Tohle je horší než zločin. Je to stupidita.

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/03/828-tohle-je-horsi-nez-zlocin-je-to-stupidita.htm

Uri Avnery

Je to začátek nové kapitoly v izraelsko-palestinském konfliktu. Změnilo to charakter konfliktu z řešitelného národního problému na konflikt mezi náboženstvími, což je ve své podstatě konflikt neřešitelný.

Osud Izraele je teď v rukou lidí s primitivním výhledem a duševně zaostalým vnímáním. Nejsou schopni porozumět mentalitě a emocím konfliktu, ani jeho politickému rozměru. Je to skupina zbankrotovaných politiků a vojenských vůdců, která selhala ve všech svých akcích. Svá selhání maskuje katastrofickou eskalací.

Tenhle čin nejen že sníží osobní bezpečnost každého Izraelce v zemi i za hranicemi, ale ohrozí i bezpečnost státu Izrael. Hluboce poškodil možnost ukončení izraelsko-palestinských, izraelsko-muslimských a izraelo-arabských konfliktů.

Počátkem osmdesátých let minulého století okupační autority hnutí Hamas podporovaly. Doufaly, že Hamas vytvoří protiváhu Jásiru Arafátovi a jeho PLO. Dokonce i po tom, co začala první intifáda, poskytovala armáda a bezpečnostní složky Hamasu preferenční zacházení. Šejka Jásína zavřeli až rok po začátku intifády.

Vypadá to, že míra hlouposti a stupidity našich politických a vojenských vůdců nemá konce. Jejich jednání vážně ohrozilo budoucnost státu Izrael.

Podle článku v Gush Shalom.

Článek byl publikován 22.3.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.