Až do Oděsy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/08/9296-az-do-odesy.htm

Pepe Escobar

S tím, jak se euroasijská integrace stane ještě silnějším vektorem, bude ruská diplomacie upevňovat nový normál.

Dmitrij Medveděv, který si libuje ve svém odpojení, stanovil zákon o speciální vojenské operaci (SVO). Bez obalu potvrdil, že existuje „jeden a půl“ scénáře: buď jít až do konce, nebo vojenský převrat na Ukrajině, po němž bude následovat přiznání nevyhnutelného. Třetí možnost neexistuje.

To je tak jasné, jak to jen jde: vedení v Moskvě dává vnitřnímu i mezinárodnímu publiku jasně najevo, že nová dohoda spočívá v pomalém vaření kyjevské žáby v obrovském kotli a zároveň v leštění jejího statusu finanční černé díry pro kolektivní Západ. Dokud nedosáhneme bodu varu – což bude revoluce nebo puč.

Souběžně s tím budou Páni (zástupné) války pokračovat ve své vlastní strategii, která spočívá v drancování oslabené a vystrašené Evropy, kterou pak obléknou do parfémované kolonie, aby ji imperiální oligarchie mohla bezohledně vykořisťovat ad nauseam.

Evropa je nyní jako TGV na útěku – bez potřebných hollywoodských produkčních hodnot. Za předpokladu, že nesejde z trati, což je riskantní, může nakonec dorazit na nádraží s názvem Agenda 2030, Velký příběh nebo jiné označení NATO/Davos du jour.

Za současného stavu je pozoruhodné, jak se „okrajová“ ruská ekonomika sotva zapotila, aby „ukončila hojnost“ nejbohatšího regionu planety.

Moskva ani nepomýšlí na vyjednávání s Bruselem, protože není o čem vyjednávat – vzhledem k tomu, že mrňaví eurokraté budou ze svého zombifikovaného stavu vyhozeni až ve chvíli, kdy se hrozivé socioekonomické důsledky „konce hojnosti“ konečně promítnou do toho, že se po kontinentu budou potulovat rolníci s vidlemi.

Možná je to vzdálené celé věky, ale průměrný Ital, Němec nebo Francouz si nevyhnutelně spojí souvislosti a uvědomí si, že to jsou jejich vlastní „vůdci“ – národní nuly a většinou nikým nevolení eurokraté – kdo jim dláždí cestu do chudoby.

Budete chudí. A bude se vám to líbit. Protože my všichni podporujeme svobodu pro ukrajinské neonacisty. Tím se pojem „multikulturní Evropa“ dostává na zcela novou úroveň.

Ujíždějící vlak samozřejmě může vyjet z trati a zřítit se do alpské propasti. V takovém případě by se z trosek mohlo něco zachránit – a „rekonstrukce“ by mohla být na pořadu dne. Ale co rekonstruovat?

Evropa by vždy mohla obnovit novou Říši (zhroutila se s třeskem v roce 1945); měkkou Říši (vznikla na konci druhé světové války); nebo se rozejít se svými minulými neúspěchy, zazpívat „Jsem svobodná“ – a spojit se s Eurasií. Nesázejte na to.

Získejte zpět taurské pozemky

SVO se možná brzy radikálně změní – což už tak bezradné obyvatele amerického Think Tanklandu a jejich vazaly v Evropě přivede k ještě většímu šílenství.

Prezident Putin a ministr obrany Šojgu vážně naznačují, že jedinou cestou k vytáčení číselníku bolesti je cesta vzhůru – vzhledem k přibývajícím důkazům o terorismu na ruském území, podlé vraždě Darji Duginové, nepřetržitému ostřelování civilistů v pohraničních oblastech, útokům na Krym, použití chemických zbraní a ostřelování Záporožské elektrárny, které zvyšuje riziko jaderné katastrofy.

Toto úterý, den před dovršením půlročního období SMO, to stálý zástupce Krymu v Kremlu Georgij Muradov jen upřesnil.

Zdůraznil nutnost „reintegrace všech taurských zemí“ – Krymu, severního Černomoří a Azovského moře – do jednoho celku, a to „v nejbližších měsících“. Tento proces označil za „objektivní a požadovaný obyvatelstvem těchto regionů“.

Muradov dodal, že „vzhledem k úderům nejen na Krym, ale i k neustálému ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, přehrady Kachovské nádrže, mírových objektů na území Ruska, DNR a LNR, existují všechny předpoklady pro to, aby byly akce banderovského režimu kvalifikovány jako teroristické.“

Závěr je nevyhnutelný: Na pořad dne se dostává „politická otázka změny formátu speciální vojenské operace“. Koneckonců

Washington a Brusel „již připravily nové protikriminální provokace aliance NATO-Bandera“.

Když tedy zkoumáme, co znamená „obnovení taurských zemí“, vidíme nejen obrysy Novorosie, ale především to, že bez toho, aby se Oděsa stala opět ruskou, nebude mít Krym – a tedy ani Rusko – v Černém moři žádnou bezpečnost. A ta navíc vyřeší dilema Podněstří.

K tomu se přidává Charkov – hlavní město a špičkové průmyslové centrum Velkého Donbasu. A samozřejmě Dněpropetrovsk. To všechno jsou cíle SVO, celé kombo má být později chráněno nárazníkovými zónami v Černihivské a Sumské oblasti.

Teprve pak by byly „úkoly“ – jak je nazývá Šojgu – SVO prohlášeny za splněné. Časový rámec by mohl být osm až deset měsíců – po útlumu za generála Wintera.

Vzhledem k tomu, že SVO s turbodmychadlem jede dál, je jasné, že Říše chaosu, lží a drancování bude až do příchodu království podporovat a vyzbrojovat kyjevskou raketu – a to bude platit zejména po návratu Oděsy. Nejasné je, kdo a jaká parta zůstane v Kyjevě, která se bude vydávat za vládnoucí stranu a dělat speciály pro Vogue, zatímco bude řádně plnit masu imperiálních diktátů.

Je také jisté, že kombinace CIA a MI6 bude nepřetržitě zdokonalovat obrysy masivní partyzánské války proti Rusku na mnoha frontách – plné teroristických útoků a nejrůznějších provokací.

Ve větším měřítku je to však nevyhnutelné ruské vojenské vítězství v Donbasu a poté „všechny taurské země“, které zasáhne kolektivní Západ jako smrtící asteroid. Geopolitické ponížení bude nesnesitelné; o geoekonomickém ponížení vazalské Evropy ani nemluvě.

S tím, jak se euroasijská integrace stane ještě silnějším vektorem, bude ruská diplomacie upevňovat nový normál. Nikdy nezapomínejte, že Moskva neměla problémy normalizovat vztahy například s Čínou, Íránem, Katarem, Saúdskou Arábií, Pákistánem a Izraelem. Všichni tito aktéři různými způsoby přímo přispěli k pádu SSSR. Nyní se – až na jednu výjimku – všichni soustředí na Úsvit euroasijského století.

All the Way to Odessa vyšel na Strategic Culture Foundation 26.8.2022. Překlad v ceně 375 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 30.8.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.