Paradox

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2004/07/893-paradox.htm

Petr Šebesta

Pohled první - stránky novin, televizní reportáže, rozhlasové rozhovory, ze všech na nás útočí drsné statistiky, že na jednu českou ženu připadá 1,18 dítěte, což je snad 2. nejnižší místo v Evropě ( nebo na světě ?? ). Všichni se nad tím pozastavují a lamentují. Člověk se zamyslí a hned vidí příčiny.

Morálka společnosti je zaměřená na získávání materiálních hodnot. Všudypřítomné reklamy nás bombardují sděleními, že pokud nemáme tento mobil, tamten nový vůz, neničíme si zdraví  touto značkou alkoholu či cigaret, nebo nedej Bože neabsolvujeme tuto dovolenou, jsme podlidé. To se samozřejmě nikomu nechce a tak maká jako barevný, aby se pečlivě zařadil do té skupiny úspěšných a "majících". Významným motivačním faktorem a národním sportem je mimo jiné buzení závisti okolí. Další faktor pro vytvoření rodiny, možná nejdůležitější, je společné bydlení bez rodičů. Někde jsem četl, že průměrný plat, když se odečtou platy v Praze top platy nad milion ročně, činí 10 000,- Kč hrubého ( bohužel nemohu uvést zdroj ). Za této situace řešit bydlení pronájmem, či hypotékou ? Nic moc, ale stále se nás najde dost. Další nezpochybnitelný trend, ke kterému nás společnost vychovává by se dal formulovat : Nevaž se, užij co můžeš. To se také nedá nazvat zrovna pobídkou k vytvoření rodiny, neřkuli monogamismu, dle mého názoru nezbytného pro správné fungování rodiny.

Pohled druhý - specializované ženské časopisy - Cosmopolitan, Harpers, Mariane, Dívka ?. Když už jeden udělá to, že se od oběda nenají a tak kolem 20,00 si k takovému skvostu, co sebere partnerce, sedne, má velkou šanci, že se nepozvrací hned po titulní stránce. Vynechám obvyklé články, kde jsou muži popisovaní jako egoistická, sexistická, šovinistická čuňata, či návody na rychlou kariéru prostřednictví sexu se šéfem, nebo recenze o sexu s kamarády a černochy a zaměřím se na fenomén posledního ? roku. V každém časopise se s železnou pravidelností objevují 1 - 2 články s následujícími tématy. Být matkou je Vaše rozhodnutí, to že se rozhodnete sterilizovat, je jedno z řešení a je to jen a jen Vaše právo, do kterého nemá Váš partner co kecat. Buď Vás má rád a bere Vás i sterilizovanou, nebo je to sobecký hajzl. Rozhodla jsem se nemít děti - obsáhlý součet výhod. Trend na Západě - nemít děti. Vaše skvělá kariéra versus plotna a plíny. Ve 30-ti bez dětí - skvělé. Vyšel nový bestseller - Co mi dluží má dcera - autorka "humornou formou" a pedantickou důkladností cifršpióna vyčísluje každý cent spojený s početím, porodem, výchovou, výživou, ošacením, vzděláním ?. - své dcery. Redaktorky tuto senzační knihu doplní hloubkovou studií, podloženou fakty, kolik by třeba vydělávala potenciální generální ředitelka, kdyby neměla děti a nemusela být doma. Kolik je hodinová mzda psycholožky, zdravotní pečovatelky, učitelky, finanční poradkyně, kuchařky, zahradnice, pornohvězdy, erosenky - a kolik tedy dluží své manželce manžel za měsíc jejího obětování. Takových článků, které nevtíravou formou programují českým ženám sdělení - mít děti je staromódní, děti si pořizují neschopné nicky, manželství je otročina a já mám na víc? - lze najít čím dál více.

Dle mého názoru, který opírám mimo jiné i o úvahu doktora Vlacha z Jirotkova nesmrtelného Saturnina, kde dává rozbor o škodlivosti ženské četby na psychický vývoj a názory čtenářek, je tento programming velice účinný a má medvědí podíl na snižování zdejší populace, rostoucího počtu rozvodů, tenčícího se počtu sňatků na straně jedné a na druhé straně rostoucím zadlužováním domácností, které láme rekordy, zvyšujícím se počtem nešťastných a hysterických žen, a v neposlední řadě exportem českých děvčat do ciziny formou sňatků.

Dlouho jsem hloubal nad tím, čeho tentokráte chtějí média takovou soustředěnou masáží dosáhnout ?? Poměrně brzy jsem si začínal všímat nezávislých, vysoce odborných příspěvků, které jako takový univerzální bolehoj na všechny problémy ordinují přistěhovalectví. Jako ideál zřejmě vidí Francii, božské USA, či alespoň GB. Cizí etnika nám přinesou tolik potřebnou pracovní sílu, obohatí nás kulturně a v neposlední řadě početně.

Zajímavě dopadl můj osobní průzkum mezi náctiletými děvčaty a jejich vztahem k cizincům. Tento průzkum trval 2 roky a bohužel jsem se omezil pouze na Prahu. Nejatraktivnější pro mladé dívky jsou cizinci ze Západu. Může to být třeba obrýlený, chlupatý, 160 cm vysoký hrbáč, ale jen když mluví anglicky a představí se jako manager. O první příčku se s nimi perou exotičtí cizinci nejasného rasového původu, čím tmavší, tím lepší. Dívka, která měla tu čest, že na ní vlezl černoch, je nedostižný ideál - zde pracuje programming hudební stanice MTV, kde rappeři jsou malá Božstva a MTV si dá i tu práci a fanynkám servíruje majetkové poměry tmavých gentlemanů. Na dalších příčkách se umísťují movití cizinci z východu - Albánci, Chorvati, Rusové, následovaní komerčními právníky, realitními makléři, pracovníky v PR, reklamě a podobných šmelinách a zaměstnanci bank. Do této kategorie se nám vmísili i známí sportovci a tváře z TV. Další příčky žebříčku jsou již nezajímavé. Rozhodující je, že mladá generace českých děvčat je připravena na příliv čerstvé, cizinecké krve?

 

Článek byl publikován 6.7.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.