Šlapat na paty Velkému bratrovi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/07/911-slapat-na-paty-velkemu-bratrovi.htm

Michelle Delio

Auta, která sama hlásí každý drobný přestupek řidiče místní policii. Obrovské databáze s detailními informacemi o každičkém občanu. Firmy respektující zákony soukromí jen když je to pro ně výhodné.

To jsou někteří výherci šestého ročníku Velkého bratra v Británii pořádaného Privacy International. Udílení ceny Velkého bratra je pokusem veřejně jmenovat a zahanbit vládní orgány a soukromé firmy, které se v uplynulém roce nejvíce zasloužily o invazi do našeho soukromí.

Výherce v kategoriích jako "Nejhorší vládní úředník", "Firma nejvíce zneužívající právo na soukromí", "Nejděsivější projekt", "Nejohavnější vládní organizace" a "Největší hrozba" vybrala porota složená z právníků, vědců, konzultantů, žurnalistů a aktivistů zabývajících se lidskými právy.

Výherci byli vybráni z přibližně tři set nominací doporučených veřejností. Obdrželi sympatickou Pozlacenou plastiku lidské hlavy, kterou drtí bota. Výhra jim byla zaslána poštou, vzhledem k tomu, že nikdo z výherců se osobně nedostavil, aby cenu převzal.

[Cena Velkého bratra]

Každoroční udílení ceny Velkého bratra nyní probíhá v sedmnácti zemích světa, přičemž výherci bývají vybírání ze země, kde se právě soutěž koná.

Tento rok učinili pořadatele výjimku tím, že do britského kola zařadili i americkou iniciativu US-Visit. Jde o bezpečnostní program americké vlády požadující, aby většina cizích návštěvníků ze zemí s vízovou povinností vůči Spojeným státům se nechala fotografovat a odevzdala otisky prstů, takže imigrační úředníci mohou ověřit jejich totožnost ještě před vstupem do USA.

"Tento systém je nejen ponižující a porušující naše soukromí, ale byl uveden do života aniž by jeho přijetí předcházela alespoň minimální diskuze či nějaké zkoumání," říká Simon Davies, ředitel Privacy International. "A nebylo ani bráno v úvahu 'zvláštní (privilegované) postavení' Británie vůči Spojeným státům. Britská vládní místa o programu mlčí, kapitulovala v každém možném kroku při jeho uskutečňování."

Ministryně pro status dětí Margaret Hodge vyhrála cenu "Nejhorší vládní úředník" za podporu kontroverzního sledovacího systému, který umožňuje sdílet informace o nezletilých mezi britským ministerstvem zdravotnictví a dalšími vládními agenturami.

Britská plynárenská společnost British Gas obdržela cenu "Firma nejvíce zneužívající právo na soukromí " za účelové tvrzení, že britské zákony na ochranu soukromí jí zabránily kontaktovat sociální pracovníky včas. Firma totiž vypojila dodávku plynu manželům v důchodu, protože dlužili částku 140 liber. Manželé umrzli a British Gas se hájila výše uvedeným tvrzením.

Stejnou cenu obdržel i bankovní dům Lloyds TSB za požadavek, aby všichni jeho klienti předkládali při vstupu do banky průkaz totožnosti s fotografií. Banka zmrazila účet všem, kteří tak neučinili. Lloyds svůj požadavek zdůvodňuje potřebou zastavit terorismus a mezinárodní praní peněz.

Druhé místo v této kategorii získala firma FollowUS za vývoj a produkci GPS mikročipu pro mobilní telefony, které umožňují (pro klid duše, bezpečnost nebo legraci, jak říká slogan firmy) určit přesné místo, kde se majitel telefonu zdržuje.

Cenu "Nejděsivější projekt" získal plán britského ministerstva zdravotnictví na digitalizaci veškeré zdravotní dokumentace občanů způsobem, který mnozí označují za nespolehlivý a nezabezpečený.

Finalistou v této kategorii je firma Vodafone, která blokuje na mobilních telefonech svých zákazníků přístup na erotické stránky a zdůvodňuje to potřebou zabránit dětem hledat porno.

Zákazník může dosáhnout odblokování, poskytne-li firmě číslo své kreditní karty jako důkaz zletilosti a podepíše prohlášení, že si přístup na erotické stránky vyloženě přeje.

V kategorii "Nejohavnější vládní agentura" vyhrál britský statistický úřad za vývoj projektu Informační systém o občanech, který bude sbírat a porovnávat data o britských občanech a umožní také jejich sdílení s dalšími vládními agenturami.

Druhou cenu obdrželo ministerstvo dopravy za identifikační systém vozidel (momentálně ve vývoji). Systém je rovněž znám pod názvem Špión pod kapotou (Spy in the Dashboard). V automobilu bude vložen mikročip, který bude informovat policii o každém přestupku řidiče od nedovolené rychlostí až ke špatnému parkování a dalším mrzkým zločinům. Pokuta přijde automaticky poštou.

"Soukromé firmy se doslova předhánějí s vládními organizacemi v tom, kdo přijde s děsivějším nápadem, jak nás obrat o zbytky našeho soukromí," říká pan Davies. "Proklamovaná tvrzení, že je to nutné kvůli ochraně dětí a boji proti terorismu jsou často drze zneužívána jako zástěrka pro porušování našeho soukromí."

Privacy International chystá na září rozsáhlou publikaci o antiteroristických zákonech a omezeních v celém světě.

Článek Stepping on Big Brother's Toes vyšel na Wired News 28.července.


Poznámka vydavatele

Když jsem dočetl tento článek, kde se mimo jiné zmiňuje o automobilu, který sám automaticky hlásí každý prohřešek řidiče, klikl jsem si na Britské listy. A podívejme. I tam něco podobného vyšlo. Ale v úplně jiném světle a jinak - mnohem pozitivněji - podáno. V článku Svoboda chovat se jako debil je podobný systém chválen. Ve jménu vše pro bezpečnost, pochopitelně. Možná nejde o stejný systém, ale domnívám se, že dva podobné systémy s podobnými vlastnostmi jsou nepravděpodobné.

Článek v BL je převzat z Guardian (kde je rovněž tento systém chválen) a panu Čulíkovi jako obvykle nedošlo, v čem je jádro pudla.

Článek byl publikován 30.7.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.