Rádio Svobodná Evropa dluží v Rusku sto miliónů rublů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2021/05/8718-radio-svobodna-evropa-dluzi-v-rusku-sto-milionu-rublu.htm

Václav Prokůpek

Dne 14. května exekutoři navštívili moskevskou kancelář ruské služby RFE / RL, tedy Rozhlasové stanice Svobodná Evropy - Radio Svoboda, upozornil na to nezávislý televizní kanál Dozhd. Ředitel rádia Svoboda Andrey Shary sdělil deníku Novaya Gazeta, že soudní vykonavatelé doručili novinářům dokumenty o zahájení procesu vymáhání nezaplacených pokut, ale do práce redakce nezasahovali. A to je velmi důležité, že exekutoři v Ruské federaci (na rozdíl od mnoha případů v ČR) nezasahovali do novinářské, zpravodajské a politické činnosti redaktorů, která má jasné programové schéma – neustále kritizuje prezidenta Putina

Dokumenty naznačují, že exekuční řízení s rozhlasovou stanicí bylo zahájeno v souvislosti s deseti pokutami po splatnosti v celkové výši pět milionů rublů (67 700 amerických dolarů). Dokonce i tradiční „protiputinovský“ web Medúza uveřejnil, že soudní vykonavatelé měli v úmyslu pouze zapečetit kancelář Rádia Svoboda – Svobodné Evropy a provést inventarizaci jejího majetku a exekutoři se chovali velmi korektně. Exekutoři po předání dokumentů opustili areál a rozhlasové studio ani nezapečetili.

Viz meduza.io

Celkově pokuty ruského vysílání Rádia Svoboda – Svobodné Evropy přesahují 100 milionů rublů (1,35 milionu amerických dolarů). Již v polovině dubna nabídla Česká republika vedení ruské rozhlasové stanici RFE / RL pomoc a některým dalším redakcím z jejich moskevské kanceláře přestěhování do České republiky nebo na Ukrajinu. Poprvé o tom informovalo ruské vysílání BBC. Co to tedy znamená? Česká republika nabídla „velkému dlužníkovi“ Ruské federace, aby se přestěhoval na naše území a buď se úmyslně vyhnula zaplacení dluhů Ruské federaci, popřípadě náš stát – Česká republika – zaplatila dluhy za Rádio Svoboda – Svobodná Evropa (nyní se sídlem v Moskvě). Jinými slovy, náš daňoví poplatník zaplatil dluhy redaktorů Rádia Svoboda, které má na území Ruska minimální poslechovost.

Jak je vidět, od moskevské pobočky Svobody a Svobodné Evropy dal ruce pryč i miliardář Soros, miliardář Chodorkovskij a další lidé z protiputinovské opozice. Dávají od ní ruce pryč. Jediný, kdo chce platit její dluhy, je „otrok“ Evropské unie – vládní a částečně i některé opoziční parlamentní strany České republiky. Bohužel to zaplatí obyčejní lidé v České republice.

Článek byl publikován 18.5.2021


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.