Zpravodajská stanice Fox News - vyvážené nebo „vyvážené“ zpravodajství?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/09/976-zpravodajska-stanice-fox-news-vyvazene-nebo-bdquovyvazeneldquo-zpravodajstvi.htm

Petr Mapla

Žiji v České republice, dá se říci uvědomělý občan, který má rád, pokud se svět točí alespoň podle nějakých pravidel, a kterému někde vzadu v hlavě sídlí myšlenka na určitou rovnost, spravedlnost a pocit určité fair play.

Není tomu tak dávno, co jsem se vrátil ze studijně-pracovního pobytu v Londýně. Pobýval jsem tam téměř dva roky. Po mém návratu zpět do ČR jsem si pořídil satelit, abych si mohl oprašovat svoji angličtinu; a kde jinde si ji oprašovat, než na zpravodajských stanicích. Postupným procházením nabídky se mi vykrystalizovaly následující stanice Sky News, BBC World, CNN Int., EuroNews, NBC a především americká Fox News (vysílaná přes packet satelitního operátora CanalSatélite).

Zatímco sledování klasik jako Sky News či BBC World mě nezaujaly ničím výjimečným (chápej ve smyslu normálního fungování zpravodajské stanice a přinášení zpráv z domova i ze světa), tak naopak americká stanice Fox News mě nechává tak trochu v úžasu, jak také může zpravodajství také fungovat.

Samozřejmě, žiji v České republice, a proto můj pohled asi bude poněkud zkreslený úhlem pohledu na americké zpravodajství. Pokud se pan Stwora rozhodne publikovat tento příspěvek, rád bych chtěl zeptat těch, kdo mají tu čest v Americe už nějakou dobu žít, na pár otázek ohledně této zpravodajské stanice a vůbec asi práce zpravodajství v Americe jako takového.

Na začátek je třeba říci, že zpočátku jsem byl stanicí Fox News tak trochu nadšený (především pod dojmem z fungování zpravodajství tady u nás v Evropě), systém zpráv je poněkud odlišný od všedního podávání zpráv zde v Evropě. Nicméně už od začátku se mi na samotné prezentaci zpráv, rozhovorů, analýz apod. nezdálo něco, co jsem si z počátku nedovedl vysvětlit. Fox News sleduji už téměř měsíc a musím říci, že se tato stanice stala pro mě určitým fetišem, studijní látkou, dalším světem ve světe a já nevím co ještě. Nyní tedy mé poznámky a otázky:

Výše zmíněné otázky byly položeny proto, že je Fox News nejsledovanější zpravodajskou stanicí v Americe. Pokud by to byla nějaká lokální stanice, asi bych s myšlenkou "Idioti" nad vším mávnul rukou, ale tahle stanice má celostátní záběr! Je pravděpodobné, že mnoho lidí nemá čas sledovat další zpravodajství a je velmi smutné, pokud jejich jediným zdrojem je právě tahle stanice. Vidím to ve i ve svém okolí zde v ČR, lidé se podívají na zpravodajství na TV NOVA a prakticky okamžitě mají názor utvořen.

Ještě nakonec menší připomínku. To, že některé výše položené otázky byly zmíněny v souvislostech k Bushovi neznamená, že jenom protože je tato stanice asi probushovská, je pro mě důvodem, proč nemám rád Fox News. Po přečtení předvolebních programů Bushe a Kerryho, vlastně nevím, zda bych si vůbec vybral, koho volit. Jde mi o princip, jde mi o to, že přesně takovéto pojmutí zpravodajství a nebo vůbec takové nazírání na život se může jednou obrátit proti všem.

Článek byl publikován 23.9.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.