Kyjev tvrdí, že je připraven zaútočit na Krymský most při první příležitosti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/04/9120-kyjev-tvrdi-ze-je-pripraven-zautocit-na-krymsky-most-pri-prvni-prilezitosti.htm

Lucas Leiroz

Zdá se, že ukrajinská vláda je ochotna dále stupňovat své vojenské akce jen proto, aby pokračovala v konfliktu, v němž nemá šanci zvítězit. Dne 21. dubna jeden z kyjevských představitelů oznámil, že se chystají bombardovat a zničit Krymský most.

[...]

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov ve svém nedávném projevu prozradil, že kyjevské ozbrojené síly jsou připraveny kdykoli zaútočit na most a mají v plánu jednat při první možné příležitosti. Jeho slova v rozhovoru pro Rádio NV nenechávají o ukrajinských záměrech nikoho na pochybách: „Kdybychom měli možnost to udělat, už bychom to udělali. Pokud bude příležitost to udělat, určitě to uděláme“. Danilov se také vyjádřil k důvodům tohoto plánu a zmínil strategickou hodnotu mostu, jehož zničení by do značné míry znemožnilo pohyb ruských vojsk.

S Danilovovým prohlášením je mnoho problémů. Ve skutečnosti je možné hovořit o „strategické hodnotě“ zničení Krymského mostu, což však zdaleka neznamená jeho oprávněnost. Mnoho antihumanitárních opatření má „strategickou hodnotu“, ale je třeba se jim vyhnout prostě proto, že jde o právně a eticky nesprávné postupy. Například právě proto, aby se vyhnula nepřiměřeným civilním obětem a škodám na historickém dědictví, upouští Moskva od nadměrného použití letectva během speciální vojenské operace na Ukrajině. Není pochyb o tom, že by eskalace použití letectva měla i strategickou hodnotu.

Pečlivé měření vlastních činů, aby se zabránilo hromadným obětem, by mělo být postojem každé strany během konfliktu. A právě to by se mělo očekávat od Kyjeva, uvážíme-li, že zničení mostu by způsobilo civilní oběti, neboť v oblasti se stále pohybují nevojenské osoby a zcela by znemožnilo tok zboží mezi Krymem a zbytkem ruského území, což by mohlo vést k velkým zásobovacím deficitům a sociálním krizím.

Kromě humanitárního a etického argumentu je však hlavním faktorem jiný: Kyjev ohlašuje vojenské útoky na svrchované území Ruské federace. Kerč i Taman, města spojená mostem, jsou součástí Ruska, takže útok by zasáhl nehraniční ruskou zónu a její příslušné námořní území, což by znamenalo vážnou provokaci. Riziko eskalace konfliktu na svrchované území Ruska může být pro ukrajinskou stranu příliš vysoké.

Slova Dmitrije Medveděva, místopředsedy ruské bezpečnostní rady, tuto předpověď reakce v případě útoku potvrzují: „Doufám, že [Oleksij Danilov] chápe, na co by se Rusko v odvetě zaměřilo“. Již dříve mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že Moskva by bombardování mostu interpretovala jako teroristický útok, a oznámil, že Moskva již v tomto ohledu jedná, aby zabránila jakýmkoli ukrajinským akcím: „Takové prohlášení [o možném bombardování Krymského mostu] není ničím jiným než oznámením možného teroristického činu; to je nepřijatelné (...) Kolem mostu a všech strategických objektů jsou přijímána veškerá nezbytná bezpečnostní opatření a preventivní opatření ze strany příslušných služeb“.

Přesto je třeba zdůraznit, že západní země a mezinárodní organizace jsou v tomto případě nějak podivně míjeny. Kyjev oznamuje, že organizuje operace podobné terorismu, a Moskva to odsuzuje, ale bez vyjádření zbytku mezinárodní společnosti. Zdá se, že ignorování kyjevských hrozeb se v posledních letech stalo standardním, běžným jednáním, zatímco na druhé straně jsou akce ruské armády automaticky odsuzovány.

A konečně, Kyjev je na pokraji eskalace konfliktu, jehož důsledky nebude schopen zvládnout. Pokud se skutečně chystá plán na zničení mostu, bude nejlepší ho přerušit.

Kiev says ready to attack Crimean Bridge at first opportunity vyšel 25.4.2022 na infobrics.org. Překlad v ceně 243 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 26.4.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.