Covid-19 – o čom sa v USA informuje a u nás nie

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2021/02/8599-covid-19-o-com-sa-v-usa-informuje-a-u-nas-nie.htm

Ivan Štubňa

11. decembra 2020 vydal americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) prvé povolenie núdzového použitia (EUA) pre vakcínu na prevenciu choroby Covid 19 spôsobenej akútnym respiračným syndrómom SARS-CoV-2 pre osoby staršie ako 16 rokov. Toto povolenie pre núdzové použitie umožňuje distribúciu vakcíny Pfizer-BioNTech COVID-19 v USA. Neprešlo však schvaľovacím procesom ako pri iných schválených vakcínach.

Pre tento účel bol spracovaný informačný list, v ktorom sa píše:

Vakcína Pfizer-BioNTech COVID-19 sa podáva ako dvojdávková séria, v rozpätí 3 týždňov, do svalu. Vakcína Pfizer-BioNTech COVID-19 nemusí chrániť každého. Ochorenie COVID-19 je spôsobené koronavírusom nazývaným SARS-CoV-2. Je to predovšetkým ochorenie dýchacích ciest, ktoré môže ovplyvňovať iné orgány. Ľudia s COVID-19 mali širokú škálu príznakov hlásených od miernych príznakov až po ťažké ochorenie.

Pri očkovaní uveďte poskytovateľovi očkovania o všetkých vašich zdravotných problémoch, hlavne: alergie, horúčky, poruchy krvácania alebo ak užívate lieky na riedenie krvi, máte zníženú imunitu alebo užívate lieky, ktoré ovplyvňujú váš imunitný systém, ste tehotná alebo plánujete otehotnieť, dojčíte a pod.

Vakcínu Pfizer-BioNTech COVID-19 by ste nemali dostať, ak: ste mali závažnú alergickú reakciu po predchádzajúcej dávke tejto vakcíny, mali ste závažnú alergickú reakciu na ktorúkoľvek zložku tejto vakcíny.

Vakcína Pfizer-BioNTech COVID-19 obsahuje nasledujúce zložky: mRNA,lipidy (((4-hydroxybutyl) azándiyl) bis (hexán-6,1-diyl) bis (2-hexyldekanoát), 2[(polyetylénglykol) -2000] -N, N-ditetradecylacetamid, 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholín a cholesterol), chlorid draselný, monobázický draslíkfosforečnan, chlorid sodný, dihydrát hydrogénfosforečnanu sodného a sacharóza.

Trvanie doby ochrany proti COVID-19 nie je v súčasnosti známe.

Vedľajšie účinky, ktoré boli hlásené pri vakcíne Pfizer-BioNTech COVID-19zahŕňajú:

bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, bolesť svalov, zimnica, bolesť kĺbov, horúčka, opuch v mieste vpichu, začervenanie v mieste vpichu, nevoľnosť, opuchnuté lymfatické uzliny. Závažná alergická reakcia sa môže vyskytnúť do jednej hodiny po podaní dávky vakcíny Pfizer-BioNTech COVID-19. Preto z tohto dôvodu vás poskytovateľ očkovania môže požiadať, aby ste zostali na mieste, kde sa dostali očkovaciu látku na sledovanie po očkovaní. Príznaky závažnej alergickej reakcie môže napr. zahŕňať: ťažké dýchanie, opuch tváre a hrdla, búšenie srdca, vyrážky na celom tele, závraty a slabosť. Môžu sa vyskytnúť ďalšie závažné a neočakávané vedľajšie účinky. Vakcína sa v klinických štúdiách stále skúma.

Údaje o dĺžke ochrany, ktorú vám vakcína poskytne nie sú zatiaľ známe. Vakcínou sa len znižuje možnosť ochorenia. Nie sú k dispozícii údaje či sa vakcináciou vakcíny Pfizer-BioNTech môže znížiť prenos ochorenia. Pri častejšom používaní vakcíny sa môžu objaviť ďalšie nežiaduce účinky vrátane závažných.

Vakcína Pfizer-BioNTech COVID-19 je vakcína messenger RNA (mRNA). Obsahuje syntetický malý kúsok genetického materiálu SARS-CoV-2 (mRNA), ktorý dáva bunkám pokyn, aby vytvorili proteín vírusu. Keď je človek zaočkovaný, telo produkuje kópiu proteínu, ktorý sám o sebe nespôsobuje ochorenie, ale učí telo reagovať obranným spôsobom a vytvárať si tak imunitnú reakciu proti SARS-CoV-2.

Z uvredeného vyplýva že: vakcína Pfizer-BioNTech je určená na použitie v tzv. núdzovom stave, nechráni každého, má širokú škálu vedľajších účinkov, nie sú prebádané všetky možné následky očkovania, nie sú známe údaje dokedy Vám vakcína poskytne údajnú ochranu, manipulácia s genetickým materiálom vždy vzbudzuje podozrenie, že sa manipuluje s DNA človeka.

Článek byl publikován 9.2.2021


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.