Covid pas je mimo jiné systém sociálního kreditu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2022/01/8985-covid-pas-je-mimo-jine-system-socialniho-kreditu.htm

Ivo Spáčil

V reálu tomu tak je. A dnes je tento sociální kredit navíc kontrolován v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR), Nařízení (EU) 2016/679 a v rozporu s §328 Trestního řádu, přisvojení pravomoci úřadu, v každé restauraci a v každém společenském nebo sportovním zařízení.

Covid pas ale může být první stálou vlaštovkou v mnohem širším systému pro občany vyžadovaných sociálních kreditů. Možná jsou tyto systémy společensky perspektivní, ale považujeme se snad za demokracii, předpokládal bych tedy nějakou veřejnou diskuzi k takto zaváděnému systému. Že se nejedná o zavádění nových standardů? Zavedené jistoty nám rychle mizí. Dříve zásadní pravidlo, že uprostřed epidemie se neočkuje, mrknutím oka zmizelo. Etická zásada lékařů, že lékař občany nestraší a nevyhrožuje, taky zmizela.

Za sebe můžu říci, že neznám všechny konsekvence sociálních kreditů aplikovaných na občany komunisty v Číně a nejsem nadšený, že se k nim salámovou metodou v ČR přibližujeme.

I my máme identifikační informační systémy a pracujeme na jejich propojení. Postupem času může být jeden plošný sociální kredit v jednom systému doplněný o Trestní rejstřík, evidenci pokut, evidenci kybernetické bezpečnosti a bůh ví čeho ještě. Výstupy pak mohou být uplatněny také plošně při přijetí do zaměstnání, k získání úvěru, k plné úhradě ošetření ze zdravotního pojištění, pro obsluhu v restauraci, pro vstup na tenisový kurt atd.

K ovládání informačních a identifikačních systémů se již dnes pracuje a počítá s umělou inteligencí, takže pak sorry, já nic já robot.

Článek byl publikován 10.1.2022


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.