Rusko-čínský blok posiluje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/09/9331-rusko-cinsky-blok-posiluje.htm

Ray McGovern

„Drazí přátelé,“ stalo se okřídleným oslovením během oficiálních čínských a ruských jednání při setkání prezidentů XI. Ťin-pchinga a Vladimira Putina v Samarkandu minulý čtvrtek 16. září. Zkušený novinář Ray Mc Govern, který zná Asii jako svoje boty, proto usuzuje, že není žádný náznak toho, že by čínská podpora Putinově invazi něco změnila. Podle jeho názoru, pokud se Putin rozhodne zvýšit ante na Ukrajině, XI by ho pravděpodobně podpořil.

Řada čínských analytiků pochybuje, že by se tolerance rozšířila na rozdmýchané problémy Číny v Jihočínském moři nebo na opačném Tchaj-wanu, ale většina čínských analytiků neočekávala, že Čína bude tolerovat, natož podporovat, ruskou invazi na Ukrajinu. Takže váš odhad je stejně dobrý jako můj. Pod profesí solidarity „Drahý příteli“ se skrývá závazek posílené čínsko-ruské dohody, která prozrazuje záměr úzce se koordinovat – a to i před jakýmikoli velkými vojenskými iniciativami USA nebo jejich zástupců.

Některá vzájemná prohlášení solidarity mohou znít jako standardní, ale je důležité si uvědomit, že blok získal další ocelovou výztuž. Každá země přislíbila silnou podporu „základním zájmům té druhé“. “ – pro Rusko, re. Ukrajina; pro Čínu, re. Tchaj-wan. Vzájemná podpora „zájmů“ byla dána do popředí v oficiálním čínském čtení rozhovoru Putin-Xi, v němž Prezident XI. zdůraznil, že Čína bude spolupracovat s Ruskem ve všech oblastech.

Některá vzájemná prohlášení solidarity mohou znít jako standardní, ale je důležité si uvědomit, že blok letos získal další ocelovou výztuž. Každá země přislíbila silnou podporu „základním zájmům té druhé“. “ Pro Rusko, re. Ukrajina, pro Čínu re. Tchaj-wan.

Putin ve svých poznámkách zdůraznil „klíčovou roli“, kterou hraje „zahraničněpolitický tandem Moskva a Peking“ při zajišťování globální a regionální stability. Vyjádřil také uznání za „vyváženou pozici našich čínských přátel v souvislosti s ukrajinskou krizí“.

Putin také potvrdil pokrok v ruském obchodu s Čínou: „V loňském roce vzrostl obchod o 35 procent na více než 140 miliard dolarů. Za prvních sedm měsíců letošního roku se náš obchod zvýšil o dalších 25 procent. Jsem přesvědčen, že do konce roku dosáhneme nových rekordních úrovní a v blízké budoucnosti zvýšíme náš roční obchod na 200 miliard dolarů nebo více.“

Pro osobní poznámku, na počátku 60. let, kdy jsem byl zodpovědný za analýzu čínsko-sovětských vztahů, dosáhl vzájemný obchod 200 milionů dolarů. Je pravda, že bilaterální vztahy byly tehdy v háji. Ale přesto je 200 milionů a 200 miliard dolarů něco, co jsme si ani v nejdivočejších snech nepředstavovali.

Konečně, hned po včerejším setkání Putinem, Martha Raddatzová z ABC přečetla do televizní kamery následující moudrá slova:

„Vzhledem k tomu, co se stalo na Ukrajině, kdy Rusko ztrácí území a jeho síly jsou označeny jako slabé a nešťastné, i když Rusko nic od XI nedostane, bude setkání signalizovat protizápadní pouto, které je významné – opravdu významné.“

‘Dear Friends’ Xi and Putin: Project Unity vyšel 15.9.2022 na antiwar.com Přeložil a zredigoval Jan Vítek.

Článek byl publikován 23.9.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.