Kultura rušení (Cancel culture) – Amerika formuje nový lidský druh

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2021/03/8652-kultura-ruseni-cancel-culture-amerika-formuje-novy-lidsky-druh.htm

Vladimír Kudryavcev

Při pohledu na to, co se nyní děje ve Spojených státech se nám v duchu vybaví následující slova: „Vytvoříme náš vlastní nový svět – ten kdo byl ničím, stane se vším“...Všechno, co se zdá být v americké společnosti normální, neměnné a co se rozumí samo sebou, podléhá dnes agresivním útokům ze strany „progresivistů“, kteří v rámci a ve stylu tzv. kultury rušení (Cancel Culture) likvidují odlišně smýšlející a žijící jedince.

Propast, která rozkládá společnost, se prohlubuje v několika směrech: je to propast politická, rasová a biologická (genderová). Podle politického plánu je „normálnost“ posuzována na základě vztahu k bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ti, kteří ho podporují, jsou považováni za nacionalisty, za rasisty vystupující za „nadřazenost bílých“, za šílené stoupence jakési „teorie spiknutí“ (?) a odnedávna také za „vnitřní teroristy“. Šíří se to jako epidemie; virus už pronikl takovou měrou, že účastníky útoku na Kapitol „udávaly“ policii vlastní děti.

Když byla na stránkách The New York Times zveřejněna úvaha republikánského senátora Toma Cottona, který vyzval k využití armády pro potlačení násilí na ulicích amerických měst, redakci novin to pobouřilo a redaktor rubriky názorů James Bennet byl přinucen opustit místo. Hvězdu seriálu „The Mandalorian“ Ginu Carano propustili za to, že během líčení situace v USA přirovnala nenávist k druhým lidem z politických motivů k nenávisti z důvodů nacionálních. Není co dodat k tomu, že Trumpovy stoupence vyhazují z práce v případě, že o tom otevřeně začnou mluvit. Twitter definitivně zablokoval účet generálního ředitele a výrobce polštářů společnosti My Pillow, který nadále trval na vítězství Trumpa ve volbách a obchodníci začali bojkotovat výrobu této firmy. Autoritativní novinář, známý herec, úspěšný podnikatel – co na tom záleží, všechny „zahladit“...

K hranici absurdity dosáhl boj za „rasovou spravedlnost“. Michelle Obamová měla ve zvyku vyprávět dětem, jak skvělý je spisovatel Dr. Seuss a teď se některé jeho knihy přestanou vydávat „kvůli rasismu“: Afričané a Asiaté jsou v nich údajně zobrazeny jako exotické osoby, které si přejí jen zavděčit se bílému člověku.

Vlna „nové normálnosti“ se šíří za hranice USA, zaplavuje Západ. V Nizozemsku se terčem kritiky stala spisovatelka Marieke Lucas Rijneveld (získala cenu International Booker Prize 2020), která se rozhodla přeložit do holandštiny báseň černošské básnířky Amandy Gormanové, jež vystoupila během inaugurační ceremonie Joea Bidena. Jak prohlásili kritici, Rijneveld ovládá angličtinu mizerně a navíc je bílá, takže nedokáže zachytit myšlenkovou hloubku Gormanové.

Představitel hnutí Black Lives Matter poukázal na zadržení dvou jeho aktivistů za napadení nezávislé novinářky Tary Szczepanské: během protestů v New Yorku na ni hodili vejce, vyrvali ji z rukou telefon a nazvali jí „nacistkou“ za to, že podporuje Donalda Trumpa. Szczepanski prohlásila, že teď je pro novináře v Americe zastupování konzervativních sdělovacích prostředků fyzicky nebezpečné.

A bez nechvalně známé genderové rovnoprávnosti ani krok! Proto se nyní populární americká hračka „Mr. Potato Head“ stane pouhou „Potato Head“ a bude se vyrábět s doplňky, pomocí kterých budou mít děti možnost postavičku přestavět podle svého uvážení na mužské či ženské pohlaví.

A teď příklad naprostého idiotismu – k tomu došlo, když studenta newyorské univerzity vyhodili z vyučování za to, že se opovážil napsat na sociální síti: „ Muž je muž a žena je žena. Muž není ženou a žena není muž“. Nešťastníka udali jeho „uvědomělí“ studenští kolegové.

Toto všechno nejsou jediné případy. Jsou to krůpěje tsunami „kultury rušení“. Tsunami roste před očima a pohlcuje stále více „nesprávných“ občanů zesilováním atmosféry vzájemné nenávisti a upevňováním společenského rozkolu. K čemu to všechno spěje?

Když prezident Biden řekne, že je nutné zvítězit nad extrémismem, vnitřním terorismem a ideou nadřazenosti bílých, že hodlá hájit práva LGBT po celém světě, opravdu to vypadá, že se naplňuje grandiózní plán přeměny amerického obyvatelstva.

Který občan potřebuje takovou vládu? V nedobrovolném pořádku je formována bytost, zbavená představ o rodině, o náboženství, o vlasti. Tyto představy jsou zaměňovány „svobodou volby“, avšak v přesně stanoveném a určeném rámci. Krok doleva nebo krok doprava znamená zastřelení na místě. Mužské pohlaví může být stokrát změněno na ženské a naopak, ale podporovat Trumpa je nepřípustné a trestné.

Už první výjevy této nové Ameriky připomínají nástup armády zombie, která by měla buď změnit všechny k obrazu svému, nebo je zničit (přinutit k podřízení, vyškrtnout ze společenského života). Vítěz této hry, jejímž cílem je zlomit národ přes koleno, získá vše. Nebo nic...

Americká kultura rušení je antikulturou, která má za cíl „zrušení“ druhu Člověk rozumný.

Článek byl publikován 22.3.2021


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.