Létající premiéři

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/03/9060-letajici-premieri.htm

Vladimír Stwora

15.3. v 8.37 se objevil na iDěs článek, že Fiala odjel vlakem do Kyjeva. Jen tak. Článek začíná větou Do Kyjeva za prezidentem Volodymyrem Zelenským zamířil v úterý premiér Petr Fiala spolu s předsedy vlád Polska Mateuszem Morawieckim a Slovinska Janezem Janšou.

Fiala je chlapák. Ví, že je tam válka a Kyjev je v obklíčení a vybuchují tam bomby a rakety lítají halabala sem a tam a stejně tam jede. Určitě mu řekli, že noviny už 4.3., tj. před jedenácti dny, psaly (také tady), že Kyjev brzy bude v obklíčení.

Fiala prý letěl do Polska, odkud pokračoval volně vlakem, jako by se nechumelilo.

Po stránce fyzických vzdáleností a časů si to nedovedu moc představit.

Z Varšavy do Kyjeva je to autem 763 km. Cesta by trvala 10:43 hodin. Informace čerpám z této stránky. Ale řekněme, že premiér letěl letadlem z Prahy až na hraniční přechod a teprve tam naskočil na vlak. Vybral jsem Izov. Z Izova je to do Kyjeva autem 495 km, cesta by trvala 7,5 hodiny.

Vlaková spojení budou podobné délky i času.

Schválně jsem se díval na spojení. Co třeba noční vlak D 68 Kiev Express? Z Varšavy vyjíždí v 18:25. V Kyjevě je následující den v 11 hodin. Vlak zastavuje pouze v Chelmu a v Lublinu.

Tyto časy ovšem platí v dobách míru, kdy všechno funguje, nic není rozbité, nic není třeba objíždět. Kolik hodin je třeba přidat dnes k překonání této vzdálenosti?

Jasně, slyším vás. Premiér nepojede běžnou linkou, kterou jezdí plebs. Premiér jel zvláštním vlakem. No dobře, vypravili mu zvláštní vlak, který nikde nezastavoval. Tři premiéři naskočili v Izovu a vystoupili v Kyjevě.

A vlak jel a jel navzdory tomu, že na Ukrajině zuří válka, padají bomby, rakety zabíjejí lidi, země je těžce poškozena. Alespoň soudím podle fotek z mainstreamu. Nicméně v případě vlaku s premiéry trať vůbec nebyla poškozena, nebylo třeba dělat žádné objížďky a zastávky. Kyjev je prý v obklíčení, alespoň to říkali už před 11 dny. Ani to premiéry nezastavilo.

Vystoupili v Kyjevě, kde je osobně přijal sám velký Zelenský. Pokecali, dali kafíčko a hupky dupky zpátky na vlak. Bez problému prorazili blokádu Kyjeva a brzy byli všichni tři doma, takže iDěs mohl už následující den, 16.3. v 8:16, napsat Premiér Petr Fiala se vrátil z Kyjeva obléhaného ruskými agresory. Setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Za 24 hodin letadlem do Polska a vlakem do Kyjeva a zpět, když v zemi zuří válka, tak tomu říkám výkon.

Desinformační web Aeronet také pochybuje. Všímá si dalších nesrovnalostí, například, že se nikde neobjevilo foto premiérů na pozadí Kyjeva a uvádí další postřehy.

Svého času Aeronet přinesl zprávu, že Zelenský je v Polsku. Tak do Polska by se to letadlem tam a zpět za 24 hodin stihnout dalo. Jinak nevím, nevím. Něco mi tady smrdí.

Článek byl publikován 16.3.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.