Finanční situace Zvědavce se stává neudržitelnou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvedavec/2022/09/9335-financni-situace-zvedavce-se-stava-neudrzitelnou.htm

Vladimír Stwora

Zvědavec existuje na alternativní scéně od roku 1999, takže nějakých 23 let. Celou tu dobu jde o one-man-show tedy projekt jednoho muže. Jeden člověk dělá všechno od základního programování přes administrátora serveru, návrh a optimalizaci databází, psaní SQL příkazů, zabezpečení a obranu proti útokům (denně registruji zhruba 1000 pokusů o vlámaní se dovnitř), moderování diskuzí za článkem a k tomu – jen tak mimochodem přípravu vlastního obsahu. Výběr článků ze zahraničních zdrojů, jejich překlad předpokládá denně přečíst množství materiálů, vytřídit balast, odhadnout, co by vás mohlo zajímat, pak text přeložit, upravit pro html kód, případně opatřit obrázky a publikovat. Dříve jsem i více psával vlastní články, mám jich tady ve Zvědavci téměř 1400, poslední dobou už cítím únavu a opotřebování.

Proč to dělám? Protože si myslím, že ta práce je potřebná. Zvlášť v dnešní šílené době, kdy nám oficiální informační zdroje s bezbřehou drzostí tvrdí nad obrázkem modrého čtverce, že to je žluté kolečko. Lež byla povýšena na standard a pravda je pronásledována, ostrakizována, poplivána. Tak, jak zpívá Jarek Nohavice ve své písničce Pravda a lež. Nazývají pravdu desinformací a sami šíří desinformace. A to s takovou drzostí, že se člověk občas musí sám sebe ptát, jestli se neplete a jestli nakonec nemají pravdu oni.

Ve Zvědavci nemám reklamu. Občas jsem s tím koketoval, občas tady reklama byla, ale vždy minimálně tak, aby nenarušila sdělení. Problém s reklamou je dvojí. Jednak často obtěžuje, je otravná, skoro uráží svou naivitou, podsouvá čtenářům něco, co nejspíše nechtějí a pak – a to hlavně – dávám inzerentu nechtíc informace o svých čtenářích. Kdo sem chodí, jak často a odkud, jaký má počítač, jak velkou obrazovku, jaké extensions má nainstalováno ve svém prohlížečí, jakou verzi Javy používá, samozřejmě jeho IP adresu… Takový Google dokáže z těch jednotlivých návštěv na nějakém serveru utvořit velmi zneklidňující profil čtenáře. Takže googlovskou reklamu tady nechci. A Google zase nechce mě. Kdysi jsem s nimi chvíli spolupracoval, ale jednou jsem uveřejnil nějaký článek, už si nepamatuji detaily, ale Google to vyhodnotil jako pornografii a zablokoval mi zobrazování jejich reklam dokud text neodstraním. No, a já jsem ho neodstranil. Od té doby mám u něj černý puntík, ještě mi dluží nějakých 70 dolarů, které u nich zamrzly, protože oni vyplácejí až od 100 a těch zbývajících 30 mi už nedovolí vydělat. Vím, že to jde obejít, ale chtěli po mě tolik osobních údajů při uzavírání účtu, včetně mého telefonního čísla a čísla mých bot, že jsem se na ně vykašlal.

Jiní inzerenti, kteří by byli ochotní zde inzerovat, platí málo. Tak málo, že to je spíše urážka. Ve stylu neurážejte nás spropitným. On ani ten Google příliš neplatí, rozhodně ne tolik, aby mi to pokrylo provoz serveru alespoň z 20 %.

Samozřejmě jsou inzerenti, kteří platí slušné částky, ale ti inzerují jen u mainstreamových médií a mezi kluky, co spolu mluví. Navíc Zvědavec má oficiálně punc dezinformačního webu a slušný inzerent si tady neopře ani kolo.

Na provoz serveru potřebuji měsíčně 35 tisíc korun. Je to moc? Není. Ne v dnešní době. Jiné, mnohem menší servery a s menším obsahem operují běžně v částkách od 100 tisíc výše. Neziskovky, vládní servery mají rozpočty i v částkách milionů, ačkoliv obsah, který nabízejí, by se vešel do blogu WordPress.

Přesto se už roky nedaří vybrat potřebných 35 tisíc ani jeden měsíc. Podívejte se na graf:

[Příjmy v r...]
Příjmy v roku 2022

Uvažoval jsem i o předplatném a zamčení vybraných (tzv. prémiových) článků podobně, jako to mají dnes Babišovky, takový systém jsme už kdysi na Zvědavci měli. Možná by to byla cesta. Jenže to bude nutně znamenat pokles čteností právě u těch článků, které by mělo číst co nejvíc lidí. A tím to vlastně jde proti duchu Zvědavce.

Vím, že doba je zlá pro všechny, inflace drtivá, vyhlídky chmurné. Ale uvědomte si, zda a jak moc je důležité být v obraze a dostávat informace, které mainstream vědomě potlačuje. Pokud se nechcete změnit v chodící zombie volící pětikolku a plivající na vše ruské, chodit každých pár měsíců na očkování, protože tak to říkali v televizi, měli byste podpořit server, který se snaží ukázat vám věci z jiného pohledu. Věřím, že Zvědavce nenecháte padnout.

Článek byl publikován 25.9.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.