Potupná diplomacie Joe Bidena

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/04/9088-potupna-diplomacie-joe-bidena.htm

Patrick J. Buchanan

Po několika týdnech války na Ukrajině se George Stephanopoulos z televize ABC zeptal prezidenta Joe Bidena, zda souhlasí s těmi, kteří ruského prezidenta Vladimira Putina nazývají „vrahem“.

¨

"Ano," řekl Biden.

Od té doby, co Biden nazval Putina vrahem, zvýšil hrubost nadávek a ocejchoval ruského prezidenta jako „válečného zločince“, „vražedného diktátora“, „sprostého násilníka“ a „řezníka“.

Je těžké si vzpomenout na amerického prezidenta, který by použil takový řetězec epitet o vůdci národa, se kterým jsme nebyli ve válce.

Jaké je Bidenovo zdůvodnění? Jaký je zde jeho účel?

Franklin D. Roosevelt a Harry Truman s velikými rozpaky častovali Josepha Stalina, mnohem většího monstra než Putina, „starým dobrým Joem“ a „strýčkem Joem“, když se snažili získat jeho spolupráci ve druhé světové válce a rané poválečné éře.

Richard Nixon připíjel na největšího masového vraha století Mao Ce-tunga ve Velké síni lidu během své historické cesty do Číny v roce 1972. Jeho cílem bylo navázat vztahy s nejzavilejším americkým protivníkem, aby mu pomohl nastartovat program „generace míru“.

Ale když dojde na zobrazení Putina, který zahájil ukrajinskou invazi, Biden opakovaně sahá po nejhnusnějších urážkách.

Proč?

„Putin si to zaslouží,“ říkají mistři druhé studené války. Hlásají, že potřebujeme více pravdy a upřímnosti v diplomacii. Když Biden v závěrečných poznámkách svého projevu v polské Varšavě řekl „proboha, tento muž nemůže zůstat u moci“, byli nadšeni.

Biden volal po změně režimu v Rusku a apeloval na ruský lid, aby „vrahovi“ a „řezníkovi“ udělil osud, který si zaslouží, a odstranil ho od moci všemi nezbytnými prostředky.

Během několika minut poté, co zaslechli, jak jejich prezident improvizoval mimo připravený projev výzvou ke změně režimu v Rusku, poradci Bílého domu a pracovníci kabinetu se snažili ujistit novináře, že prezident Spojených států nemyslel vážně to, co prezident Spojených států právě řekl. .

Biden podle nich vyjadřoval své „morální rozhořčení“ nad masakrem, které Putin rozpoutal na Ukrajině – aniž neudělal změnu v politice USA.

Prezident a jeho poradci se celé dny dohadovali, zda to Biden myslel doslovně, když řekl: "Tento muž nemůže zůstat u moci."

V neděli v Jeruzalémě se ministr zahraničí Antony Blinken snažil uzavřít dohady, když prohlásil „jak víte, a jak jste nás opakovaně slyšeli, nemáme strategii změny režimu v Rusku ani nikde jinde. V tomto případě, jako v každém podobném jiném případě, je to na lidech dané země. Je to na ruském lidu."

Jedním z problémů s Blinkenovým prohlášením je, že USA byly hluboce zapojeny, jak během studené války, tak i po ní, do „barevných revolucí“, aby způsobily svržení vládců, které jsme neměli rádi.

Když Biden charakterizuje americké poslání ve světě jako vedoucí síly globálního boje mezi demokracií a autokracií, jaký jiný je žádoucí a předem určený osud autokratů, proti kterým stojíme, když ne jejich násilné zapuzení?

V roce 2014 pomohly USA financovat majdanskou revoluci, která v Kyjevě svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Viktora Janukovyče. Senátor John McCain a Victoria Nulandová z ministerstva zahraničí byli oba vyfotogfováni na náměstí, jak povzbuzují rebely.

Druhým problémem je, že Putin je mnoho jiných věcí, než jaké použil Biden k jeho popisu.

Velí největšímu jadernému arzenálu na Zemi a má desetkrát více jaderných zbraní na bojišti než americká armáda. Je to muž, kterého musíme vzývat, chceme-li ukončit válku na Ukrajině. Pouze Putin může nařídit ruské armádě, aby zastavila palbu nebo se stáhla, což je pravděpodobně cíl zahraniční politiky USA.

Pokud je prezident Spojených států nejmocnějším mužem na světě, Putin je tam nahoře vedle něj má na povel arzenál mezikontinentálních balistických raket, které by mohly skoncovat se západní civilizací

Bez Putinovy ​​spolupráce bude krveprolití na Ukrajině pokračovat.

Jak lze dosáhnout jeho souhlasu s ukončením války na Ukrajině, když mu americký prezident opakovaně nadává?

Již jsme zaplatili cenu.

Ministr obrany Lloyd Austin a předseda Sboru náčelníků štábů generál Mark Milley zjišťují, že jejich zabezpečené telefony na jejich protějšky v ruské vládě se odmlčely.

Ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu ozbrojených sil Valerij Gerasimov neberou telefon. V Moskvě se mluví o přerušení diplomatických vztahů se Spojenými státy kvůli Bidenovu osočování.

Žádný z aspirujících mírotvorců, kteří se snaží zprostředkovat klid zbraní nebo příměří v ukrajinské válce, se takto nechová ani tak nezlořečí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, turecký prezident Recep Erdogan a izraelský premiér Naftali Bennett nikdy veřejně nepoužili na Putina takový potupný jazyk jako Biden.

Vidíme cenu toho, co Biden dělá; v čem spočívá výhoda?

Insult Diplomacy: Does Biden's Vilification of Putin Help? vyšel na řadě serverů. Přeložil Jan Vítek - děkuji.

Článek byl publikován 6.4.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.