Lavrovův Trolling odhaluje, že vtip je ve skutečnosti o Rusku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/02/9029-lavrovuv-trolling-odhaluje-ze-vtip-je-o-rusku.htm

Tim Kirby

Zvláštní pohled ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na politiku vytvořil na ruském internetu mnoho memů. Jeho osobní frustrace z vyjednávání a jednání se Západem jsou velmi blízké vnímání běžných ruských lidí, které si také přejí normalizaci vztahů. Jeho zhrzená, ale viditelně rozzlobená slova "F'n Morons" se stala legendou memů po celém Rusku, ačkoli si málokdo uvědomuje, že byla ve skutečnosti řečena během jednání se Saúdy, a nikoli s Amerikou nebo Británií, jak by se většina domnívala. Tento výrok však natolik rezonoval s čistou frustrací, kterou Rusové pociťují, že obyvatelstvo jen tak trochu přesunulo cíl jeho slov na konečný zdroj svého zděšení, který v roce 2014 odstartoval barevnou revoluci na Majdanu, jež se od té doby řítí po spirále dolů. Ministr zahraničí Lavrov dokázal, že není zázrakem jednoho hitu, a jeho nedávný trolling jeho britské kolegyně Liz Trussové explodoval na ruském internetu. Tento zajímavý podivný moment v nekonečné a nesmyslné bitvě Západ vs. Rusko je skutečným mikrokosmem povahy toho, jak obě strany vidí samy sebe i ty druhé, a vyžaduje úplné rozuzlení.

Takže situace vypadá tak, že se otrávený a vyčerpaný Lavrov opět snažil slovním šermem dokázat, jak málo Západ ukrajinské krizi vlastně rozumí...

MOSKVA, 10. února. /TASS/. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová na čtvrtečním jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem odmítla uznat svrchovanost Ruska nad Voroněžskou a Rostovskou oblastí, sdělil agentuře TASS zdroj blízký jednání.

Po prohlášení Trussové, která vyzvala Moskvu, aby přesunula své jednotky nacházející se na ruském území od hranic s Ukrajinou, se Lavrov svého britského protějšku zeptal, zda uznává svrchovanost Ruska nad Voroněžskou a Rostovskou oblastí.

Podle tohoto zdroje Trussová trvá na tom, že Spojené království nikdy neuzná svrchovanost Ruska nad těmito regiony.

Ačkoli ruský internet byl na tento vtipný úspěch samolibě pyšný, v reakci Britů se skrývá taková míra upřímnosti, kterou většina Rusů prostě není schopna vidět. Všichni Rusové se její odpovědi smějí a berou ji jako doslovnou reakci, ale metaforicky řekla z anglosaského pohledu boží pravdu.

Trussová zjevně odmítla uznat dva ruské regiony jako součást Ruska ze svévolné neznalosti. Mezi idiotismem, ignorancí a záměrnou nevědomostí jsou tenké hranice, ale za druhou z nich se často může skrývat velmi mazaná a nenávistná inteligence. Žádná pravdomluvná pitoreskní britská kolonizátorka by se neodvážila dozvědět se něco o svých barbarských protivnících a tímto projevem čiré záměrné nevědomosti dokonale vyjádřila pohled Západu na Rusko - neuznávají žádné ruské zájmy, požadavky, vedení nebo dokonce státnost za legitimní, ani nepotřebují své postoje zdůvodňovat fakty a znalostmi při jednání s Untermenschen.

Reakce britské ministryně zahraničí byla nechtěným aktem čisté a totální dominance. Dovedete si představit, jak nízko musí ona a její kolegové pohlížet na Rusy, když jsou pověřeni jednáním s nimi a přitom o jejich zemi, geografii a povaze ukrajinské krize nevědí vůbec nic? Diskutovat o situaci, která zabila tisíce lidí, a přitom si s klidným svědomím nezjistit ani základní informace, je přinejmenším "alfasamectví".

Trussová odpovídala jako římský generál, který se musel snížit k tomu, aby mluvil s nemytými barbary, a který se vůbec nezajímá o podrobnosti o těchto podlidských zvířatech a jejich ubohé pseudokultuře. Jediné, co Říman potřebuje vědět, je, že spojenečtí barbaři na Ukrajině mají pravdu a nepřátelští barbaři v Rusku se mýlí. Na tom, jaké město nebo řeka je kde, nezáleží. Tento římský postoj, kdy svět vnímáme jako svět civilizovanosti versus barbarství, nikam nezmizel a pravým znakem "civilizovaného člověka" je nulová znalost nebo tolerance ke způsobům zaostalých.

Ačkoli Rusové mohou považovat zesměšňování anglosaských protějšků jako důkaz jejich nevzdělanosti, popř. za mechanismus vyrovnávání se s prohranou studenou válkou, zapomínají, že údajně genderově chromí blbečci s IQ 80 na druhé straně fronty je opakovaně porazili. Moje ruské děti žijící v Rusku mi už položily řadu otázek týkajících se LGBT, ale ani jednou se nezeptaly na nic o multipolaritě, tradičních hodnotách nebo pravoslaví. Rusové možná nacházejí narcistickou radost v tom, že se anglicky mluvícímu světu vysmívají za to, že je ignorantský, ale schopnost citovat Puškina už zřejmě informační války 21. století nevyhrává, že? Když máte Hollywood, všechna mainstreamová média, velké technologické firmy a tak dále, nepotřebujete vědět, kde se co nachází na mapě. Anglosasové mají spoustu vědomostí, jen mají pocit, že o vás, Rusech, nepotřebují vědět ani ťuk. To je nuance, kterou Rusové na svém mentálním radaru nedokážou vnímat.

Tento Lavrovův trolling skutečně ukazuje, že posměchu se dostane nikoliv Západu, ale Rusku. Rusové se po letech neúspěchů nadále snaží domluvit s těmi, kteří je považují za podlidi. Možná se kvůli ekonomice, geografii a tomu, že se Západ střílí do nohy, posouváme k multipolárnímu světu, ale pokud jde o kulturní/informační války, když se podíváte na mládež kolem Moskvy, jasně vidíte, kdo vyhrává.

Možná je to ve skutečnosti Lavrovova strana, kdo neví, jak jednat s Římany z barbarského hlediska, a prostě si nedokáže představit, že nelze dosáhnout žádného pokroku, dokud Západ nebude na Rusy pohlížet jako na sobě rovné nebo se jich alespoň nebude bát natolik, aby si vytvořil respekt jako za studené války. Také by pomohlo, kdyby se Rusové probrali a uvědomili si, že jsou považováni za barbary, fakt, že jich Hitler zabil miliony kvůli svému přesvědčení, že jsou rasově méněcenní, jim prostě z nějakého důvodu nedojde.

Rusko stále šlape na stejné hrábě, když se považuje za rovnocenné Západu a domnívá se, že napětí mezi oběma stranami je způsobeno jakýmsi kulturním nedorozuměním. Skutečná intelektuální otázka, kterou by si Rusové měli položit, zní: Jakými prostředky by mohl germánský barbarský náčelník přesvědčit římského generála, že jsou si rovni? Jak by ho mohli přimět, aby viděl rýnské vesnice a kulturu jako stejně lidské a slavné jako Řím? Prvním krokem k tomuto konkrétnímu vyjednávání je ve skutečnosti nutnost, aby se Rusové nabourali do vrstvy anglosaské kulturní nadřazenosti, která vytváří typ záměrné ignorance, jakou bez ostychu předvádí Liz Trussová. I když je těžké formulovat vítěznou strategii pro tento problém, jistě spočívá v tom, že v hloubi duše bude civilizovaný člověk vždy tajně závidět svobodu a nekastrovaný status barbara, ale to je téma na jindy.

Lavrov’s Trolling Reveals the Joke Is Actually on Russia vyšel 15.2.2022 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 427 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Západ ve skutečnosti vnímá Slovany s obavou. Nikdy to nepřiznají, ani na mučidlech, ale je fakt, že podvědomě cítí, že jsme prostě lepší. Oni vnímají skutečnost, že máme morální a mravní kompas, který jim chybí. Za fasádou povýšené nabubřelosti a ignoranství se skrývá strach.

Článek byl publikován 16.2.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.