět lidí a desítky dalších zranily. Obraz humanitární situace, který poskytla OSN, je katastrofální:

Aktivní pozemní operace v centru Gazy nadále narušovaly pohyb humanitárních týmů a sanitek a bránily lidem v uspokojování jejich základních potřeb, zejména potravin a vody. Domácnosti v západních čtvrtích města Gazy volaly o pomoc poté, co jim došly potraviny a pitná voda. Kvůli přítomnosti izraelských vojáků na místě a bojům údajně nemohly opustit své domovy. Četné žádosti domácností a rodinných příslušníků uvězněných pod budovami a zničenými domy zůstaly bez odezvy; Palestinský červený půlměsíc (PRC) nebyl schopen reagovat na stovky žádostí o pomoc a evakuaci.

Již více než deset dní nefungují na severu pásma Gazy žádné pekárny a na trhu není k dispozici pšeničná mouka. Ve zprávě zveřejněné na X Světový potravinový program napsal: „7. října 23 pekáren. Dne 17. října 5 pekáren. Dne 31. října 1 pekárna. Dnes NULA pekáren. Poslední smluvně zajištěná pekárna @WFP v Gáze byla uzavřena kvůli nedostatku paliva. Potravinovou pomoc dnes potřebuje téměř celé obyvatelstvo.

Poznámka editora

A svět se dívá jinam. Všichni předstírají, že se vlastně nic neděje. Zvěrstva, která páchá Izrael, nedělal ani Hitler, ani Stalin, ani Pol Pot. A přes to neexistuje jediná mezinárodní sankce vyhlášená proti Izraeli a na Netanjahu není vydán zatykač pro zločiny proti lidskosti. Hnusný svět dvojího metru.

Článek byl publikován 20.11.2023


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.