Nejhorší dohoda všech dob - Austrálie zaplatí USA za své jaderné ohrožení

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2023/03/9587-nejhorsi-dohoda-vsech-dob-australie-zaplati-usa-za-sve-jaderne-ohrozeni.htm

Moon Of Alabama

V minulém přehledu jsem se zmínil o dohodě AUKUS. Poprvé byla oznámena v září 2021. Tehdy jsem napsal:

USA, Velká Británie a Austrálie včera oznámily, že posledně jmenovaná země nakoupí ponorky s jaderným pohonem, které budou sloužit USA v boji proti Číně.

Pro USA je to obrovské, ale krátkodobé vítězství, pro Velkou Británii je to také výhra a pro Austrálii ztráta strategické suverenity a kontroly nad rozpočtem.

Je to další americká facka Francii a Evropské unii. Dohoda naštve Nový Zéland, Indonésii a samozřejmě Čínu. Naruší mezinárodní režim nešíření jaderných zbraní a může vést k další vojenské nuklearizaci Jižní Koreje a Japonska.

Austrálie má v současnosti šest konvenčních ponorek. Objednala si nové ve Francii, ale od této dohody kvůli AUKUSu upustila:

Cena za nové ponorky, kterou bude muset Austrálie zaplatit, bude mnohem vyšší než za francouzské. Na francouzskou zakázku již byly vynaloženy přibližně 3 miliardy dolarů. Francie bude oprávněně požadovat další kompenzaci za její zrušení. Nový kontrakt s USA nebo Velkou Británií bude stát více než francouzský, ale bude zahrnovat pouze 8 místo 12 lodí. Vzhledem k tomu, že k udržení jedné ponorky na moři jsou zapotřebí tři ponorky (další dvě jsou na výcviku nebo v rekonstrukci), skutečná hlídkovací kapacita australského námořnictva se sníží ze 4 na 2-3 souběžné ponorky na moři.

Mnohem vyšší cena menšího počtu komplikovanějších lodí naruší obranný rozpočet Austrálie na další desetiletí.

Dále jsem naznačil, že v dohodě s AUKUSem mohlo hrát roli vydírání.

Několik dní po tomto oznámení byly zveřejněny nové podrobnosti, které naznačovaly, že Austrálie si bude jaderné ponorky pronajímat od USA, protože stavba nových ponorek potrvá mnoho let. Modernizovala by přístav v Perthu, aby byl schopen obsluhovat lodě s jaderným pohonem:

Perth tak bude vybudován jako základna, která bude kompatibilní s pravděpodobným trvalým umístěním amerických jaderných ponorek. Ty nesou jaderné zbraně.

„Pronajaté“ ponorky, nebo alespoň jejich pohonné části, by samozřejmě stále obsluhovali američtí nebo britští námořníci. Australané již mají problémy s udržením posádek svých stávajících ponorek. Těch několik, které budou k dispozici pro „pronajaté“ lodě, nebude stačit na jejich provoz. Australané by z velké části platili za privilegium být hosty na palubě ponorek, kterým nepochybně velí USA.

Celková pozice Austrálie nevypadala dobře:

Australský těžební boom poháněný vzestupem Číny se chýlí ke konci. Země bude muset snížit svůj rozpočet a bude muset hledat nový hospodářský model.

Proč jsem to ale označil za „obrovskou, ale krátkodobou výhru“ pro USA?

Výhrou je, že USA získaly v Austrálii ponorkovou základnu a dostanou za její používání zaplaceno. To vypadá dobře, pokud je záměrem vést studenou válku s Čínou. Je však pochybné, zda je to nutná strategie, a stejně tak je pochybné, zda může být úspěšná. Výrobcům zbraní se to samozřejmě bude i tak líbit.

Je to však jen krátkodobá výhra v tom smyslu, že USA kvůli ní ztratí mnoho svých současných i potenciálních budoucích partnerů. Svého partnera v rámci QUAD Indii a Japonsko degradovaly na druhořadé postavení. V Indonésii, Malajsii a dokonce i v Singapuru zvýšily podezření z případných nekalých plánů proti nim.

V květnu 2022 si Austrálie zvolila nový parlament. Ve vládě nahradili liberály labouristé. Zjistilo se, že nové ponorky a celý obchod jsou extrémně drahé. To byla příležitost ji pohřbít:

Řešení by bylo zřejmé: Vykašlat se na celý obchod s AUKUSem a koupit německé ponorky.

Skutečným důvodem dohody mohlo být přání USA získat v Austrálii přístav a základnu, odkud by mohly vysílat své vlastní jaderné ponorky k obtěžování Číny.

Nabídka Austrálii na nákup jaderných ponorek byla pravděpodobně učiněna pouze proto, aby se odstranil odpor australské veřejnosti proti umístění jaderných ponorek (s jadernými zbraněmi) na kontinentu.

Austrálie na tom bude lépe bez nich.

Nový premiér Anthony Albanese však neměl odvahu prosadit ukončení dohody. Minulý týden tři zúčastněné země oznámily nové podrobnosti:

Australský program jaderných ponorek bude v příštích třech desetiletích stát až 368 miliard dolarů, přičemž federální vláda potvrdila, že koupí nejméně tři jaderné ponorky americké výroby a přispěje „významnými dodatečnými zdroji“ americkým loděnicím.

Australská vláda si počátkem příštího desetiletí pořídí tři použité ponorky třídy Virginia, a to v závislosti na schválení americkým Kongresem.

V rámci přelomového obranného a bezpečnostního paktu AUKUS, který byl dnes ráno oznámen v San Diegu, bude možné zakoupit další dvě.

Mezitím budou pokračovat konstrukční a vývojové práce na zcela nové ponorce známé jako SSN-AUKUS, která „využije“ práce, jež již Britové provádějí na náhradě svých ponorek třídy Astute.

Tuto ponorku – která bude tvořit třídu AUKUS – by nakonec provozovaly jak Spojené království, tak Austrálie, a to s využitím amerických bojových systémů.

Od počátku 40. let 20. století do konce roku 2050 bude každé dva roky postavena jedna ponorka a do poloviny roku 2050 bude australskému královskému námořnictvu dodáno pět lodí SSN-AUKUS.

Nejzajímavější je nákup použitých lodí třídy Virgina. Mnohem lepší by byla leasingová smlouva. Ponorky s jaderným pohonem jsou mimořádně drahé. Jejich palivo z 60 % obohaceného uranu bude nutné velmi dlouho střežit. Austrálie nemá s ničím jaderným žádné zkušenosti.

Bývalý australský premiér Paul Keating označil dohodu za nejhorší dohodu v historii:

Paul Keating označil plán výstavby jaderné ponorky Aukus v hodnotě 368 miliard dolarů za „nejhorší dohodu v dějinách“ a „nejhorší mezinárodní rozhodnutí“ labouristické vlády od doby, kdy se Billy Hughes pokusil zavést brannou povinnost.

Bývalý labouristický premiér se ve středu v Národním tiskovém klubu neobyčejně ostře ohradil proti Albanově vládě a vyčetl jí „nekompetentnost“ labouristů, kteří v době, kdy byli v opozici a neměli k tomu „žádný mandát“, podpořili rozhodnutí podepsat smlouvu s Aukusem.

...

Řekl, že 368 miliard dolarů, které se vynakládají na pořízení pouhých osmi jaderných ponorek – třídy Virginia a ponorek nové generace SSN-Aukus – je „nejhorší obchod v celé historii“, protože místo toho se mohlo koupit 40 až 50 konvenčních ponorek.

Keating také prozradil, že Francie, která přišla o kontrakt na konvenční ponorky třídy Attack ve prospěch Aukusu, nabídla „novou dohodu“ na „nejnovější francouzské jaderné ponorky“.

Ty by vyžadovaly pouze „5% obohacený uran, nikoli 95 %, ve zbrojní kvalitě“ a měly by „pevné datum dodání“ do roku 2034 za „pevné ceny“, uvedl. Keating tvrdí, že Francouzi nedostali „žádnou odpověď“.

James Acton, odborník na jadernou obrannou politiku, se k dohodě vyjádřil:

((((James Acton))) @james_acton32 – 20:16 UTC – 13. března 2023

Vzhledem k tomu, že @POTUS, @RishiSunak a @AlboMP oznámili plán ponorky AUKUS, zde je mé hodnocení technických rizik a rizik šíření jaderných zbraní.

BLUF: Vynaložili velké úsilí na zmírnění těchto rizik, ale ta, která přetrvávají, jsou skutečná a významná.

Odkaz na video s oznámením

(1/n)

Zde je plán (ve zkratce):

  1. Británie & USA nasazení SSN* do Austrálie (od roku 2027
  2. Austrálie uvede do služby SSN třídy Virginia zakoupené od USA (od ~2032
  3. Austrálie uvede do služby SSN AUKUS, navržené a vyráběné společně s Velkou Británií (od počátku 40. let 20. století

*SSN = útočná ponorka s jaderným pohonem.

(2/n

...

Acton podrobně popisuje rizika této transakce. Ta jsou obrovská. Vedle finančních, technologických a časových rizik jsou tu také otázky šíření jaderných zbraní. Dohoda odporuje Smlouvě o nešíření jaderných zbraní, a pokud Austrálie získá od MAAE výjimku pro tuto dohodu, ostatní země budou žádat o podobné výjimky.

Reagoval jsem na Actonův druhý tweet:

Moon of Alabama @MoonofA – 20:24 UTC – 13. března 2023

  1. je to, co USA chtěly od AUKUSu.
  2. bude mít převážně americkou posádku a bude pouze pod nominálním velením AUS.
  3. je pro AUS příliš nákladný a nikdy se neuskuteční.

Austrálie vynaloží miliardy na modernizaci námořní základny HMAS Stirling v západní Austrálii, aby ji USA a Spojené království mohly využívat pro své rotační stanice. Další miliardy „investuje“ do jaderných loděnic v USA a Spojeném království. Zaplatí miliardy za lodě třídy Virginia, nad nimiž bude mít jen malou suverenitu.

Konstrukce ponorek jsou dlouhé komplikované programy. Návrh první várky lodí třídy Virginia zabral 35 milionů hodin práce a stavba první z nich si vyžádala devět milionů hodin práce. Nová ponorka SSN-AUKUS bude mít podobné náklady a problémy. Já například očekávám, že se žádná z nich nikdy nepostaví. Ani Austrálie, ani Spojené království na ně nemají peníze.

Přesto – politické dopady se budou ozývat ze všech stran.

Touto dohodou Austrálie v podstatě platí USA přemrštěnou cenu za konfrontaci s největším australským zákazníkem, Čínou. Její sousedé jsou nespokojeni. Indonésie se ozývá kvůli riziku šíření jaderných zbraní, stejně jako Malajsie. Evropa je rozladěna, že Austrálie zrušila dohodu s Francií a odmítla novou francouzskou nabídku. Dohoda nezvyšuje bezpečnost Austrálie.

Členové Labouristické strany, kteří viděli rozhovor s Keatingem (video), pochopí, že jejich stranické vedení se rozhodlo špatně.

Co je třeba udělat, aby se to zvrátilo?

The Worst Deal Ever - Australia To Pay U.S. For Nuclear Insecurity vyšel 15.3.2023 na Moonofalabama.org. Překlad v ceně 561 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Tak nějak mi to přijde hodně podobné s naším nákupem předražených, nespolehlivých a zbytečných F-35. Je zřejmé, že američtí Rambové obtěžují svým vojenským šrotem každou tzv. spřátelenou zemi a devótní politici těch zemí jen plní jejich přání. S devastujícím dopadem na vlastní obyvatelstvo, obrovským zadlužením a zvýšeným ohrožením svých zemí. K tomu je nutno vědět, že z těchto obchodů v řadách stovek miliard nebudou mít obyčejní Američané vůbec nic. Nepostaví se jediná škola, neopraví jediný most. Jediní, kdo budou bohatnout, jsou držitelé akcií zbrojařských firem.

A kdo že jsou ti držitelé akcií zbrojářských firem? Naši dobře známí BlackRock a Vanguard. Titéž, co vlastní menšinový podíl ČEZu, kvůli kterým vyváží ČEZ naši elektřinu na Lipskou burzu a pak ji kupuje zpět za spotové ceny. Titéž, kteří se neštítí nechat vyhodit do povětří Nord Stream zásobující polovinu Evropy plynem, aby mohli tento plyn bezohledně rabovat z břidličných písků v Americe a dovážet tankery přes půl zeměkoule do Evropy a dále prodávat za desetinásobek. Cituji z americanfaith.com:

Společnosti BlackRock Inc. a The Vanguard Group, Inc. drží velké podíly v největší světové společnosti vyrábějící zbraně a v hlavních zpravodajských médiích.

Společnost Lockheed Martin Corp. celosvětově působící v oblasti letectví, zbrojení, obrany, informační bezpečnosti a technologií vydělala v roce 2019 více než 50 miliard dolarů, což z ní podle údajů společnosti Statistia činí největší společnost vyrábějící zbraně na světě.

Společnosti BlackRock Inc. a The Vanguard Group - dvě největší světové firmy spravující aktiva - vlastní dohromady přes 39 milionů akcií společnosti Lockheed Martin. Obě společnosti pro správu financí dohromady vlastní více než 14 % akcií tohoto dodavatele zbrojních systémů.

Společnosti BlackRock a Vanguard významně vlastní společnosti Boeing, Northrop Grumman, Raytheon a General Dynamics.

Jak dlouho ještě bude svět ustupovat těm rabiátským grázlům?

Článek byl publikován 16.3.2023


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.