Zastavte tu šílenou válku na Ukrajině

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/03/9049-zastavte-tu-silenou-valku-na-ukrajine.htm

Eric Margolis

Bezostyšně zaujatá západní média v nás vyvolávají dojem, že boje na Ukrajině jsou jakousi sportovní soutěží. Ruská média, která jsou nyní na Západě ostudně umlčována zákazem Russia Today a Sputnik News, líčí zatím skromnou válku na Ukrajině jako obnovený boj proti fašismu druhé světové války. Oba pohledy jsou zcela mylné.

Ve skutečnosti si Moskva na vměšování Západu do dění na Ukrajině stěžuje již více než 14 let. Ruské síly nyní vedou pomalou ofenzívu proti některým částem Ukrajiny a zatím se snaží udržet ztráty na životech na nízké úrovni. Srovnejte tuto strategii s naprostou devastací, kterou Rusko (s určitou pomocí USA) způsobilo v roce 1990 secesionistickému Čečensku. Srovnejte ji s rozsáhlým zničením Vietnamu, Afghánistánu, Iráku, Sýrie, Libye, Somálska a Palestiny, které provedly USA. Kde byla CNN, když byly tyto zničené národy bombardovány do doby kamenné? Nebo Jemen, nejchudší ze středovýchodních zemí, který se v důsledku amerického a britského bombardování mění v trosky?

Na Ukrajinu se před ruskou poslaly převážně americké a britské zbraně v hodnotě nejméně 4 miliardy dolarů - a pokračují v tom i nyní. Někteří západní představitelé skutečně zřejmě věřili, že Moskva v reakci na jejich intervenci na Ukrajině nic nepodnikne.

Dovedete si představit, že by třeskutí floridští republikáni vyhlásili nezávislost na Spojených státech a začali dovážet ruský nebo čínský válečný materiál?

Mnohem šílenější než to však byly sílící výzvy ukrajinského vedení a mnoha amerických zákonodárců, aby staré stíhačky MiG-29 uskladněné v Polsku byly renovovány a předány ukrajinským pilotům k použití proti ruským cílům. Zdá se, že Amerika je připravena bojovat do posledního Ukrajince.

To je šílený obchod. Ve chvíli, kdy se Polskem dodané MiGy dostanou do akce proti ruským silám na Ukrajině, přejdeme od menšího regionálního konfliktu ke skutečné válce. Rusko odpoví údery svých velmi přesných raket Iskander na polské letecké základny, vládní centra a logistické uzly. Zblblí Poláci požádají Washington o vojenskou pomoc - ve volebním roce, kdy budou vyprázdnění demokraté potřebovat každý hlas etnických Poláků na Středozápadě.

Vzdušné války každopádně nemají jasné hranice. Politicky silné americké letectvo bude požadovat povolení k úderům na ruské letecké základny, černomořské přístavy a armádní základny na Krymu. Americké námořní síly v Černém moři budou vybranými cíli.

Americké základny v Rumunsku a Bulharsku se rychle připojí k seznamu cílů Moskvy. Přidejte základny NATO ve Skandinávii. Ruské síly jsou od Litvy, Lotyšska a Estonska vzdáleny pouhým taxíkem.

Východní opevnění NATO je ve skutečnosti domečkem z karet. Naštěstí je Moskva příliš slabá na to, aby znovu obsadila celou východní frontu. Moskva vydává na armádu jen desetinu toho, co USA. (USA 770 miliard, Rusko 60 miliard, pozn. Editora.) Kdysi zdánlivě nekonečné Stalinovy armády jsou nyní oslabené. Přesto musí bránit mamutí stát o jedenáctinásobné rozloze sahající od baltských břehů až po Severní Koreu. Před invazí na Ukrajinu musela Moskva skutečně přivést vojenské jednotky z Vladivostoku na Tichomoří, které je klíčovým potenciálním cílem útoků amerického námořnictva.

Nejlepším a nejrychlejším způsobem, jak ukončit občanskou válku na Ukrajině, je rozdělit její ruskojazyčné východní oblasti, potlačit rostoucí nacionalismus a slíbit Rusku, že po dobu 20 let nevstoupí do NATO ani do žádné jiné zahraniční aliance. A řekněte CNN, aby se ve své hysterii zaměřila na rostoucí kriminalitu v New Yorku a Chicagu.

Jedním z mála amerických politiků, kteří to zatím pochopili správně, je Donald Trump.

STOP THE CRAZY WAR IN UKRAINE vyšel 7.3.2022 na ericmargolis.com. Překlad v ceně 208 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 9.3.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.