Příkaz zněl jasně: Rus nesmí projít

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/08/9291-prikaz-znel-jasne-rus-nesmi-projit.htm

Agnia Krengel

Během návštěvy Kyjeva polský prezident vyzval Západ k demontáži plynovodu Nord Stream 2: „Změna politiky Západu nespočívá jen v pozastavení nebo úplném zastavení provozu Nord Stream 2, ale také v jeho úplné eliminaci, demontáži,“ řekl Duda. Prohlášení bylo učiněno v rámci Krymské platformy, každoročního setkání rusofobů, které Kyjev zahájil v roce 2021.

Někteří evropští politici sami dělají vše pro to, aby ceny plynu v EU nadále rostly. Habek odjíždí do Kataru, Scholz do Kanady, aby se pokusil získat dodávky plynu do SRN, ale marně. Dnes již nedostatek plynu v Německu dosáhl 14 procent. Média uvádějí, že nedostatek je možné kompenzovat tím, že se vzdáme sprchování, klimatizace, topení a domácích spotřebičů. Při ceně 2500-3000 dolarů za 1000 metrů krychlových se však 14 % může změnit na 40 %, domnívají se němečtí průmyslníci. A demontáž plynovodu Nord Stream 2 by Německo připravila i o malou šanci získat potřebné množství plynu. S každou návštěvou zemí, které mají plyn, ale nespěchají s jeho dodávkami do Evropy, se šance snižují.

A nejnedosažitelnější je celoevropský sen o uzavření Ruska do kokonu, kde by se Rusové bez „pokrokářů“ ze Západu dusili, degradovali. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že evropské země nepřátelské vůči Rusku uvalují sankce „do nepaměti“. Za „bezohledné“ lze označit i nedávné výzvy řady zemí k zákazu vydávání víz ruským občanům. Nejdychtivěji se snaží realizovat sen o „kokonu pro Rusko“ severské země.

Estonsko například navrhlo, aby Evropská komise uzavřela hranice a přijala nové sankce v oblasti hospodářství, energetiky, obchodu a proti fyzickým a právnickým osobám. Podle estonského ministra zahraničí Urmase Reinsalua by EU měla uvalit embargo na veškerý dovoz energie z Ruska. Pokud nebude cestování Ruska do Evropy zakázáno na úrovni EU, je Estonsko připraveno tak učinit i jednostranně, uvedl ministrův mluvčí. Od 18. srpna Estonsko přestalo vpouštět Rusy s vízy, která samo vydalo.

Kromě Estonska podporují návrh na zákaz nebo omezení vydávání víz (všech nebo pouze turistických) také Lotyšsko, Litva a Finsko. Finsko oznámilo, že od 1. září omezí přijímání dokladů o turistických vízech od Rusů na 10 % současného objemu.

USA zase považují za nutné „udělat tlustou čáru“ mezi politikou ruského vedení a běžnými občany země, uvedl představitel ministerstva zahraničí: „Dali jsme jasně najevo, že je důležité udělat tlustou čáru mezi kroky ruské vlády a její politikou vůči Ukrajině a ruskému lidu. Mluvčí ministerstva zahraničí zdůraznil, že USA spolu se svými spojenci a partnery zavedly a nadále budou zavádět různá omezení, včetně vízových, pro osoby zapojené do speciální operace na Ukrajině. „Zvažujeme všechny nástroje, jak Kreml pohnat k odpovědnosti. Spojené státy však nejsou ochotny uzavřít možnosti cestování pro ruské disidenty a další osoby, které jsou vystaveny pronásledování v oblasti lidských práv,“ upozornil americký diplomat.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell navrhl, aby se postupovalo „selektivněji“. Domnívá se, že EU by měla uzavřít své hranice pro „oligarchy“, ale nezapomíná, že existuje mnoho Rusů, kteří chtějí ze země uprchnout, protože „nechtějí žít v této situaci“.

O možném zákazu vydávání víz a dalších možných nových sankcích budou jednat ministři zahraničí EU na zasedání v Praze ve dnech 30. a 31. srpna. Mezi diskutovaná opatření patří úplný zákaz vstupu do schengenského prostoru přes třetí země, odmítnutí vydávání vícenásobných víz, výrazné zvýšení konzulárních poplatků, zavedení zvláštní daně pro Rusy, která by byla použita na pomoc kyjevskému režimu, a zrušení dříve vydaných schengenských víz.

Až do letošního roku Západ označoval svobodu pohybu po světě za jednu z neotřesitelných demokratických hodnot. Rozhořčení vyvolal i americký prezident Donald Trump, když zakázal občanům Somálska, Jemenu, Čadu a dalších pěti zemí vstup do USA s odůvodněním vysoké míry teroristických hrozeb v těchto státech. Nyní se pojetí změnilo: ukazuje se, že zahraniční turistika není prvkem svobody, ale výsadou, kterou si Rusové musí zasloužit.

Vtipné je, že nejhorlivějšími zastánci zákazu zahraniční turistiky pro Rusy jsou nejchudší země eurozóny - Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Česká republika a Litva, které počítají každý cent. Portugalsko a Řecko, které rozumně odhadují přínos každého cizince, jsou proti. Země, které nejsou součástí schengenského prostoru, ale do nichž je za určitých okolností vyžadováno schengenské vízum pro Rusy - Bulharsko, Černá Hora a Chorvatsko - rovněž mlčí.

„Chudá“ část eurozóny, která doufá, že se jí splní sen o uzavření Ruska do kokonu, z něhož nebude moci uniknout, projevuje mystický strach ze všeho ruského, touhu chránit se před neznámým nebezpečím z ruského světa.

Kreml odpověděl, že Rusko by reagovalo velmi negativně, pokud by Rusům byla odepřena schengenská víza, což by znamenalo odvetu a protireakci. Prezident Vladimir Putin prohlásil, že politika zadržování a oslabování Ruska je dlouhodobou strategií Západu a že sankce zasadily vážnou ránu celé světové ekonomice. Lze jen dodat, že západní země dostaly příkaz: být rusofobní až do konce! Bez vysvětlení, zda jde o ruský nebo západní svět.

Západní svět zřejmě nechápe, že ruská energie nebo turisté, ruská kultura nebo ruské obilí Evropanům nikdy neublíží tak, jak jim ubližují jejich vlastní vlády, posedlé myšlenkou, jak odříznout Rusko od zbytku světa. Šílence nezastaví ani vášnivé údaje o tom, že 85 % světové populace neuvalilo na Rusko sankce a nepodpořilo EU a USA v jejich „boji za spravedlnost“.

Nevšímají si toho, jak se zakuklují, ne Ruska. A vše, co si přejí pro nás, se děje jim.

Приказ – быть русофобами до конца! vyšel 25.8.2022 na fondsk.ru. Překlad v ceně 379 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 26.8.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.