Svoboda slova, dezinformace a Charta 2022

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/03/9062-svoboda-slova-dezinformace-a-charta-2022.htm

Nikola Bornová

Znát pravdu pro mě bylo vždycky velmi důležité – jen při poznání skutečného stavu věcí si mohu vytvářet odpovídající názory a mohu dělat správná rozhodnutí.

Pokud nemám správné vstupní informace a věřím falešným zprávám, zmanipulovaným datům nebo dokonce čistým lžím, tak nikdy nemohu dojít ke správným závěrům. Mohu být seberacionálnější a rozhodovat se podle nejčistšího morálního kodexu a principů kritického myšlení, ale z falešných informací si prostě nikdy nevytvořím správné a odpovídající názory. A s názory, které se nezakládají na reálném světě, pak moje chování nebude dávat smysl a může být i nebezpečné.

Neboli stručně – z hovna bič neupleteš.

Právě proto je tak zásadní, aby byla co nejvíce podporována svoboda slova! Svůj pohled na věc svobodně přednesou všechny strany, já se na ně podívám, zapřemýšlím a pokusím se rozhodnout, co z toho dává největší smysl. Když se opakovaně ukáže, že nějaká strana informace hodně manipulovala, dám jim příště menší váhu. Proto mimochodem už nevěřím takřka ničemu z hlavních mainstreamových zdrojů – v posledních několika letech lžou ráno, v poledne i večer a sem tam si šlehnou nějakou bonusovou nepravdičku i v noci.

[...]

Přesto já osobně nechci ani tenhle „hnůj“ zakázat. Mají právo se vyjadřovat – stejně jako já nebo kdokoli jiný. A pokud někdo z jejich redakce páchá trestný čin (například šíření poplašné zprávy, příjem úplatků za něčí propagaci nebo zpronevěra peněz), má nejprve přijít soud, který případ objektivně prozkoumá a pak vydá spravedlivý rozsudek. Ne že nějaký samozvaný totalitář rovnou řekne „tyhle zablokujte“ a nějaký otrok to bez přemýšlení a bez soudu udělá.

Tím, že se osekají zdroje informací na jeden jediný, který je kontrolovaný jedinou skupinou, se nebezpečí falešných zpráv nezbavíme! Naopak, nebezpečí extrémně zvýšíme a ten jediný kontrolor informací tím jen získává obrovskou moc.

Omezování informačních zdrojů je naprosto jednoznačným znakem diktatury. Platí to o masové migraci, o problémech s muslimským obyvatelstvem v ateistických a křesťanských zemích, o Covidu, o globálním oteplování / klimatické změně, o užitečnosti Zeleného údělu, válkách vedených NATO i o aktuální válce na Ukrajině. K tomu, abych si udělala správný pohled na věc, musím s co nejmenší předpojatostí dostat informace od všech stran a pak o nich zapřemýšlet. Jiná cesta, jak být co nejméně manipulována, prostě neexistuje. Tohle mají mimochodem dělat naše veřejnoprávní média – dát prostor všem názorům. Kvůli tomu si je platíme a kvůli tomu mají zvláštní právní status. Plní stále ještě tuhle svoji hlavní povinnost? Ne.

Hledání různorodých zdrojů informací je bohužel čím dál tím těžší. Cenzura se poslední dva roky rozjela neskutečným způsobem a v posledním měsíci už bezesporu dosáhla úrovně před rokem 1989. Zakazuje se, blokuje se a vyhrožuje se vězením za nepohodlné informace a názory.

Omezuje se to, co je schopný zjistit běžný člověk, který nemá čas, energii, chuť a často ani schopnosti hledat a prolézat alternativní zdroje, které ještě nebyly zakázány. Většina populace si tak vytváří informace jen podle uzoučkého proudu silně kontrolovaných zpráv. Lidé ve světě s cenzurovanými zprávami fungují tak, jako kdyby mohli pozorovat okolí jen skrz úzkou rouru, kterou navíc podle potřeby otáčí někdo cizí.

I přes čím dál tím větší obtíže se dál snažím procházet všechny možné zdroje – český mainstream (i když ten ve mně už vyvolává pocity na zvracení), zbývající českou alternativu, americkou alternativu, nezávislé novináře a komentátory z Irska, Německa, Británie, Švédska, Norska, Slovenska, Austrálie… Díky moderním překladačům jsem schopná si pročítat i články z ruských a ukrajinských novin (i když k těm ruským se také dostává čím dál tím hůře). A při takovémto pohledu zjišťuji šílené věci – vidím mnoho různých realit, které se od sebe víc a víc vzdalují. Reality, které spolu prostě nemohou fungovat zároveň. Někdo tu musí prokazatelně víc a víc lhát.

Příklady:

A tak dále. Teď mi opravdu nejde o to, které z verzí popisované reality věříte. Situace je velmi komplikovaná a rozhodně není černobílá. Podstatné je, že výše popisované reality nemohou fungovat zároveň. Podstatné je, že každý člověk má mít právo poslechnout si svobodně všechny strany a udělat si vlastní názor. Je nepřípustné, aby existoval nějaký vrchní státní nebo korporátní cenzor, který vám zakáže nějaké informace nejen šířit, ale dokonce i vidět.

Čímž se dostávám k hlavní části tohoto článku – dva úžasní právníci a jeden úžasný lékař připravili novou chartu. Podpisem Charty 2022 dáte najevo, že si přejete zachovat lidská práva a svobodu v České republice.

Část mojí rodiny podepsala Chartu 77, i když jsme se (nejen) kvůli tomu dostali do problémů s tehdejším totalitním režimem. Já budu pokračovat v rodinné tradici a hrdě podepíšu Chartu 2022. Protože svoboda a lidská práva jsou naprosto základním stavebním kamenem skutečné demokracie. Je jedno, jak krásná a vzletná slova používá režim, který chce svobodu omezovat. Je fuk, jak kvalitní má marketing nebo jak pohlední a populární lidé stojí za státním (a dnes spíš korporátním) terorem a jak obratně obhajují cenzuru – potlačování svobody slova, vlastnických práv k vlastnímu tělu, nesmyslné omezování pohybu nebo dýchání a zastrašování názorové opozice je vždy špatné.

Pokud vám také leží na srdci naše svoboda, lidská důstojnost a budoucnost naší země a našich potomků, podepište. Tentokrát nás snad bude tolik, že nás režim nebude moct terorizovat a naopak tím vytvořím spojenou sílu, která pomůže vrátit svobodu a zdravý rozum do naší země.

p.s. zdá se, že stránka s formulářem je buď pod DDoS útokem nebo je o ni obrovský zájem. Pokud se na ni nedostanete na první pokus, zkuste to znovu o něco později

[...]

Článek vyšel 10.3.2022 na bornova.pub.

Článek byl publikován 17.3.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.