Jak se změní život nenaočkovaných Rusů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2021/06/8758-jak-se-zmeni-zivot-nenaockovanych-rusu.htm

Andrej Rezčikov, Nikolaj Vasiljev

Regionální vlády začaly zavádět zákazy pro ty, kteří odmítají očkování proti COVIDu-19. Takoví ruští občané nesmí jít do nemocnice na plánovanou léčbu nebo se dostavit na jednání ke smírčímu soudci. Vakcinace začala v mnoha podnicích, kde jsou zájemci o očkování motivováni finančně.

Úřad pro ochranu zdraví hlavního města předešlého dne upřesnil, že dříve ohlášená omezení v plánované hospitalizaci budou fungovat do měsíce. V úřadu také vyvrátili zvěsti o tom, že hned po lůžkových odděleních přestanou poskytovat pomoc neočkovaným pacientům také polikliniky.

Předtím úřad oznámil, že nemocnice dočasně přerušují plánovanou hospitalizaci pacientů, kteří nepředloží certifikát o absolvovaném očkování proti COVIDu-19 nebo potvrzení o přítomnosti protilátek v krvi. Zákaz se nevztahuje na pacienty z oddělení onkologie a hematologie a také na ty, pro které jsou podobná očkování z lékařských důvodů nevhodná.

„Zcela souhlasím s rozhodnutím, že během pandemie má být očkování proti kovidu podmínkou plánované hospitalizace. Ale proč toto rozhodnutí nebylo přijato o šest měsíců dříve?“, říká ředitel odborné rady Odborného institutu sociálního výzkumu ЭИСИ Gleb Kuzněcov. Během první vlny dostala lékařská vertikála ohromné pravomoci, které za celou dobu nijak nevyužila. Například dokonce ani komunita zdravotníků není za více než půl roku vakcinace zcela proočkovaná“.

„A nechápu, co udělaly hygienické úřady za tento půlrok kupříkladu pro vytvoření právního normativního základu k problematice očkování. Teď po známých nařízeních „Rospotrebnadzoru“ (čes. Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů) šéf magistrátu vnímá nutnost epidemiologických opatření určitým způsobem, soukromý podnikatel jiným, primář dalším třetím, ředitel školy čtvrtým. A všichni vystupují se svými iniciativami, navíc veřejně“, říká Kuzněcov.

Po lékařských úřadech v Moskvě zavedly analogické zákazy také úřady soudní. Smírčí soudy budou poskytovat osobní konzultace pouze pro občany očkované nebo po předložení potvrzení o přítomnosti protilátek. „Přístup do budov soudů pro osoby, které nejsou účastníky procesů (včetně pracovníků sdělovacích prostředků), je časově omezen, s výjimkou těch, kteří vlastní certifikát o vakcinaci nebo potvrzení o přítomnosti protilátek“, ohlásili v Moskevském městském soudu. Procesní dokumenty mohou občané podat distančně prostřednictvím poštovní služby nebo osobního kabinetu na portálu mos-sud.ru. V soudu také upřesnili, že všechny zaregistrované požadavky a materiály budou projednány podle plánu.

V advokátském kolektivu byla podobná opatření přijata s pochopením. „Jsou nezbytná pro ochranu zdraví nejen soudců, ale i ostatních účastníků každého procesu. Čím více bude omezení, souvisejících s odmítáním vakcinace, tím rychleji se naši občané nechají očkovat a tak ochrání i sebe. Nemyslím si, že by byla sociální práva těch, kteří odmítají vakcinaci, narušena. Obzvláště, pokud dochází k nárůstu onemocnění“, řekla pro noviny Vzgljad odbornice pro občanské a mezinárodní právo Maria Jarmušová. „Já osobně jsem se nechala očkovat už v lednu. Stále chodím po soudech a uvědomuji si, nakolik je to nebezpečné“, dodala advokátka. V případech, kdy nelze očkovat z důvodu zdravotního stavu, musíme žádat o přesunutí jednání na jiné datum, vysvětlila.

Co se týká možné podání žaloby ze strany těch, kteří považují nucení k vakcinaci za porušení ústavních práv, „budou tyto žaloby zjevně neúspěšné, protože soudy k tomu ze všeho nejdříve dostanou vyjádření výše postavených soudů“. Podle Jarmušové je rozmach pandemie pádným právním důvodem k zavedení opatření za použití donucování: „Naše úřady celkem dlouho čekaly, aby daly možnost občanům nechat se svobodně očkovat“.

V Izraeli prakticky direktivně naočkovali veškeré obyvatelstvo, nenaočkovaní neměli přístup do svých kanceláří, ani k lékařským prohlídkám.

Teď se rozšíření infekce v této zemi zastavilo“. Její kolega, advokát Sergej Žorin připomněl, že v mnoha případech je možné pořádat jednání distančně přes video. „To nejen že zvýší efektivitu práce soudů, ale také umožní bojovat proti šíření COVIDu-19 bez porušení něčích práv. Soudy mají už dávno odpovídající technické možnosti. A to už nemluvím o obyčejných uživatelích a právnících“, říká Žorin.

Zatím se zdravotnické orgány Moskvy pustily do boje proti zhotovování a prodeji fiktivních osvědčení o nepřítomnosti viru a očkovacích certifikátů. V případech podobných podvodů bylo zahájeno už 24 trestních řízení, oznámilo ruské Ministerstvo vnitra v Moskvě.

V pátek viceprezident Federace restauratérů a hoteliérů, ombudsman pro oblast restauračního obchodu Moskvy, Sergej Mironov, podle výsledků setkání se zaměstnanci magistrátu promluvil o tom, že se úřad rozhodl zbavit zaměstnání a po tuto dobu nechat bez výplaty zaměstnance, kteří odmítnou očkování. Později Mironov vyvrátil svá slova upřesněním, že ve skutečnosti takové oprávnění v magistrátu nevydali, avšak trestat zaměstnance podobným způsobem i tak už umožňuje platná legislativa.

Jak řekl pro noviny Vzgljad zaměstnanec jedné z firem v hlavním městě, podléhající magistrátu, v jeho kolektivu jsou už podobná opatření zavedena – ti, kteří odmítnou očkování, jsou povinně posláni pracovat na dálku a přijdou o prémie. „Nechali jim jen základní plat“, řekl dotazovaný.

Rada rektorů Moskvy a Moskevské oblasti rovněž doporučila od 1. září připouštět k výuce pouze očkované studenty. Úřady Podmoskovja zavedly omezení pro sportovní, zábavné a kulturní akce. Může se jich zúčastnit maximálně 1500 lidí. Ale „počet očkovaných diváků lze navýšit o 20 %“, hlavně, aby účastníci měli na rukách certifikáty o vakcinaci.

Karelské úřady v sobotu ohlásily, že hotely a turistické chaty budou od 15. června přijímat nájemníky pouze s negativním PCR testem na COVID nebo s potvrzením o vakcinaci.

Správa letiště Južno-Sachalinska vydala příkaz o vakcinaci 60 % zaměstnanců, oznámila v sobotu stanice ACTB. „Zaměstnanci, kteří neprošli vakcinací, jsou na základě odst. 8, č. 1, čl. 76 Zákoníku práce RF odvoláni ze zaměstnání“, píše se v nařízení. Předtím byla na Sachalinu, stejně jako v řadě jiných ruských regionů, zavedena povinná vakcinace pro jednotlivé kategorie občanů.

Zato očkovaní Rusové mají stále více privilegií. V sobotu začíná v některých restauracích hlavního města dokonce experiment – otevřou se tam „bezkovidové“ zóny, do kterých budou zákazníci vpouštěni na základě vygenerovaného QR kódu o vakcinaci dvěma dávkami. Tyto zóny budou bez speciálního rozsazení a roušek fungovat i v nočních hodinách. Víme, že experimentu se nejprve účastní tři podniky.

Někteří zaměstnavatelé se pokouší finančně stimulovat zaměstnance, aby se nechali očkovat. V automobilce „AvtoVAZ“ začali vyplácet 1,5 tis. rublů všem, kteří absolvují alespoň první dávku očkování do 16. června. Ti, kteří se očkovali už dříve, také dostanou tyto peníze. Působivější sumy jsou slíbené zaměstnancům televizní stanice RT. Jak řekla její hlavní redaktorka Margarita Simonjanová, každý zaměstnanec, který už je očkován nebo se nechá očkovat do 10. června, dostane 57 500 rublů.

Co se týče reakce zaměstnanců na nucení k očkování, podle Gleba Kuzněcova nemusíme nyní očekávat vlny trestních oznámení na zaměstnavatele, ale až nemocnost klesne, lidé mohou začít hájit svá pracovní práva. „Úroveň nespokojenosti kvůli jakémukoliv přinucování v práci, které nesouvisí s pracovními povinnostmi, je vždy vysoká. A atmosféru důvěry ve společnosti takové nucení očividně neupevní. Avšak teď očividně počty očkovaných porostou. To znamená, že to úkol plní“, shrnul odborník.

Není vyloučeno, že certifikát o vakcinaci budou Rusové zanedlouho potřebovat pro cestování letadlem nebo vlakem. V sobotu zpravodajská agentura TASS informovala o tom, že Ministerstvo dopravy RF poslalo leteckým společnostem dopis se žádostí zajistit při prodeji lístků možnost autorizace certifikátem o vakcinaci. Kopie dopisu se objevila v nařízení RBC. Podle údajů publikace se o to postarala vicepremiérka Tatjana Golikova. Kromě toho, Ministerstvo pro digitální rozvoj sdělilo Ministerstvu dopravy, že nové pravidlo se může dotknout nejen letectví, ale i všech druhů dopravy. Zdroj ve velké letecké společnosti oznámil, že o této otázce se zatím jen diskutuje a rozhodnutí ještě není schváleno.

Как изменится жизнь непривитых россиян vyšel 18.6.2021 na Vzgljad.ru. Překlad v ceně 553 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 23.6.2021


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.