Chrobáci a ti ostatní

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2020/11/8508-chrobaci-a-ti-ostatni.htm

Jan Vítek

„Co mne nejvíce na tomto světě překvapuje,“ řekl mi kdysi John Kenneth Galbreith, jeden z největších amerických ekonomů obrazně i doslova, neboť měřil téměř dva metry, „je trpělivost chudých.“

Jeho slova se mi vybavila, když jsem včera četl zprávu, že tucet amerických oligarchů navzdory (díky?) pandemie paniky z koronaviru nesmírně zbohatlo. Maně mi připomněli chrobáky v Čapkově hře ze Života hmyzu, kteří tlačí před sebou kuličku svého majetku. Ti chlápci, o nichž je řeč, se nadřou, protože jejich kulička činí 1.015 bilionů dolarů, což je číslo s dvanácti nulami, které se vymyká našemu chápání. Oxfam spočítal, že byste museli vydělávat deset tisíc dolarů denně a nic neutrácet od doby, co byly postaveny v Egyptě pyramidy, abyste dnes měli na kontě slabou pětinu této astronomické částky.

Zvěst o novém světovém rekordu v chamtivosti vydali pracovníci Institutu pro politiku (IPS) ve Washingtonu. Podle nich nejúspěšnějším chrobákem v pandemii paniky je Eleon Musk, generální ředitel koncernu Tesla, který během ní vydělal 45.8 miliard dolarů. IPS zveřejnil tuto tabulku chrobáků:

„To je příliš mnoho hospodářské a politické moci v rukách dvanácti lidí,“ řekl Chuck Morris, ředitel IPS. Svatá pravda! Neboť proč by někdo hamonil miliardy dolarů, které si s sebou do hrobu nevezme. Chrobáka nežene mamon, ale touha po moci. Moc je droga. Kdo ji pozná, nemůže bez ní žít a musí brát stále větší dávky.

Moc a privileje chrobáků způsobují, že vládnoucí řád je pokřivený ve prospěch bohatých na úkor chudých a že propast příjmů se neustále rozšiřuje a prohlubuje. Nejbohatší jedno procento má dvakrát tolik majetku nežli 6.9 milionů lidí. Průměrný roční příjem dolních deseti procent pozemšťanů v posledních dvaceti pěti letech narostl pouze o 3 dolary a denní příjem o necelý 1 cent za rok. Bezmála polovina lidstva živoří na pěti dolarech denně. Víc jak 735 milionů lidí žije v naprosté chudobě. Desetina lidstva hladoví, každých patnáct vteřin někde na světě umírá jedno dítě hladem. Bída a hlad není osudem jen lidí v chudých zemích. Miliony Američanů přežívají díky kuponům na levné potraviny. V bohaté Ženevě stáli chuďasové čtyřhodinovou frontu na balíček potravin v hodnotě dvaceti franků.

Historie učí, že trpělivost chudých není bezbřehá. Dokonce i a naši nejvyšší mocipáni si uvědomují, že současný stav není udržitelný a že s přicházející krizí se bude dramaticky zhoršovat. Proto nám hodlají podsunout kukaččí vejce s názvem The Great Reset (+). Lze to přeložit jako velké vynulování nebo velká přeměna , ale tak daleko mocipáni jít nechtějí. Jde jim spíše o přeladění stávajícího řádu na jinou tóninu. Leitmotivem má být umírněnost a zdrženlivost, lidstvo musí míň konsumovat a míň se množit, jinak zahyne. To samo o sobě nejsou špatné, i když ne objevné, cíle, kdyby se za nimi neskrýval záměr zachovat staré struktury a chrobákům jejich kuličky. Ale to je jiné vyprávění na jiný den.

Článek byl publikován 20.11.2020


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.