Systémová cena letadel F-35 zakoupených fialovou vládou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/08/9266-systemova-cena-letadel-f-35-zakoupenych-fialovou-vladou.htm

Michael Svatoš

29. července uvedl v pořadu Akademie vojenský analytik Martin Koller zajímavá čísla kolik bude Českou republiku stát nákup letadel F-35. Vzhledem k tomu, že ke svým výpočtům Martin Koller neuvedl zdroje svých astronomických cifer, dnes vám předložíme analýzu na toto téma:

Podle zprávy rozpočtového výboru kongresu USA z roku 2018 byla systémová cena jednoho letadla F-35 stanovena v roce 2017 na 420 milionů dolarů (10,5 miliardy CZK)! (Systémová cena zahrnuje celkovou cenu za nákup, veškerý provoz a veškerou údržbu a upgrady jednoho letadla po dobu jeho životnosti! Doba životnosti F-35 je 8000 letových hodin. F-35 tyto hodiny odlétá za 30-35 let.)

Podle zprávy šéfa vojenského výboru kongresu USA z března 2021 se už systémová cena jednoho letadla F-35 díky inflaci vyšplhala na 640 milionů dolarů (16 miliard CZK!)

Podle zprávy ředitele programu F-35 americké armády generálporučíka Erica Ficka z března 2022 se předpokládá, že systémová cena jednoho letadla F-35 brzy vzroste a tento trend růstu bude trvalý. (Za zmínku stojí, že krátce po té, co generálporučík Fick, tuto informaci zveřejnil, byl odvolán a nahrazen!)

800 miliard korun tak bude pravděpodobná systémová cena, kterou Česko zaplatí za nákup a provozování 24 letadel F-35 po dobu jejich životnosti!

V této ceně je kalkulováno pouze s náklady na letadlo a jeho provoz a údržbu. Jedno letadlo F-35 tak bude Čechy stát 33 miliard korun! V ceně není zahrnuta nutná generální přestavba letišť a další logistické základny, která je pro provoz F-35 nutná.

Ve výpočtu je zahrnuto zdražování systémové ceny letadla F-35 v průběhu příštích 40 let. Vysvětlení – systémová cena se počítá jako dvojnásobek nákupní ceny letadla v daném roce, dělený dobou životností letadla. Pro pochopení v roce 1984 utrácel americký prezident Ronald Reagan za jedno letadlo F-16 19 milionů USD. V roce 2018 (za 34 let) už ale Slovensko nakupovalo jeden F-16 za 114 milionů EUR. Cena letadla F-16 tak vzrostla za 34 let šestinásobně! Letadlo F-35 je náhradou za letadlo F-16. Systémová cena údržby jednoho letadla F-15, tak bude za 34 let v roce 2058 – 12 krát 2 miliardy děleno 34 = 705 milionů CZK. Zatím co letos by byla jen 2krát 2 miliardy děleno 34 = 118 milionů CZK. K systémovým cenám je třeba připočíst každý rok 1/34 nákupní ceny F-35 = + 60 milionů. A potom všechny vedlejší náklady – letiště, piloty, české vojenské techniky, výzbroj a hlavně náklady na přestavbu-upgrade letadla F-35, ke které musí dojít v polovině jejich životnosti – Jako příklad uvedeme letadla MIG-29, které Československo zakoupilo v roce 1989. Dnes je těmto nyní Slovenským letadlům 33 let a mají být poslána, aby bojovala na Ukrajině. Ještě v létě 2019, ale chtěla Slovenská vláda podepsat s Ruskem kontrakt za 2,5 miliardy CZK na upgrade těchto letadel o novou elektroniku! Jednotková cena upgradu letadla MIG-29 tak vychází na 200 milionů CZK po 33 letech! F-35 je oproti MIG-29 konce sovětské éry narván elektronikou, jeho upgrade tak bude mnohem dražší. Obecně je třeba vojenskou elektroniku v letectvu vyměnit jednou za 10-20 let! Ostatně zkuste dnes používat jako jediný prostředek komunikace Siemens ME45 – v roce 2002 – vítěz testu o nejlepší mobil v Česku.

Navíc podle amerických odborných vládních údajů – musí každé letadlo F-35 prodělat po 60 až 72 měsících svého provozu tzv. údržbu v depu! Tuto údržbu v depu nelze provést ani na žádném z letišť amerického letectva, a letadla F-35 kvůli ní musí být odeslána do specializovaného leteckého závodu. Tam se celé letadlo F-35 důkladně rozebere, prozkoumá a znovu složí. Tato údržba v depu jednoho letadla trvá několik měsíců, a je finančně mimořádně náročná.

Největším z řady průšvihů F-35 je podle jeho US pilotů chybou konstrukce způsobená prudká ztráta letových vlastností při úhlu útoku (angl. termín – angle of attack) vyšším než 20 stupňů! (Všechny moderní stíhačky mají tento problém až od úhlu útoku 45 stupňů! A SU-35 ještě vyšší!) A tzv. odlamování součástí stealth povrchu letadla při zapnutí přídavného spalování, bez kterého nelze vést současný letecký boj.) V důsledku obou jevů dochází k možnému narušení strukturální integrity letadla F-35, a to musí na revizi. Paradoxně se tak F-35 nehodí zejména pro úkoly, pro které bylo českou vládou vybráno! Česká vláda odůvodňuje nákup F-35 potřebou střežit vzdušný prostor Česka a NATO proti Rusku – a to v době míru znamená rychlé stínování ruských letadel SU-35 pohybujících se podél hranic NATO, a v době války jejich zachycení, odvrácení útoku a případně zničení. Pro dobu míru s Ruskem tak potřebujete rychlé, levné a spolehlivé nízkonákladové letadlo (typicky Gripen). A pro dobu případné války s Ruskem – potřebujete v Českém prostoru – logisticky nenáročné letadlo schopné operovat z 500 metrové vzletové a přistávací dráhy – typicky – rovného úseku lepší cesty I a nebo II. třídy. (Typicky Gripen). A ještě ušetříte.

Veškeré systémové náklady na provoz 14 Gripenů stály Českou republiku 1 až 2 miliardy CZK ročně! Veškeré systémové náklady na provoz 24 F-35 budou Česko stát ročně 32 miliard CZK, a to podle US vládních materiálů platných pro provoz a údržbu letadel F-35 v USA, a průměrného zdražování systémových cen předchůdce letadla F-35 letadla F-16 za 34 let! Česká vláda se tak asi definitivně zbláznila.

V naší analýze je cena asi poloviční oproti ceně, kterou uvedl Martin Koller. Naše cena ovšem vychází z materiálů publikovaných vládou USA. A zdá se být nemožné, aby systémová cena letadel F-35 nakoupených vládou Česka byla výrazně nižší než jejich systémová cena zveřejněná Kongresem USA. Vláda Česka ani česká média tak nemohou tuto spodní hranici takřka 1 bilionu korun zpochybňovat. Jeden bilion korun představuje skoro 2/3 příjmu státního rozpočtu Česka! Fiala tak hodlá jeden ze 40 příštích státních rozpočtů Česka utratit celý na svá letadélka F-35. Petrovi Fialovi bude letos 58 let. Za 40 let mu tedy bude 98 let, a s největší pravděpodobností už nebude. Jenže důsledky toho, že nepostaví byty pro budoucí rodiče, nezlepší školní výuku pro budoucí české vědce, že zadluží republiku, a že nemodernizuje naši ekonomiku – tvrdě postihnou naše dnešní děti a vnoučata – ostatně právě proto soudím, že Fiala musí skončit ještě dřív než nadělá mnohem větší paseku než celé Bruxelae!

F-35 je nejdražší vojenský program USA v celé jejich historii! A v USA jej nepovažují za úspěšný – právě kvůli jeho vysokým cenám.

Článek vyšel 1.8.2022 na michalpetr.com.

Článek byl publikován 5.8.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.