Za protibushovské tričko do vězení

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/07/898-za-protibushovske-tricko-do-vezeni.htm

Vladimír Stwora

V dobách budování socialismu se u nás vyprávěla anekdota: "Baví se Rus a Američan o tom, kde je větší svoboda. Američan říká: 'U nás je taková svoboda, že se mohu postavit před Bílý dům a křičet: prezident Kennedy je vůl! A nic se mi nestane.' Rus na to: 'Já se také mohu postavit na Rudé náměstí a křičet Prezident Kennedy je vůl, a nic se mi nestane.'"

Od té doby uplynulo skoro padesát let a časy se malinko změnily.

Manželé Nicole a Jeff Rankovi z Corpus Christi v Texasu byli zadrženi policií a odvedeni s pouty na rukou za to, že se na veřejnosti producírovali v tričku s nápisem Miluji Ameriku - nenávidím Bushe.

K incidentu došlo u příležitosti Dne nezávislosti 4. července v Charlestonu. Očekával se příjezd prezidenta. Manželé Rankovi stáli v davu a zpívali americkou hymnu. Někdo je zřejmě udal, protože se najednou kolem objevila policie, manželům nasadila želízka a odvedla je.

V davu byli také lidé, kteří na sobě měli trička oslavující Bushe. Těch si policie nevšímala.

Po předvedeni na strážnici byli oba fotografováni, sňali jim otisky prstů, a bylo jim oznámeno, že spáchali přestupek.

Ani jeden z manželů není typ feťáka nebo profesionálního anarchisty. Devětadvacetiletý Jeff Rank vystudoval na univerzitě oceánografii, jeho manželka, rovněž vysokoškolačka, je bioložka se specializaci na mořskou faunu a flóru.

Až do incidentu pracovala paní Ranková jako zástupce inspektora pro vládní agenturu FEMA (Federal Emergency Management Agency). Poté, co došlo k zatčení, jí její zaměstnavatel sdělil, že ji uvolnil z práce. "Není to vyhazov," říká paní Nicole. "Prostě převedli mé pracovní povinnosti na někoho jiného. A pro mě najednou není práce. To ale také znamená, že nedostanu výplatu."

Cestou domů je napadlo, že nebudou moci své obvinění vyvrátit, nebudou-li v Charlestonu v den, kdy mají mít soud. Vrátili se tedy zpátky. Od té doby žijí v motelu a čekají na čtvrtek, kdy mají předstoupit před soudce.

Organizace ACLU (American Civil Liberties Union) jim naštěstí hradí náklady na právníka. Sami by si to dovolit nemohli.

Zkráceno podle článku We weren't doing anything wrong uveřejněného na WVGazette.

Článek byl publikován 16.7.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.