Velký bratr zakázal udílení cen Velkého bratra v USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/07/913-velky-bratr-zakazal-udileni-cen-velkeho-bratra-v-usa.htm

Vladimír Stwora

Tenhle článek měl vyjít už v dubnu, kdy se udílení konalo. Ale vlivem naprostého nezájmů sdělovacích prostředků a zjevné izolovanosti celé akce, nepronikla informace o jejím konání dokonce ani na ověřené informační servery, ze kterých většinou čerpám (jako www.whatreallyhappened.com). Zprávu o udílení cen Velkého bratra za rok 2003 v USA jsem si přečetl až na serveru Privacy International. Omlouvám se tedy za pozdní dodávku.

21. dubna se mělo v USA konat 6. udílení cen Velkého bratra. Bohužel slavnostní ceremonie byla přerušena hned v počátku. Na pódium se dostavil muž, který se prezentoval jako zvláštní agent Liddy. Oznámil, že udílení cen Velkého bratra zakazuje, protože organizace Privacy International poskytla materiální podporu teroristům tím, že v roce 2003 udělila cenu "Za dlouhodobé ohrožení" Osamu bin Ladenovi.

Zdá se nicméně, že policie nedomyslela přesnou formulaci zákazu. Zakázala udílet cenu Velkého bratra, ale zapomněla zakázat ceremonii jako takovou. Organizátoři zareagovali pohotově a všechny ceny na místě přejmenovali. :-) "Cena Za návrh nejvíce porušující naše soukromí se stala Cenou za nejokatější znásilnění práva, ocenění Firma nejvíce zneužívající právo na soukromí se změnilo na Cenu za zastření hranic mezi veřejným a soukromým sektorem a titul Nejhorší vládní úředník se změnil na cenu Za netečnost státního úředníka.

Obávám se, že příště se ten trik už nepovede.

Namísto plastiky boty našlapující na lidskou hlavu udíleli organizátoři velkou roli červené pásky. V anglicky mluvících zemích se totiž pro byrokracii často používá výraz red tape - červená páska.

A zde jsou vítězové:

Cenu Nejokatější znásilnění práva (původně "Firma nejvíce porušující naše soukromí") obdržel systém MATRIX (Multi-state Anti-Terrorism Information Exchange). MATRIX je databáze udržována státem Florida a soukromou společností Seisint. Obsahuje křížové reference a údaje ze státních i soukromých databází a je doplněna prostředky pro analýzu dat. Je přístupná policejním složkám všech států, které přistoupily na tento program.

Cenu Za zastření hranic (původně Firma nejvíce zneužívající právo na soukromí) obdržely aerolinky Northwest Airlines za spolupráci s NASA při vývoji neinvazních neurologických senzorů (non-invasive neuro-logic sensors) a systému skanování cestujících. Northwest Airlines poskytla NASA soukromá data za tři měsíce o všech svých cestujících pro testování a zkoušení systému pro profilování pasažérů a "těžbu informací" - termín v angličtině zní data mining.

Cenu Za netečnost státního úředníka (původně Nejhorší vládní úředník) obdržela agentura TSA (Transportation Security Administration) za udržování seznamu cestujících, kteří by neměli létat. Seznam je distribuován všem aerolinkám. Cestující na seznamu je podroben zvlášť přísné prohlídce a často je mu znemožněno letět. Je známo, že seznam je plný chyb, řada zcela nevinných lidí byla na jeho základě podrobena ponižujícím prohlídkám a buzeraci letových úředníků. ACLU se snaží existenci seznamu zpochybnit soudní žalobou a poukazem na neústavnost.

Zpracováno podle materiálů Privacy International.

Článek byl publikován 31.7.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.