Vykonstruovaný soudní proces s Julianem Assangem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2020/08/8409-vykonstruovany-soudni-proces-s-julianem-assangem.htm

Thomas Scripps

Nedávné slyšení v Londýně ukázalo, pokud bylo nějakého dalšího důkazu zapotřebí, že trestní řízení s Julianem Assangem je ostudný a ponižující vykonstruovaný soudní proces, který má dostat nevinného muže do vězení nebo do cely smrti kvůli tomu, že odhalil zločiny amerického imperialismu.

Soudní řízení bylo naprosto zpackané. Assange nebyl na začátku přiveden do video místnosti, aby se připojil k řízení; američtí žalobci byli špatně informováni o čase slyšení, takže se nedostavili včas; do soudní síně byl umožněn přístup pouze pěti pozorovatelům; žádným novinářům a právním pozorovatelům, kteří se snažili poslouchat slyšení z dálky, nebyl povolen vstup.

Assangeovi, světově nejproslulejšímu politickému vězni, byl od března odepřen přístup k jeho právníkům, od té doby neviděl svou rodinu, ani své děti.

Nejodpornějším a do nebe volajícím opatřením bylo to, že pouze dva dny před tímto slyšením americké ministerstvo spravedlnosti, jehož hlavou je pravicový a autoritářský ideolog William Barr, vydalo proti Assangeovi zcela nové obvinění, které si obviněný dokonce ani nemohl před tímto slyšením přečíst.

„Zdá se, že americká vláda chce pokaždé změnit obvinění, když se sejde soud, avšak bez toho, aby tyto důležité dokumenty viděla obhajoba, nebo sám Julian,“ uvedla šéfredaktorka WikiLeaks Kristinn Hrafnssonová.

Méně než 24 hodin před zahájením závěrečného procesního jednání a méně než čtyři týdny před obnovením extradičního řízení podepsal Barr novou 33stránkovou žádost, aby byl Assange převezen ze Spojeného království do USA.

Náhradní obžaloba, na níž je založena nová žádost o extradici, byla vydána 24. června, avšak američtí státní zástupci ji odmítli potvrdit v průběhu dvou slyšení, 30. června a 28. července, tedy přesně v době, kdy by měla být předložena v britském soudním řízení.

Nová žádost o extradici byla podána poté, co Assangeův tým právníků předložil všechny své důkazy. Obhajoba prohlásila, že pokud se bude pokračovat na základě nového obžaloby, bude se to v podstatě rovnat zneužití řádného procesu. Soudkyně Baraitserová tuto žádost obhajoby zamítla, místo toho umožnila, aby si požádali o odložení jednání.

Assangeův tým právníků nyní čelí rozhodnutí, zda akceptovat další sabotáž případu svého klienta, nebo prodloužit ohrožení jeho života pobytem ve vězení po dobu několika dalších měsíců.

Přestože pandemie covid-19 řádí i v britském vězeňském systému, Assange zůstává ve věznici Belmarsh. Lékařští odborníci, kteří ho vyšetřovali, tvrdí, že jeho zdraví se neustále zhoršuje, a že by mohl ve vězení zemřít.

Nové obvinění zvětšuje rozsah toho, co je označováno jako trestná činnost. Obvinění z „neoprávněného zveřejnění informací o obraně“ předtím Assangeho obviňovalo jednoduše ze „zveřejňování [válečných záznamů z Afghánistánu a Iráku a kabelogramy ministerstva zahraničí] na internetu.“ To bylo nyní rozšířeno o „distribuování“ dokumentů, například do jiných mediálních organizací.

Blízcí spolupracovníci Assangeho - Sarah Harrisonová, Jacob Applebaum a Daniel Domscheit-Berg, bývalý zaměstnanec WikiLeaks - byli také vybráni za cíl jako „spoluspiklenci“. Úsilí spojené s pomocí získat pronásledovanému informátorovi (Edward Snowden) azyl nebo dokonce mluvit na jeho obranu je kriminalizováno, stejně jako nejobecnější prohlášení na podporu transparentnosti vlády.

Z těchto podrobností jasně vyplývá, že zatímco byl Julian Assange izolován ve vězení a nemohl se setkat se svými právníky, americká vláda budovala případ extradice a rozšiřovala rozsah vendety proti všem osobám, které pomohly WikiLeaks odhalit pravdu a sdělit ji celému světu.

Julian Assange, který čelí 175 letům ve federálním vězení za to, že odhalil válečné zločiny USA v Iráku a Afghánistánu, které si vyžádaly desítky tisíc životů, je pronásledován v rámci mezinárodního úsilí vládnoucí elity kriminalizovat informátory, novináře a politický disent.

Státní spiknutí proti Julianu Assangeovi je hlavní součást nepřetržité ofenzivy proti demokratickým právům, zaměřeným na pracující třídu. Assangeův zločin v očích jeho pronásledovatelů je to, že odhalil imperialistické válečné zločiny a diplomatické intriky, což vyvolalo masovou opoziční náladu po celém světě.

Nové obvinění sestavil Barr, který se šest dní předtím objevil ve vysílání Fox News, kde veřejně odsoudil široký zástup Trumpových politických oponentů, které označil za „revolucionáře“ a „bolševiky,“ odhodlané „zbořit systém“. Barr podporuje skutečný rozsah Trumpových plánů na zavedení prezidentské diktatury.

Tento vývoj je palčivým obviněním všech politických sil, které buď mlčely, nebo podporovaly Assangeovu perzekuci. Jde o Demokratickou stranu ve Spojených státech, která vedla útok proti WikiLeaks v rámci neo-mccarthyovské protiruské kampaně. Demokratičtí kandidáti ve volbách, které proběhnou v roce 2020, Joe Biden a Kamala Harrisová, jsou nadšenými účastníky této reakcionářské a antidemokratické vendety.

Pokud jde o liberální média, v jejichž čele jsou Guardian a New York Times, ta předhodila Assangeho vlkům. Za vše mluví to, že žádná velká zpravodajská organizace v USA se ani neobtěžovala tím, aby podala zprávy o včerejším slyšení. Ani žádné pseudolevicové časopisy, jako je Nation nebo Jacobin, neinformovaly o útoku na základní práva, k němuž došlo v londýnské soudní síni.

Jak se dalo očekávat, samozvaní socialisté Bernie Sanders, Jeremy Corbyn, Alexandria Ocasio-Cortezová a Rashida Tlaibová se k včerejší pseudosoudní frašce vůbec nevyjádřili.

Politická zodpovědnost za schopnost Trumpovy administrativy v USA a Johnsonovy vlády ve Velké Británii pokračovat ve společném úsilí umlčet Assangeho spočívá na celistvém pseudolevicovém bratrstvu, které se postavilo proti Assangeovi, opětovně použilo očerňování a lži ministerstva zahraničí, Pentagonu a CIA o falešném obvinění ze Švédska, „neschopné redigovat“, a další lži.

Účastníci oficiální kampaně kolem WikiLeaks, kteří se snaží směrovat Assangeovu obhajobu k britské labouristické „levici“, odborovým byrokratům a hlavnímu perzekutorovi Assangeho, tj. Demokratické straně ve Spojených státech, se dopouštějí politického podvodu, který brání skutečnému hnutí za osvobození Assangeho.

Webová strana „World Socialist Web Site“ opět vyzývá k tomu, aby mezinárodní dělnická třída obhajovala Juliana Assangeho. Dělnická třída si musí ujasnit základní spojitost mezi perzekucí Assangeho, obranou demokratických práv a bojem proti kapitalistickému systému, který vhání svět do války a barbarství.

Boj za osvobození Assangeho je neoddělitelný od mobilizace masového politického hnutí v boji za socialismus proti imperialistické válce, sociální nerovnosti a tendencím diktátorských forem vládnutí.

The show trial of Julian Assange: A cruel and pseudolegal farce vyšel 15.8.2020 na ICH. Překlad v ceně 424 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Neuvěřitelná fraška kolem stíhání Assangeho překročila už všechny možné meze trapnosti, ubohosti, pomstychtivosti, malosti a křupanství současných západních režimů. Tohle by si nevymyslel ani William Shakespeare, ani Christian Andersen. Ten napsal krásnou pohádku Císařovy nové šaty. Možná by neškodilo si ji připomenout.

Článek byl publikován 20.8.2020


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.