M. Vystrčil – bude po Tchai-wanu následovat Katalánsko?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2020/09/8423-m-vystrcil-bude-po-tchai-wanu-nasledovat-katalansko.htm

PhDr. Jiří Vaško

Bude po oficiální návštěvě předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila, našeho neohroženého bojovníka za svobodu a nezávislost, následovat jeho rovněž oficiální cesta do Barcelony a Katalánska? Pokud ne, mohl by být považován za podobnou figurku, jako byl legendární Pepek Vyskoč, který vyskočil kdykoli se mu řeklo. Tak jako pan Vystrčil nyní vyskočil zřejmě v zájmu USA v rámci jejich hybridní války proti Číně.

Tchai-wan je i v Evropské unii uznáván jako součást jedné Číny a druhý náš ústavní činitel tak svou návštěvou podpořil jeho separatistické snahy o vytvoření samostatného státu. Totéž přece chce i Katalánsko, které je součástí Španělska. A tak by se měl jako zásadový muž co nejdříve vypravit i tam a podpořit snahu o jeho svobodu a nezávislost.

A odsoudit policejní násilí proti demonstrujícím Kataláncům a uvěznění jejich politiků.

A měl by se tam vypravit opět s celou delegací včetně šedé eminence Senátu, pana senátora Pavla Fischera nebo česko-amerického občana Jiřího Dienstbiera, o kterém i v sociálně-demokratickém v zákulisí kolují zvěsti, že mj. z prospěchářských důvodů hájí spíše zájmy USA než ty opravdu české…..

A v Katalánsku by měl pan Vystrčil vystupovat rozumněji než na Tchai-wanu. Jeho věta, převzatá od prezidenta USA J. F. Kennedyho „Já jsem Tchaiwanec“, je diskutabilní, protože tchaiwanština neexistuje, i tam žijí Číňané a on to přece řekl čínsky. Naproti tomu pokud stejnou větu vysloví v Barceloně, měl by ji kvůli autenticitě (Kennedy to v Berlíně řekl německy) říci katalánsky. Protože katalánština se liší od čisté španělštiny a Katalánci mají tedy větší právo na sebeurčení než Číňané na Tchai-wanu.

Možná, že i Katalánci by dali panu Vystrčilovi nějaké vyznamenání a možná i čestné občanství. Nebo by ho španělský král a vláda na oficiální návštěvu Katalánska nepustili a znemožnili mu tak dále rozvíjet jeho boj za svobodu a nezávislost ve světě. Což předseda Senátu možná dělá i proto, aby se někomu zavděčil a v příštích prezidentských volbách v Česku mohl kandidovat i na tuto funkci.

A protože je M. Vystrčil i jedním z čelných představitelů Občanské demokratické strany, si v souvislosti s jeho cestou na Tchai-wan jistě mnou ruce hnutí Ano, SPD i jiné politické subjekty v ČR. A připomínají si možná dva příznačné citáty prezidenta Miloše Zemana, že „Inteligence politických představitelů se měří délkou horizontu, do kterého jsou schopni dohlédnout důsledky svých rozhodnutí“ a „Nejlepší způsob, jak znemožnit protivníka, je umožnit mu, aby se znemožnil sám“.

A pokud se chtěl M. Vystrčil vystrčit a prezentovat jako velevýznamný státník, měl by si přečíst díla Jaroslava Haška (1883-1923) a jeho slavný citát: „Člověk by chtěl bejt gigantem – a je hovno, kamaráde“.

Článek byl publikován 4.9.2020


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.