Zázraky se dějí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/08/953-zazraky-se-deji.htm

Alan Cabal

Noviny USAToday psaly nedávno o novém společném projektu firem Qualcomm a American Airlines. Jde o systém "Pico cell", umožňující cestujícím na palubě letadel používat za letu vlastní mobilní telefony. Podle toho, co bylo uvedeno, jde o satelitní systém pracující na principu celulární minivěže umístěné přímo na palubě letadla.

Pan Monte Ford, šéf informačního oddělení American Airlines neskrýval nadšení: "Fungovalo to skvěle. Volal jsem svou ženu, volal jsem do své kanceláře, volal jsem svým přátelům v Paříži. Kvalita zvuku byla výborná. Rozuměl jsem každé slovo jasně a čistě."

V dobách dřevních, tedy před Pico cell, bylo téměř nemožné uskutečnit hovor vlastním mobilem z paluby letícího letadla. Spojení je v podstatě technicky nemožné, letí-li letadlo rychleji než 370 km/h nebo je-li ve výšce nad 2,400 metrů.

Navzdory tomu byli cestující letu 93 Todd Beamer, Mark Bingham, Jeremy Glick a Edward Felt nějakým zázrakem schopni to osudné ráno 11. září 2001 uskutečnit z paluby letadla celou řadu hovorů přes své mobilní telefony. Stejně tak se to bez problému povedlo Peteru Hansonovi, který se svou ženou a dcerou mířili toho dne do Disneylandu. Peter Hanson volal svému otci z letadla letu číslo 175. Velmi dramatický byl rovněž hovor z paluby letadla číslo letu 11. Uskutečnila ho Amy Sweeneyová v čase, kdy letadlo mířilo na severní věž dvojčat. Barbara Olsonová měla dva hovory na účet volaného z letadla mířícího na Pentagon, letu 77. Jeden byl jejímu manželovi, druhý do vládní budovy.

Původní oficiální verze byla, že všechny tyto hovory byly uskutečněny z mobilních telefonů z paluby letadel. Ale jak postupně narůstal skepticismus a na scéně se objevil Grassy Knollers, začalo být oficiální tvrzení poněkud zamlžené. Objevila se verze, že volající použili Airfones (některá letadla jsou vybavena telefony u každého sedadla, pozn. vydavatele), u kterých aerolinky účtují 10 dolarů za minutu. Vhodným kandidátem byla paní Olsonová (z mobilu se na účet volaného nevolá), ale tato teorie brzy padla, když se ukázalo, že je v protikladu s původním tvrzením, totiž že paní Olsonová a Felt volali ze zamčeného WC. A tam Airfones prostě nejsou.

V blízké době povstane z popela toho hrozného dne vícero technologických divů a zázraků. V laboratořích Reverse Engineering stále zkoumají nezničitelný pas Satama al-Suqamiho. Sám jsem si obstaral nedávno nový pas poté, co se můj starý rozpadl - a to jsem ho pouze nosil deset let v kapse. Al-Suqamiho pas vydržel destrukci WTC. Chci taky takový!

Profesionální kuželkáři budou jistě mile potěšeni, až vědci objeví síly, které způsobily pád WTC-7 (jde o budovu vedle dvojčat, která nebyla zasažena, pozn. vydavatele). A vzhledem k tomu, že sám často létám, by mě velmi zajímalo, jaký mechanismus použil Mohammed Atta k tomu, aby se objevil na videozáznamu na letišti v Portlandu, jak prochází kontrolou k letadlu směr Boston. Jeho auto bylo nalezeno zaparkováno v Bostonu.

A nakonec jistě všechny majitele okrasných zahrad potěší zázračná tráva PentaGrass. Ať už je udělána z čehokoliv, je to skutečně mimořádný materiál. Vzdoruje ohni, explozi, nejsou na ni zřetelné hluboké brázdy, trosky letadla, neublíží jí letecký benzín ani olejové skvrny, zavazadla, a těla cestujících se prostě ztratí. Hromádka udělána sousedovic psem na takovém trávníku nemá šanci.

Kdo by byl řekl, že taková katastrofa přinese tolik pozitivních změn v našem životě?

Článek MIRACLES AND WONDERS byl uveřejněn v New York Press 27.července.

Článek byl publikován 19.8.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.