Kdo a komu „prohrál“ Kazachstán?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2022/01/8989-kdo-a-komu-prohral-kazachstan.htm

The Saker

Rozsah krize v Kazachstánu mnohé překvapil, včetně mě. Někteří přirovnávali to, co se stalo, k Euromajdanu v Kyjevě, ale to je velmi špatné srovnání, už jen proto, že Euromajdan se odehrál na jednom náměstí jednoho města, zatímco násilné povstání (protože to bylo ono!) v Kazachstánu začalo v západních oblastech, ale rychle se rozšířilo do celé země (která je obrovská). Už podle samotného rozsahu povstání (asi 20 000 dobře organizovaných a vycvičených bojovníků po celé zemi) a jeho extrémního násilí (policistům byly uřezávány hlavy!) bylo zcela zřejmé, že nešlo o něco spontánního, ale o něco pečlivě připraveného, organizovaného a následně provedeného. Způsob, jakým povstalci okamžitě zaútočili na všechny televizní stanice a letiště, zatímco větší davy demolovaly ulice a rabovaly obchody, ukazuje na stupeň propracovanosti, který by Ed Luttwak schválil!

Podle mě se to mnohem více podobá tomu, co se stalo v Sýrii ve městech Dará, Homs, Hamá, Aleppo, Damašek a mnoha dalších.

Přiznám se, že i moje první reakce byla: „Páni, jak mohly kazašské a ruské zpravodajské služby přehlédnout všechny indicie a varování, že se tak obrovské povstání pečlivě připravuje a chystá k výbuchu?“. Pak přišla zpráva, že se prezident Tokajev obrátil na Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), která byla až dosud spíše ochablou organizací, a ještě téhož večera Rusko zahájilo letecký most, aby do Kazachstánu přesunulo síly, včetně jednotek 45. gardové samostatné brigády speciálních sil, 98. gardové výsadkové divize a 31. gardové výsadkové brigády. Ruské vojenské transportéry rovněž letecky přepravily malé kontingenty arménských, kyrgyzských a tadžických speciálních sil. Nejzajímavější je, že Bělorusové vyslali také jednu posílenou rotu ze své elitní 103. samostatné gardové výsadkové brigády (to je slavná Vitebská výsadková divize, jedna z nejlepších sovětských výsadkových divizí). Vzhledem k současnému napětí se Západem kvůli Ukrajině mi rychlost, s jakou byly tyto síly vyslány do Kazachstánu, naznačovala, že šlo o zjevně připravený tah.

Jinými slovy, Rusové byli alespoň předem varováni a plně připraveni. Pokud ano, pochybuji, že svým kolegům z CSTO, s možnou (pravděpodobnou?) výjimkou Bělorusů, něco řekli.

Dobrá, prozkoumejme tedy důsledky výše uvedeného.

Pokud to Rusové věděli, proč neudělali vůbec nic, aby zabránili tomu, co se právě stalo?

Zde je třeba se nejprve vrátit k tomu, co se nedávno stalo v Bělorusku.

Prezident Lukašenko vedl v podstatě stejnou zahraniční politiku jako prezident Tokajev: něco, čemu se říká „multivektorová“ zahraniční politika, kterou bych shrnul takto: čerpat veškerou pomoc a peníze z Ruska a zároveň potlačovat proruské síly uvnitř vlastní země a snažit se ukázat anglosionistickému Impériu, že se dáme koupit, samozřejmě jen za správnou cenu (to samé teď dělá Vučič v Srbsku). Nyní si připomeňme, co se stalo v Bělorusku.

Impérium a jeho vazalské státy v EU se pokusily svrhnout Lukašenka, který neměl jinou možnost než se obrátit na Rusko, aby mu pomohlo přežít. Rusko samozřejmě vyhovělo, ale pouze výměnou za Lukašenkovo „slušné chování“ a komplexní opuštění jeho „vícevektorové“ zahraniční politiky. Lukašenko zvítězil, opozice byla potlačena a Rusko a Bělorusko již podnikly další významné kroky ke své integraci.

Vím, že se najdou tací, kteří rádi obviňují Putina (osobně), že „ukázal slabost“, „nechal USA a NATO vyhodit do povětří země na ruské periferii“ atd. atd. atd. Těm, kteří jsou tomu nakloněni, položím jednoduchou otázku: srovnejte Bělorusko před povstáním a po něm. Konkrétně, bylo z ruského pohledu výhodnější vícevektorové Bělorusko než dnešní plně vyrovnané Bělorusko, nebo ne? Odpověď je, jak tvrdím, naprosto zřejmá.

Nyní se podívejme na Kazachstán. Potenciálně je to pro Rusko mnohem nebezpečnější země než Bělorusko: má obrovskou hranici (7 600 km, otevřenou a nechráněnou, protože Kazachstán je členem Euroasijského hospodářského společenství!), silné panturecké podzemí (podporované Tureckem), stejně silné takfírské podzemí (podporované různými nestátními, a dokonce i státními subjekty v regionu), etnické napětí mezi Kazachy a ruskou menšinou a velmi důležité bezpečnostní vazby na Rusko. Ovládnutí Běloruska Impériem by bylo skutečně velmi špatné, ale ovládnutí Kazachstánu Impériem by bylo ještě mnohem horší.

Přímým (a podle mého názoru předvídatelným) důsledkem povstání je, že Tokajev nyní ví, že jeho osud závisí na Rusku, stejně jako Lukašenko ví. Je to pro Kreml špatný nebo dobrý výsledek?

Přihodím sem další jméno: Pašiniana, který byl známým rusofobem až do doby, kdy ho napadli Ázerbájdžánci, a pak mu nezbylo nic jiného, než se obrátit na Rusko, aby mu pomohlo a upřímně řečeno, aby přežil. To platí i o Erdoganovi, ale to je nevděčný SOB (Son Of a Bitch, zkurvysyn), kterému se nedá věřit nikdy, ani v drobných záležitostech.

Vzpomínáte si na všechny ty hlupáky, kteří vykřikovali urbi et orbi, že CSTO je k ničemu, že Rusové nechali Ázerbájdžánce, aby se vyřádili na Arménii, a nemohli s tím nic dělat? Jakmile se Rusko zapojilo, válka ustala a „neporazitelní“ Bajraktáři přestali létat. Je to pro Rusko dobrý, nebo špatný výsledek?

A nyní, ó sladká ironie, je tentýž Pašinjan formálním šéfem CSTO (ve skutečnosti spíše Stoltenberg, oficiální mluvčí bez skutečných pravomocí) a musel „nařídit“ (ve skutečnosti oznámit) operaci CSTO v Kazachstánu.

Takže tu máme Lukašenka, Pašinjana a nyní Tokajeva, všechny bývalé vícevektorové politiky, kteří prosí Rusko o pomoc a tuto pomoc dostávají, ale za zjevnou politickou cenu, že se vzdávají své dřívější vícevektorové politiky.

Nevím, jak vy, ale pro mě je to triumf Ruska: bez jakéhokoli vojenského zásahu nebo „invaze“ (čímž se po nocích straší infantilní diváci televize na Západě) Putin „zlomil“ tři notorické multivektoristy a přiměl je, aby byli pro Rusko milými, loajálními a velmi vděčnými (!) partnery. Mimochodem, Rusko má také velmi hluboký „průnik“ do všech ostatních „stanů“, jejichž vůdci nejsou hloupí a kteří na rozdíl od západních novinářů a „expertů“ všichni čtou nápis na zdi. Dopad toho, co se právě odehrálo v Kazachstánu, se odrazí v celé střední Asii.

[...]

O samotné operaci CSTO. Za prvé, ruské a běloruské síly (asi 3 000 Rusů a 500 Bělorusů): jsou to skutečně elitní, špičkové, v boji zocelené, profesionální, vysoce vycvičené a skvěle vybavené síly (ostatní menší kontingenty jsou spíše na „ozdobu“ než na cokoli jiného). Oficiálně je jejich úkolem pouze chránit klíčová oficiální (kazašská a ruská) zařízení, ale tyto síly by byly více než dostatečné na to, aby udělaly mleté maso z jakýchkoli Západem nebo Tureckem vycvičených takfírů nebo nacionalistů, i když jejich počet je mnohem vyšší než odhadovaných 20 000. A v nejhorším případě by tyto síly náhodou ovládaly klíčová letiště, kam by Rusové (a Bělorusové) mohli vyslat ještě více sil, včetně nejméně dvou ruských výsadkových divizí. To by byla síla, o které se nikomu ve Střední Asii ani nesní. Měl bych také zmínit, že Rusko má v Tádžikistánu velkou a strategicky klíčovou vojenskou základnu, která již desítky let cvičí k boji proti takfírským teroristům a povstalcům a která by také mohla podpořit jakoukoli ruskou vojenskou operaci ve Střední Asii.

Cílem těchto sil je tedy:

Někteří naznačují, že načasování povstání v Kazachstánu bylo jakýmsi pokusem USA/NATO „zranit“ Rusko v jeho „slabém podbřišku“ a ukázat mu, že musí ustoupit od svého ultimáta Západu (jednání mají začít zítra, v atmosféře všeobecného pesimismu). No, nemám žádné informace z Langley ani z Monsu, ale pokud to byl plán USA, pak celý tento projekt nejenže zkrachoval, ale opravdu velmi špatně dopadl.

Vzpomeňte si, že PSYOP narativ byl, že Putin je buď hloupý, nebo slabý, nebo zaprodaný Západu, ale když se podíváme na „před a po“, vidíme, že zatímco Západ „téměř“ (nebo si to alespoň myslí) „dostal“ Bělorusko, Arménii, Ázerbájdžán a nyní Kazachstán, skutečnost je taková, že ve všech případech se zdá, že narcističtí megalomani, kteří řídí Západ, sebevědomě vpadli do pečlivě nastražené ruské pasti, která Impériu zdaleka nedala kontrolu nad zeměmi, které „téměř“ získalo, ale způsobila, že je v dohledné budoucnosti ztratilo.

Dovedete si představit, jakou míru bezmocného vzteku a frustrace zažívají Langley a Mons, když sledují takové záběry?!

Jistě, anglo-sionistická propagandistická mašinérie a bezradní trollové (ať už placení nebo ne), kteří tyto nesmysly papouškují, o tom všem neřeknou ani slovo, ale stačí použít vlastní selský rozum, použít „před a po“ a dojít k vlastním závěrům.

Když už jsme u těch závěrů: co říkáte na všechny ty, kteří nadávali na to, že CSTO je bezzubou rádoby kopií NATO, která nic nedokáže? Připadá vám i teď tak bezzubá?

[Společný b...]
Společný brífink velitele kolektivních mírových sil CSTO v Republice Kazachstán, generálplukovníka Andreje Serďukova, velitele ruských výsadkových sil, a náměstka ministra obrany Republiky Kazachstán, generálporučíka Sultana Gamaletdinova.

Jak si stojí v porovnání s NATO, ne na papíře, ale z hlediska schopností bojových operací?

Západ chtěl z Kazachstánu udělat „ruský Afghánistán“ (mimochodem, stejný plán měl i s Ukrajinou). Turecko chtělo z Kazachstánu udělat vazalský stát řízený Tureckem. Takfírové chtěli z Kazachstánu udělat jakýsi emirát.

Jak podle vás hodnotíte účinnost smlouvy o kolektivní bezpečnosti, která by mohla všechny tyto plány zmařit jen s pomocí brigády a během několika dní?

Ještě jedna věc: Kazachstán a Sýrie mají ještě něco společného: kolem Asada se pohybovalo hodně agentů CIA/MI6/Mossadu/atd., což je zcela zřejmé z počtu vysokých syrských představitelů, kteří povstání podporovali nebo dokonce vedli. Většina z nich později uprchla na Západ, někteří byli zabiti. Podstatné však je, že „jablko“ mocenské struktury v Sýrii bylo značně shnilé. Totéž lze říci o Kazachstánu, kde probíhá obrovská čistka, přičemž vysoce vlivný šéf bezpečnostních služeb (a bývalý premiér!) byl nejen degradován, ale i zatčen za velezradu!

Jednoduše řečeno, SVR/FSB/GRU bude mít nyní volnou ruku k tomu, aby „vyčistila dům“ stejným způsobem, jakým Rusové „vyčistili dům“ kolem Lukašenka a Asada (v tomto případě s íránskou pomocí): tiše a velmi efektivně,

Znovu slyším hysterický a zoufalý nářek Langleyho a Monse. To máte za to, že věříte své vlastní hloupé propagandě!

Pokud jde o ty, kteří uvěřili tomu hloupému PSYOP narativu o tom, že „Putin ztrácí země v celém prostoru bývalého Sovětského svazu“, pravděpodobně se teď cítí dost hloupě, ale nikdy to nepřiznají. Když už jsme u té hlouposti,

Ne, Putin se NE, opakuji NE, nesnaží „obnovit“ Sovětský svaz.

A zatímco ten průměrný neumětel Blinken varuje před tím, jak je Rusy „těžké dostat pryč, když už jednou přišli“ (od amerického ministra zahraničí je to docela legrační a zároveň nový, ještě vyšší stupeň absolutního pokrytectví!), pravdou je, že většina sil CSTO brzy odejde, už jen proto, že nebude potřeba je v Kazachstánu držet. Proč? Jednoduše: tvrdě vycvičení teroristé a povstalci budou brzy mrtví, rabující výtržníci zmizí z ulic a budou doufat, že je nenavštíví kazašský NSC (Výbor národní bezpečnosti) nebo policisté, zrádci u moci buď odejdou ze země do EU, nebo budou uvězněni a kazašské bezpečnostní a vojenské síly znovu získají kontrolu nad zemí a budou udržovat právo a pořádek.

Proč by měli ruští výsadkáři a speciální jednotky zůstat?

Rusko navíc nemá potřebu ani chuť napadat nebo ještě méně spravovat chudé, většinou nefunkční země s velkými sociálními problémy a jen velmi malým skutečným přínosem pro Rusko. A nyní, když Lukašenko, Pašinjan a Tokajev vědí, že slouží z vůle Kremlu, si můžete být jisti, že se budou obecně „chovat slušně“. Jistě, zůstanou to většinou zkorumpované státy, v nichž bude na určité úrovni vřít nepotismus, kmenová příslušnost a náboženský extremismus, ale dokud nebudou představovat hrozbu pro a) ruskou menšinu v těchto státech a 2) ruské národní bezpečnostní zájmy, Kreml je nebude řídit mikroúřadem. Ale při prvním náznaku oživení „multivektoriality“ (možná inspirované mnoha západními korporacemi působícími v Kazachstánu) se židle, na nichž tito vůdci v současnosti sedí, začnou okamžitě pěkně třást a oni budou vědět, komu zavolat, aby to zastavil.

Když už mluvíme o slabých „idiotech“, kteří „ztratili“ země ve prospěch Impéria, nechce někdo sepsat seznam zemí, které Impérium SKUTEČNĚ vyrvalo Rusku (nebo jinému protivníkovi) a podařilo se mu je udržet? Sýrie? Libye? Afghánistán? Možná Irák? Jemen? A to až po prohlášení „mise splněna“ „vítězným“ americkým prezidentem :-)

Dobře, tři pobaltské státy. Bravo! Kapitán Amerika vyhrál další Grenadu!

Už slyším hlasy, které skandují „Ukrajina! A co Ukrajina?“. A co Ukrajina?

Existuje ruské přísloví (цыплят по осени считают), které lze zhruba přeložit jako „nepočítej kuřata dřív, než se vylíhnou“. V tuto chvíli NIKDO nemůže s jistotou předpovědět, co se bude dít s Ukrajinou dál. Nejenže se z Ukrajiny stala země 404 deindustrializovaná díra, ale nyní ji řídí celá třída (v marxistickém smyslu) nacistů, které zřejmě nikdo nemá vůli ani schopnost dehonestovat (Rusko by mohlo, ale má k tomu přesně nulový motiv, pokud jde o USA/NATO, LOL!!!). I kdyby se Rusko a USA dohodly na nějakém neutrálním statusu Ukrajiny, neodstraní to od moci jediného nacistu, a pokud něco, vytvoří to podmínky pro ještě větší rozpad země (k čemuž podle mě nakonec stejně dojde, ale velmi pomalu a velmi bolestivě).

Ukrajina má s Kazachstánem společné to, že obě země jsou vymyšlené a vytvořené zarytými rusofobními bolševiky: nejenže jejich současné hranice jsou nesmyslné (a tím myslím naprosto nesmyslné), ale tyto hranice spojují pod jednu zcela umělou politickou „střechu“ zcela odlišné regiony a etnické skupiny. Velký rozdíl je samozřejmě v tom, že ukrajinští vůdci, všichni, byli a stále jsou neskonale horší, než kdy byli Nazarbajev nebo Tokajev. Rovněž ukijský nacionalismus je nejnenávistnější a nejdementnější na planetě, srovnávat je lze snad jen s hutuskými Interahamwe ve Rwandě. Ano, v kazašské společnosti určitě existuje nacionalistická tendence (po desetiletí láskyplně živená a vyživovaná Západem), ale ve srovnání s Ukronazi jsou to jemnocitní a většinou duševně zdraví lidumilové. Podle mých osobních, a tedy přiznaně subjektivních zkušeností spolu Kazaši a Rusové vycházejí mnohem lépe než Ukrajinci a Rusové.

[“Úklid“ v ...]
“Úklid“ v Kazachstánu v běloruském stylu již začal!

V neposlední řadě bude trvat desítky let, než se podaří de-nacifikovat Ukrajinu, a jen bůh ví, kdo to bude ochoten a schopen udělat (určitě ne Rusko!), zatímco kazašské bezpečnostní složky už povstalce v Kazachstánu ve velkém počtu (podle některých údajů několik tisíc) zabíjejí. Pokud jde o kazašské oligarchy a úředníky, kteří jim pomáhali, jsou buď mrtví, nebo ve vězení, nebo již v zahraničí.

Zmínil jsem se o Číně? Ta je v Kazachstánu velmi důležitým aktérem. Na jedné straně jsou Čína a Rusko v Kazachstánu ekonomickými a dokonce i politickými konkurenty, nicméně Čína naprosto a kategoricky nemůže dopustit, aby Kazachstán ovládly buď USA/NATO, nebo takfírové či panterovci. Číňané (zatím) nenapnuli své vojenské svaly, ale mohli by, a můžete si být jisti, že napnou (obrovské) ekonomické svaly, aby takovému výsledku zabránili. Takže zatímco chudák Ukrajina má za souseda Polsko, Kazachstán má Rusko i Čínu, které jsou naprosto odhodlány nedovolit, aby jakákoli nepřátelská síla (ať už protičínská nebo protiruská, jde o tytéž síly) provedla barevnou revoluci v Kazachstánu a proměnila jej v takovou noční můru, v jakou Impérium proměnilo tolik zemí, od USA okupované EU po nacisty okupovanou Ukrajinu (než je nakonec stejně ztratilo!).

Závěr ohledně Ukrajiny je následující: počkejme si, jaká kuřata se z ukrajinských vajec časem vylíhnou a zda bude výsledek pro Rusko horší nebo lepší. A tím „výsledkem“ nemám na mysli uřvaná prohlášení západních politiků a mluvících hlav v idiot boxu, ale skutečné výsledky, které v takovýchto záležitostech mohou trvat měsíce nebo dokonce roky, než se plně projeví. (Vím, že ti, kteří jsou mrtvě fixovaní na to, že „Putin je slabý“, budou mé rady nebo jakákoli fakta či logiku ignorovat, tyto návrhy adresuji hlavně těm, kteří na tento narativ slyší a chtějí si sami zjistit, zda je pravdivý, nebo nepravdivý).

Závěr:

To, co se právě stalo v Kazachstánu, bylo jak povstání vyvolané USA, tak pokus o státní převrat. Existují přesvědčivé důkazy o tom, že Rusové věděli, co se chystá, a nechali chaos natolik zesílit, aby Tokajevovi poskytl jedinou možnost: požádat o zásah CSTO. Extrémní rychlost ruské vojenské operace všechny zaskočila a žádná ze stran zapojených do tohoto povstání+převratu (USA, takfírové a Turci) neměla čas reagovat, aby zabránila rychlému nasazení (extrémně) bojeschopných sil, které pak umožnilo kazašské armádě a bezpečnostním složkám přeskupit se a přejít do ofenzívy. To, že Pašinjan „nařídil“ tuto operaci CSTO, byla krásná, karmická, třešnička na dortu :-)

Celkově se jedná jen o poslední z řady katastrofálních selhání vůdců (již mrtvého) anglosionistického Impéria a (stejně mrtvých) USA, kteří se skutečně snaží něco udělat. V konfrontaci mezi západním horkým vzduchem a ruskými vojenskými akcemi opět zvítězil ten druhý.

Počátkem tohoto týdne se USA pokusí zastrašit Rusko řečmi o „pekelných sankcích“. Hodně štěstí!

:-)

Who “lost” Kazakhstan and to whom? vyšel 9.1.2021 na thesaker.is. Překlad v ceně 1182 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 12.1.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.