Poslední svobodné volby

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/06/886-posledni-svobodne-volby.htm

Radim Valenčík

Pokud vyjádříme v referendu souhlas s přijetím evropské ústavy, pak se zbavíme mnoha starostí. Například už nikdy nebudeme muset chodit k volbám. Jakákoli svoboda tím totiž skončí. K přijetí jakéhokoli rozhodnutí o našem každodenním životě totiž bude stačit souhlas Německa, Francie, Itálie a Španělska. Evropská ústava je neuvěřitelný dokument, který by duševně zdraví lidé měli absolutně odmítnout. Argumenty, že jde pouze o shrnutí již platných dohod pod jednu zaštiťující, jsou v lepším případě naprostým naivismem, v horším případě lží, která může zničit naši civilizaci.Tuto lež šíří záměrně právě ti, kteří se ukájejí představou osvíceného vládnutí zotročené a apatické většině. Pokud těmto lžím uvěříme, pak jsme skutečně tupé stádo, kterému je třeba nasadit otěže.

Evropská ústava zahrnuje tolik zvrácených ustanovení, že poukazování na každé jednotlivě by zabralo více času, než kolik zbývá do referenda. Hrozí proto, že někteří lidé budou hlasovat pro z toho důvodu, že uvedené příklady pro ně nepředstavují hrozbu. Při podrobném studiu textu ústavy si však svoji hrozbu najde určitě každý, já sám jich našel desítky a to jsem přečetl jen malou část ústavy.

Tlak na přijetí bude velký, argumenty budou podobné, jako před referendem o vstupu. Věřte, že se v kampani neobjeví více než pár vybraných řádků skutečného textu ústavy, o to více budeme zavaleni morálními apely na jakousi neuchopitelnou zodpovědnost. Hrozbou je hlasování starší generace, které bude imputován pocit, že má hlasovat pro v zájmu budoucích generací. Tyto budoucí generace za několik let svým prarodičům jistě "poděkují".

Co je tedy konkrétně zvrhlého na návrhu evropské ústavy? Například princip vystoupení. O vystoupení členského státu bude rozhodovat většinovým hlasováním celá Unie. Ještě jednou: O vystoupení členského státu bude rozhodovat většinovým hlasováním celá Unie. Pokud toto někomu nepřipadá absurdní, pak se naše civilizace skutečně chýlí ke konci. Jde o podobný princip, jako kdyby občan, který se chce odstěhovat do jiného státu, musel vypsat referendum a požádat spoluobčany, aby mu to povolili. Dalším bodem jsou takzvané rozšířené kompetence. Členský stát bude moci svrchovaně rozhodovat v těch oblastech, které Evropská Unie nevyhlásí za oblast zvláštního zájmu. A jen do té doby, dokud tak EU neučiní. O daních z příjmu tedy bude rozhodovat náš parlament do té doby, než mu tuto pravomoc EU odejme. Opět analogie: O složení vašeho nákupu v supermarketu budete rozhodovat sami, pokud se však většina ostatních nakupujících nerozhodne, že o něm chce rozhodovat ona. Pak vám bude určovat, co koupit. A vy jste s tímto postupem dopředu souhlasili. Následují další zrůdnosti. Například "vědecky" spočítané množství jakýchkoli výrobků, včetně jízdních kol a másla, které bude závazné a více se vyrobit nesmí. Pokud se vyrobí, bude se muset zničit. Vrací se čas písní Voskovce a Wericha: "Je to divnej svět, divný věci, když je pro lidi třeba, pálit laciný žito v peci, aby zdražil chleba". To je evropská ústava.

Z pohledu práva je ústava v podstatě bianko směnkou. Dala by se shrnout do několika vět: "Členské státy se svobodně zavazují k tomu, že budou zavázány jakýmikoli dalšími změnami této smlouvy, přijatými podle principů této smlouvy. Samotné tyto principy rovněž mohou být měněny podle principů, které budou aktuálně platné v době změny. Členské státy tedy přijetím této smlouvy naposled svobodně rozhodují o tom, že v budoucnu již o ničem svobodně nerozhodnou, mimo oblastí, které jim dočasně zůstanou milostivě ponechány v kompetenci." Dejte babičce podepsat prohlášení, že se při plném rozumu a vědomí prohlašuje za nesvéprávnou, a máte dědictví v kapse.

Jestliže bude ústava přijata, pak nezbývá, než doufat, že stihnu přejít hranice dříve, než kontrolu emigrace prohlásí EU za svůj "zvláštní zájem" a oplotí je ostnatým drátem. V socialismu totiž tvoří hlavní hodnotu lidé, a proto je třeba si je pohlídat.

Článek byl uveřejněn 22.6. na serveru www.EUnie.sk.

Článek byl publikován 25.6.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.