Kdo vyhrává a kdo prohrává ukrajinskou válku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/11/9402-kdo-vyhrava-a-kdo-prohrava-ukrajinskou-valku.htm

Eric Zuesse

Spekuluje se o tom, že USA/NATO vyhrávají vojenskou válku na Ukrajině (tím, že vyzbrojují a velí ukrajinským ozbrojeným silám – jde o zástupnou válku na straně USA), a také se spekuluje o tom, že Rusko vyhrává vojenskou válku na Ukrajině (pomocí vlastních sil), ale „válečná mlha“ a propagandistické programy dominují vojenské válce na obou stranách (jak na straně USA a spojenců, která získává své „informace“ od ukrajinské vlády), tak na ruské straně, která získává své „informace“ od ruské vlády.

Je to válka na dvou frontách: vojenské a ekonomické. A tato „válečná mlha“ se týká POUZE vojenské stránky války. NEvztahuje se na ekonomickou frontu.

Mlha války“ je téměř stoprocentní nejistota na vojenské frontě a nikdo zatím neví, která strana vlastně tuto válku vojensky vyhrává.

V OSTRÉM KONTRASTU: Ekonomická fronta je stoprocentně řízena investory a nesporně se projevuje ve změnách příslušných hodnot měn na obou stranách: hodnota rublu vůči dolaru a libře a euru dnes oproti 1. lednu 2022, což bylo původní datum ještě předtím, než kdokoli jasně věděl, že Rusko 24. února 2022 napadne Ukrajinu a okamžitě bude zasaženo totální ekonomickou válkou proti Rusku: intenzivními primárními a sekundárními sankcemi s cílem vytvořit ekonomickou železnou zeď mezi Východem a Západem, ekonomickou blokádou (ze strany „Západu“) proti Rusku.

Zde jsou tyto ekonomické změny a vítěz, zatím, na válečné EKONOMICKÉ frontě je jasně a jednoznačně vidět v každém z těchto tří grafů:

Jak je z toho patrné: Bezprostřední reakcí investorů na invazi z 24. února 2022 byla myšlenka, že ruská ekonomika bude rozdrcena „Západem“; od května však existuje pozoruhodně stabilní přesvědčení investorů, že místo toho bude západní (tj. britská/americká a spojenecká) ekonomika rozdrcena – rozdrcena čím? Zdrceny sankcemi Spojeného království/USA a jejich spojenců a tím, že Spojené státy/UK vyhodily do povětří plynovod Nord Stream, aby Evropu připravily o to, co bylo a dlouho bylo nejlevnějším a nejvydatnějším zdrojem energie pro Evropu: Rusko. Nyní budou spotřebitelé i průmysl v EU za energii hrubě přeplácet, protože se jejich vlády spojily se Spojeným královstvím a USA proti Rusku, místo aby se spojily s Ruskem proti Spojenému království a USA. Budou za to v příštích letech platit vysokou cenu, protože se spojily se Západem místo s Východem.

Nacisté v drtivé většině podporují Ukrajinu proti Rusku a nyní vedou celý Západ. Spotřebitelé a průmysl ve Spojeném království a v Evropě – a dokonce i v samotné Americe – budou za nacistickou politiku svých vůdců tvrdě platit. Jsou to snad demokracie? Lze se také zeptat: Je Rusko demokracií?

Who Is Winning, Who Is Losing, The Ukraine War? vyšel 10.11.2022 na orientalreview.org. Překlad v ceně 190 Kč Zvědavec.

Poznámka editra

Autor by udělal lépe, kdyby se vyhnul slovům jako "demokracie". Degraduje tím vlastní článek. Mně osobně z té prázdné floskule naskakuje vyrážka a myslím, že nejsem sám.

Článek byl publikován 12.11.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.