Konvoj svobody – má to smysl?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/02/9019-konvoj-svobody-ma-to-smysl.htm

Vladimír Stwora

Kanada, jako většina zemí Commonweatlhu byla tvrdě postižena restrikcemi a omezeními v průběhu tzv. pandemie. Možná ne tak, jak Austrálie či Nový Zéland (těm bylo určeno sehrát roli Petriho misky, jakéhosi testovacího polygonu, kde estabilishment zkoušel extrémní varianty útlaku), ale zřejmě více, než většina zemí Evropy. I když ani to není úplně pravda, Italové, Rakušané, Francouzi poslední rok by mohli vyprávět. Buzerace a omezení střídaly jedna druhou a každá další byla nesmyslnější a blbější než ta předchozí. Nepochybuji o tom, že výsledky covidového teroru jsou teď pečlivě měřeny, analyzovány a porovnávány, aby se vybraly nejúčinnější prostředky příštích tlaků.

Aktualizace 7.2.: Ottawa vyhlásila nouzový stav

V Kanadě, kde se většina zboží dopravuje kamiony (pamatuji si na nápis na jednom trucku „If you got it, truck brought it“ - „pokud to máš, přivezl ti to kamión“, je doprava zboží kamiony klíčová pro život země. Kamiony křižují celý severoamerický kontinent nepřetržitě. Ostatně u nás už to začíná vypadat podobně. Železnice či lodní doprava jako nejekologičtější doprava je až druhořadá. Slyšíš to, Greto?

Kanaďani nejsou vychovávaní ke kritickému myšlení, ani k odporu. Navíc tam ani nefunguje koheze na základě příslušnosti ke stejné rase, kultuře a historické zkušenosti, je tam fakt galimatyáš, každý pes jiná ves. Přesto právě tam vznikl odpor, který nikdo nečekal a který na chvíli zaskočil i estabilishment. Ten odpor zvedli lidé, kteří dosud nebyli v hledáčku estabilishmentu.

Pomyslnou poslední kapkou trpělivosti bylo nařízení 14 denní karantény pro řidiče kamionů překračující hranice ze Spojených států. Ti řidiči potřebují křižovat tam a zpět, aby si vydělali na čím dál těžší chleba. A to nařízení dlouhé karantény by je v podstatě vyřadilo z pracovního procesu.

Nutno říct, že proti obyčejným demonstrantům měli řidiči trucků výhody. Protestující dav, ať je sebevětší, dokáže estabilishment lehce zpacifikovat. Mají na to techniku, vodní děla, obušky a – což je velmi účinné – provokatéry, kteří se zamíchají do davu, vyvolají násilnosti, něco zničí, rozbijí, popřípadě přijdou s nějakým transparentem, kterého se přičinlivě chytí číhající novináři, aby dav označili za „extrémní pravici“, „rasisty“ nebo tak něco hnusného, co postaví hradbu mezi protestující menšinu a většinovou společnost „slušných“ s vymytými mozky. Navíc organizace demonstrací se nevyhne nutností komunikovat přes sociální sítě a další média plně pod kontrolou estabilishmentu.

Všechny tyhle nevýhody běžných demonstrantů s holýma rukama najednou v případě řidičů kamionů zmizely. Vodní děla? Obušky? Provokatéři? Nešlo použít. A vzájemnou komunikaci měli řidiči ošetřenou také skvěle. Nepotřebovali sociální sítě a internet. Každý kamión je vybaven výkonnou vysílačkou. Chlapi se mohli domlouvat kdy chtěli a bez cenzury. Pravda, policie je slyšela, ale to bylo asi tak všechno, co mohla dělat. Navíc každý kamión je vybaven jako malý byt. Mají tam topení, lednici, postel, často i televizi. Předpokládá se, že řidiči na svých dlouhých cestách budou odpočívat v kabinách svých kamiónů. Takže pro řidiče nebyl problém dojet do centra hlavního města, zablokovat všechny silnice a kompletně ochromit jeho provoz. Že je venku mínus 20, jim nevadilo. Normální demonstrant na ulici by to už dávno vzdal.

Hnutí se stalo velmi populární a získalo podporu mnoha lidí. Stačí se podívat na video z cesty kamionů (a desítky dalších na youtube, kde už rezignovali a přestali je mazat), jak je lidi vítají. Byla to sněhová koule, která na sebe cestou z kopce nabaluje víc a víc sněhu a mohla by spustit lavinu, která by smetla nenáviděný systém. Lidi byli dávno nespokojeni, ale holýma rukama mohli těžko vzdorovat. Hnutí se rozšířilo za hranice Kanady, připojili se američtí kamioňáci, podporu vyjádřili Australané i Evropané. V Evropě prý dochází k podobným pokusům, kamiony táhnou na evropská města, jak o tom referuje článek níže. Na podporu kanadských řidičů se pořádají sbírky, za několik dnů se sešlo na účtu GoFundMe přes 10 milionů dolarů. Peníze posílají lidi z celého světa.

A co na to estabilishment? Jak jsem napsal, v první chvíli byl zaskočen. Kanadský premiér Trudeau na začátku vystoupil s prohlášením, že konvoj nemluví za Kanaďany, že se Kanaďané nenechají zastrašovat rasistickou menšinou (kdosi se na demonstraci objevil s vlajkou konfederace, což stačí k nálepce celého hnutí – klasika.) Načež zm. Trudeau zalezl pod kámen, je prý na tajném místě. Už několik dnů o sobě nedává vědět. Oficiální vysvětlení je, že byl vystaven strašlivému coronaviru (který sám před rokem prodělal bez sebemenších následků, měl lehký průběh a proti kterému je 3x očkován) a musí do karantény.

Pokud byste čekali, že konzervativní opozice v kanadském parlamentu využije moment překvapení k získání nějakých voličů, tak budete čekat marně. Vůdce opozice vyjádřil velice mírné rozčarování, když řekl, že by Trudeau měl vyslechnout protestující a byl následně symbolicky ukamenován svými vlastními kolegy, kteří za ta slova požadují jeho rezignaci.

Takže estabilishment v první chvíli nevěděl, jak reagovat, ale už se vzpamatoval a postupuje předvídatelnými kroky. Za prvé – odstřihnout od peněz. Za druhé pošpinit, dehonestovat, poplivat. Za třetí žalovat u soudu o mnohamilionové kompenzace. Probereme si jednotlivé kroky. Nejlépe tak, že se podíváme do kanadského mainstreamu, protože tam jsou ty kroky nejvíce zřejmé.

Odstřihnout od peněz

Původní účet GoFundMe, na kterém bylo kolem 11 milionů, byl zablokován. Peníze prý budou z části vraceny dárcům, z části budou věnovány na účely, které by nikdy původní dárci nepodpořili. Cituji z Toronto Star:

Organizátoři takzvaného „Konvoje svobody“ již vybrali více než 1,4 milionu dolarů prostřednictvím nové online služby pro sbírku poté, co policejní zprávy o protestujících, kteří okupují ulice kolem Parliament Hill, přiměly společnost GoFundMe zrušit původní stránku pro sbírku.

Nová sbírka je provozována podobnou online službou GiveSendGo, která sama sebe označuje jako „#1 Free Christian Crowdfunding Site“ a která byla podle úniku dat ze stránky, o němž v dubnu informoval britský deník Guardian, používána k získávání peněz pro skupiny včetně krajně pravicových Proud Boys, které se účastnily vzpoury na americkém Kapitolu v roce 2021.

Od sobotního večera získala nová sbírka „Freedom Convoy 2022“, kterou organizátoři inzerovali na sociálních sítích, více než 1,4 milionu dolarů v darech s celkovým cílem 16 milionů dolarů, které se podle nové stránky prozatím soustředí na náklady na pohonné hmoty pro protesty.

Není to však jediná stránka, která uvádí, že vybírá peníze na konvoj. Jedna kampaň s názvem „Adopt-a-Trucker“, kterou vytvořil uživatel Chris Garrah, vybrala za dva dny více než 323 000 dolarů.

Příznivci se obracejí také na webové stránky s kryptoměnami, aby vybrali peníze na protesty. Jedna taková kampaň, „Bitcoin For Truckers“, vybrala za zhruba jeden den více než 163 000 dolarů.

„To, co se děje, není jeden nebo dva velcí dárci, ale spousta menších darů od mnoha lidí. Někdy je to jen 10 nebo 50 dolarů,“ řekla Candyce Kelshallová, prezidentka Kanadské asociace pro bezpečnost a zpravodajství ve Vancouveru, která sledovala, jak organizátoři ottawské okupace získávají peníze.

„Výsledkem jsou tisíce dolarů, které přicházejí každou minutu.“

V sobotu na brífinku pro radu městských policejních služeb nejvyšší ottawský policista připustil, že do konvoje proudí nové zdroje peněz, a pozastavení stránky skupiny GoFundMe - která shromáždila dary ve výši více než 10 milionů dolarů - označil za „dočasnou úlevu“.

„Nyní jdeme po zásobách a pohonných hmotách přicházejících do oblasti prostřednictvím vyšetřování a zpravodajských operací,“ řekl šéf ottawské policie Peter Sloly.

V sobotu, kdy se opět vrátily tisíce protestujících, aby se připojily k jádru protestujících v konvoji, kteří již více než týden okupují ulice města, demonstranti opět dodávali palivo do stojících nákladních aut a vařili na grilech a vařičích. Účastníci rozdávali jídlo z dřevěné boudy postavené vedle kanálu Rideau, kde měli protestující také zásobu dříví a používali řadu porta-potties instalovaných pod mostem.

Zdroje financování konvoje demonstrací v kanadském hlavním městě se staly předmětem zájmu policie a některých federálních politiků.

V článku Here’s how the so-called Freedom Convoy is still raising ‘thousands of dollars’ per minute even without GoFundMe na National Post se píše:

Crowdfundingová stránka GoFundMe uhradí nebo přesměruje na charitativní organizace převážnou většinu z více než 10 milionů dolarů, které vybrali demonstranti protestující proti opatřením COVID-19 v Ottawě s tím, že se akce stala okupací.

Tento krok by mohl účastníkům odepřít životně důležitý zdroj peněz, protože Ottawa se připravuje na novou vlnu demonstrantů, která má dorazit do hlavního města tento víkend.

GoFundMe v pátek pozdě večer uvedl, že podporuje pokojný protest a že věří, že to byl původní záměr akce v Ottawě.

Crowdfundingová stránka uvedla, že nyní má od donucovacích orgánů důkazy, že demonstrace „se stala okupací a policie hlásí násilí a jinou nezákonnou činnost“.

GoFundMe uvedl, že sbírka byla z její platformy odstraněna, protože porušuje podmínky služby webu, které zakazují propagaci násilí a obtěžování.

Prostě klasika. Totéž, co dělál estabilishment tady u nás, když se pokoušel (a stále se pokouší) odstřihnout od peněz z reklamy alternativní weby, teď dělají v Kanadě.

Pošpinit, dehonestovat, poplivat

Média by nejraději o tom nepsala vůbec. To se ostatně daří mimo Kanadu. Například u nás se tématu věnuje tu a tam okrajová zmínka, vytváří se obraz jakéhosi omezeného a nedůležitého protestu pár rasistů a extrémních pravičáků. Kanadská média by také nejraději mlčela, ale tam to nejde, když to všichni vidí a zažívají na vlastní kůži. Tak aspoň nenápadným okopáváním kotníků snižují význam a rozsah protestů. Všimněte si výrazu „takzvaný Konvoj svobody“ v první větě výše citovaného článku.

Dále se v článku píše:

Odpor proti protestům nabral na síle poté, co byly minulý víkend mezi demonstranty spatřeny nacistické hákové kříže a konfederační vlajky a policie varovala před možným výskytem zbraní v davu a zadržela muže, který se údajně pokusil na protesty přinést zbraň.

Ano, hákový kříž a konfederační vlajka. To jsou dobrá strašidla. A vrchol trapnosti je pak varování, že by v davu „mohly být zbraně“. Ne že byly, jenom že by „mohly být“. Rovněž zadržení muže, který se „údajně pokusil přinést zbraň“. Vlastně se potvrzuje, že tam žádné zbraně nebyly, ale semínko nedůvěry je zaseto. Pracuje se s podprahovým vnímáním zprávy. Zbraně tam nebyly, ale policie varovala, že by mohly být. Zůstalo spojení demonstrace = zbraně = hákové kříže.

A pokračujme dále v rozboru té mistrné propagandy:

Zprávy o údajném obtěžování spolu s hlasitým troubením nákladních automobilů, které trvá již déle než týden, také podnítily frustraci obyvatel města, z nichž někteří v sobotu uspořádali kontraprotest, aby demonstrace s konvojem odsoudili.

Ottawská policie uvedla, že vyšetřuje více než 50 údajných trestných činů souvisejících s protestem, včetně 11 údajných trestných činů z nenávisti.

Obtěžování, hlasité troubení, frustrace obyvatel (ta bude rozpracována k dokonalosti ve třetím bodě). Zvlášť bych vypíchl zmínku o 11 trestných činech z nenávisti. A zase jenom „údajných“, ale podezření už zůstává. Vytváří se dojem, že tam demonstrují nějací hrozní rasisté a že to každého štve. Což je ale v rozporu s tvrzením v předchozím odstavci, že jim tam lidi nosí jídlo a pohonné hmoty.

Žaloby u soudu

Tohle je geniální zbraň estabilishmentu. Podívejme se, co píší CTV News

Organizátoři „Konvoje svobody“, který minulý týden zablokoval centrum Ottawy, čelí potenciální hromadné žalobě ve výši 9,8 milionu dolarů kvůli nepřetržitému hluku klaksonů, podané jménem obyvatel centra města.

Podle žalobního prohlášení, které právník Paul Champ v pátek podal u Nejvyššího soudu v Ontariu, žaloba požaduje 4,8 milionu dolarů za „obtěžování soukromých osob“ a dalších 5 milionů dolarů jako „odškodnění s trestem“.

Žalobní návrh se zaměřuje na troubení jako jednu z hlavních „koordinovaných“ taktik, které účastníci konvoje používali k tomu, aby dali najevo svou přítomnost, a tvrdí, že použití klaksonů, jak je organizovali obžalovaní, způsobilo „značné duševní utrpení a muka“.

Samozřejmě zkorumpované soudy půjdou žalobcům na ruku a z protestujících vysoudí kalhoty. Obrana tady neexistuje. Nevidím to růžově.

Takže jakou šanci dávám konvoji svobody?

Není pochyb, že dílčí úspěchy se dostaví. Jak píše Toronto Star v článku Is the ‘Freedom convoy’ already getting what it says it wants?:

Zatímco demonstranti „konvoje svobody“ čelili kritice za mnoho aspektů svého protestu, je jasné, že velký počet Kanaďanů by byl rád, kdyby došlo k uvolnění restrikcí. A je možné, že to dostanou – jen ne tak, jak očekávali, a ne tak rychle, jak by si přáli.

Některé jurisdikce po celé Kanadě začínají utlumovat svá pandemická opatření. I nejvyšší lékař země mluví o přehodnocení pandemických omezení.

„Pokud jde o ukončení politik souvisejících s pandemií, mám podezření, že se to stane s protestem nebo bez něj,“ říká Brett Caraway, docent na informační fakultě University of Toronto, který studuje sociální hnutí.

K omezení restrikcí dojde tak jako tak. Estabilishment bude muset zařadit zpátečku, původní lží už prohlédlo příliš mnoho lidí.

Jestli konvoj svobody má smysl?

Historie nás učí, že z mnoha pokusů o svržení represivních režimů byly úspěšné pouze ty, které byly od začátku v režií vládnoucí vrstvy. Žádné spontánní povstání organizované zespodu nikdy nevedlo ke změně. Počínaje slavným útokem na Bastillu v roce 1789. I to bylo v režií loutkařů za oponou. Přál bych si, abych se mýlil a aby následky hnutí řidičů kamionů vedly dále než jen k uvolnění restrikcí. Přál bych si, aby vedly ke smetení současného estabilishmentu, kde jedno procento nejbohatších ovládá všechny vlády většiny států světa a provádí genocidu lidí na planetě Zemi. Ale to se asi nepodaří.

Přesto si myslím, že odpor má smysl.

Včera dávala ČT2 skvělý film z roku 1981 Lev pouště. Anthonny Quinn tam hraje moudrého a skvělého vůdce muslimů Omara Mukhtara a je to asi jeden z mála filmů, ve kterém divák musí fandit ubohým muslimům před odporně se chovajícími Italy. Bylo to natočeno ještě v době, před Bushem vyhlášenou válkou muslimským zemím.

Nosným tématem je odpor špatně vyzbrojených muslimů na koních proti moderně vyzbrojené italské armádě vybavené tanky a letadly, která staví koncentráky pro místní obyvatelstvo, tráví studně, vypaluje úrodu a neštítí se ani použít smrtící plyn, aby si podrobila okupovanou Libyi. Film končí špatně. Omar je Italy zajat a pověšen před zraky Libyjců. Vítězství Mussoliniho armády je úplné.

Trvalo 15 let a říše, která se zdála věčná, se rozpadla. Kati Omara Mukhtara stanuli před soudem. A tak to dopadne i tady. Žádný strom neroste do nebe. A každý, i sebemenší odpor má smysl. Jsou to ty pověstné kapky, které nakonec nahlodají i kámen.

Aktualizace - Ottawa vyhlásila nouzový stav

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson v neděli vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo.

Vyhlášení nouzového stavu podle starosty odráží nebezpečí a hrozbu, které představují pro obyvatele pokračující protesty. „Situace je nyní zcela mimo kontrolu, protože to jsou demonstranti, kdo si diktuje pravidla,“ řekl Watson.

Zdroj: iDěs

Ukradli jim peníze, teď je odstřihli od jídla a paliva. Estabilishment kope nožkama. Svině!

Článek byl publikován 7.2.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.